skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 22 – 2013

Fredagsbrevkassen Uge 22 – 2013

SPØRGSMÅL

Er alle kunstige sødemidler usunde? Hvad med fx Sukrin som også er kunstigt fremstillet?
J

 

SVAR

Kære J

Tak for dit spørgsmål om sødemidler.

Der er forskel på sødemidler.
Nogle er værre end andre.
En del af dem vil jeg kraftigt fraråde.
Og nogle er faktisk okay.

Hvis valget står mellem en almindelig sodavand og en light sodavand, vil jeg anbefale den almindelige, uden tvivl.
Ja, sukker er usundt, men sødestoffer fra lightsodavand mener jeg er værre endnu.

Her får du en bid fra min e-guide Sødt – på en sundere måde, som forklarer det hele nærmere:

 

Xylitol/Birkesød

Navnet ”Birkesød” kunne godt få én til at tro, at det hvide pulver fra udvundet direkte fra et birketræ. Men det ”Birkesød”, som du kan købe, er altså kemisk fremstillet. Men det er kemisk set næsten identisk med det sukker, der findes i svag koncentration i Birkesaft. Birkesød fås ikke økologisk og findes ikke i økologiske fødevarer.

Fordele

 • Det er nemt at arbejde med som sukkererstatning.
 • Det ligner almindeligt sukker i smag og konsistens.
 • Det kan bruges som erstatning for almindeligt sukker, også i kager.
 • Det har lavere glykæmisk indeks end sukker.
 • Det er bedre for tænderne end almindeligt sukker og sirup.

Ulemper

 • Det er relativt dyrt.
 • Det smager lidt metallisk.
 • Man kan få diarré, hvis man spiser for meget af det.
 • Det er et raffineret produkt.
 • Det fremstilles ofte fra majs, som er genmodificeret, men mindre majsen er økologisk.

 

Sukrin/Erythritol

Sukrin er et kunstigt sødestof. Kemisk set er det identisk med sukkeralkoholen erythritol, som blandt andet findes i visse typer frugt. Sukrin fås ikke økologisk og findes ikke i økologiske fødevarer.

Fordele

 • Det giver 0 kalorier.
 • Det giver (næsten) ikke maverumlen, modsat Xylitol og andre kunstige sødestoffer.
 • Det er uproblematisk for tænderne.
 • Det glykæmiske indeks er et rundt 0.

Ulemper

 • Det er relativt dyrt.
 • Det fås ikke økologisk.
 • Det smager lidt metallisk.
 • Det er et kunstigt produkt.
 • Det er muligvis fremstillet fra majs, som er genmodificeret, men mindre det er økologisk.

 

Øvrige kunstige sødestoffer

Stevia, Aspartam, Splenda, acesulfame-K, sucralose, sakkarin og den slags kemiske eksperimenter. Disse kunstige sødestoffer findes i færdigvarer, dog ikke i de økologiske.

Hvis du spørger mig, så er kunstige sødestoffer noget bras, som ikke burde være godkendt til menneskeføde! Ja, nu er jeg lidt grov, men jeg ville absolut foretrække sukker frem for disse øvrige kunstige sødestoffer, hvis jeg skulle vælge.

Fordele

 • De giver 0 kalorier.
 • De søder kraftigt.
 • De er billige.
 • Det er uproblematisk for tænderne.
 • De er et nemt valg, hvis almindeligt sukker er udelukket.


Ulemper

 • Nogle af dem er er kraftigt mistænkt for at skade hjerne og nervesystem. Især små børn og fostre er udsatte her.
 • Nogle af dem mistænkes for at give øget risiko for at føde for tidligt.
 • Nogle af dem er kraftigt miljøbelastende (når du har tisset dem ud).
 • De øger risikoen for, at man overspiser.
 • De giver maverumlen, diarré og klamme prutter, hvis man spiser for meget – der skal ikke så meget til.

 

Og hvad skal man SÅ vælge?

Jeg foretrækker selv at søde med en blanding af forskellige “sødevarer”.

