skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 31 – 2013

SPØRGSMÅL

Hej Rose

 

Du skrev engang på din blog at man kunne dække sit barns daglige Magnesium behov ved at give det ca 30 gram knust sesam om dagen.

 

Et tip der var ret godt og gled rigtig godt ned hos vores to-årige herhjemme.

 

Da jeg ville give tippet videre til en veninde gjorde hun mig opmærksom på at sesam har et meget højt Fytin indhold og at man nok skal være lidt forsigtig med at skovle semsmfrø i sit lille barn.

 

Hvad siger du til det? Hvor meget og hvor tit er sikkert?

 

Mange hilsner K.

 

SVAR

 

Kære K

Det er rigtigt, at sesamfrø har et relativt højt indhold af fytin, som kan hæmme mineraloptaget. Samtidig er sesamfrø i sig selv yderst mineralrige, især på magnesium.

Det er generelt en god idé at variere sig indtag af nødder, frø, kerner og mandler, holde mængderne moderat og at iblødsætte dem, inden de skal spises.

Når du iblødsætter nødder m.m., deaktiveres dets indhold af enzymhæmmere (du “vækker” frøet ved iblødsætningen) og enzymer frigives. Enzymer som er gode for fordøjelsen.
Det med tørringen øger ikke sundhedsværdien, men det gør, at nødderne kan holde sig længere og du får en sprød nød i stedet for en blød nød.
Det forudsætter dog, at tørrevarmen har holdt sig under de famøse 42 grader. 
Hvis de iblødsatte nødder atter opvarmes, f.eks. i en kage, vil enzymerne ødelægges, men det vil stadig være en fordel, at nødderne har været iblødsat, fordi enzymhæmmerne er blevet deaktiverede.

Du kan også iblødsætte og dernæst blende sesamfrø med f.eks. mandler og en daddel samt vand til sund og nærende sesamdrik, der kan bruges, lige som du bruger mælk (dog ikke med succes i kaffen …).

Så, alt med måde! 
Jeg er generelt ikke tilhænger af, at man skal skovle for meget af noget i sig selv eller sit barn, ej heller 1/2 liter komælk dagligt …

Jeg er stor tilhænger af en så varieret kost så muligt, baseret på sunde, rene råvarer. Det er vanskelig at dække behovet for magnesium via kosten, da landbrugsjorden er udpint.
Andre måder at få magnesium på er f.eks. fodbad (karbad til børn) med Epsom salt samt at tage tilskud flydende magnesium fra Salus.

 

Kh Rose

 

PS
Er du i tvivl, om dit barn får nok af de livsnødvendige vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer?

På Grøn Stue har du adgang til mine praktiske guides og oversigter om kosttilskud til hele familien. 

Du kan også få personligt svar fra mig i min brevkasse i medlemsforum.
Der er som regel svar fra dag til dag. 

Læs mere om dine medlemsfordele på Grøn Stue her! 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top