Tørret frugt, især dadler, banan, honning (til børn fra 1 år), ahornsirup og lucuma (pulver fra sydamerikansk plante) er mine favoritter.
De fås alle i økologisk kvalitet og har hver deres fordele/ulemper. Det kommer an på, om der skal bages, laves is, chokolade, sødes i teen eller …

I mit onlineunivers Grøn Stue får du adgang til hele e-guiden Sødt – på en sundere måde inkl. masser af opskrifter på sunde søde sager, de fleste glutenfri og mælkefrie, mange af dem er low-carb og de aller fleste af dem er RET nemme at lave.

Lækkerier, som du kan spise med god samvittighed uden af få deller på maven, flad energi og unger, der hænger i gardinerne …

KH Rose

amning miljøgifte

 

Gratis e-bog til dig

Glæd dit barn med en festlig fødselsdag uden sukkerchok!
Få genvejene i min gratis e-bog MUMS – Søde Sunde Sager.

 • Gratis e-bog med eventyrlige illustrationer.
 • Konkrete tips og gennemtestede opskrifter med naturlig sund sødme til dit barns fødselsdag.
 • Genvejene til lækre sunde sager, som er en sikker børnesucces.
 • Uden stress.

Klik her for at få e-bogen gratis.

 

This Post Has 11 Comments
 1. Hej Rose, Er det Stevia der er mistænkt for at skade hjerne osv? Det er lidt svært at se om den opremsning gælder stevia eller de ovenstående sødemidler. Iovrigt har jeg set på Renée Voltaires blog at hun sælger naturligt fremstillet birkesød. Björk söt eller noget ala det. KH Tina

 2. Hej Rose, tusind tak for dit svar! jeg vil læse videre i ‘sødt – på en sundere måde’. ! 🙂

 3. @Tina, tak for din kommentar, jeg opdaterer lige indlægget med en særskilt beskrivelse af stevia, for nej, opremsningen gælder IKKE stevia – det lader tværtimod til at have sundhedsfremmende egenskaber bl.a. for diabetespatienter (mangler dog yderligere forskning her, men det lover godt).
  KH Rose

 4. Tak, jeg blev lidt forvirret af det. Godt, jeg syntes jo også kun jeg havde hørt godt om stevia. kh Tina

 5. Jeg fødte en datter for 2 måneder siden og da jeg var gravid havde jeg graviditetssukkersyge. Derfor købte jeg både grøn og hvid stevia, fordi jeg gerne ville lave varm kakao (jeg saaaavnede kaffen…). Men mine eksperimenter blev opgivet, det smagte for meget af, nå ja, stevia. Og den søde smag var ikke “rigtig” efter min mening. Og det er ikke fordi jeg vil have min kakao hvinende sød, jeg plejer at bruge lige dele rørsukker og kakaopulver.

  Nu er graviditetssukkersyge et tegn på, at jeg er disponeret for at udvikle type 2 senere i livet. Derfor er det lidt smart for mig at blive dus med stevia, selvom jeg ikke længere er gravid. Du skriver at du bruger stevia selv, så hvad bruger du det til og hvordan helt konkret?

  KH Mette

 6. @Mette
  Min erfaring med stevia er, at man vænner sig til smagen, men det kan godt tage lidt tid. I starten synes jeg, at det smagte virkelig meget “igennem” – smagte meget af lakrids og lidt metallisk/koldt/hårdt.
  Men nu har jeg vænnet mig til det.
  Man skal også lige lære at dosere det med måde, og der er sikkert også forskel på mærkerne.

  Jeg bruger mest stevia på dråbeform til at søde en krydret te (Yogi chili-te, som jeg drikker med 1 skefuld kokosolie og 2 dråber stevia – det er godt til at dæmpe sukkertrang).

  Jeg bruger også stevia til hjemmelavet chokolade, som jeg laver af kakaosmør, kokosolie, kakaopulver og div. smagstilsætning og knas. Nemt og smager virkelig godt. KOmmes i fryseren og spises frisk fra frost 🙂
  Der er en del opskrifter på Grøn Stue.

  I min e-guide “Sødt – på en sundere måde”, som du kan downloade på Grøn Stue, er der forskellige opskrifter på bagværk m.m., hvor jeg bruger stevia som helt eller delvist sødemiddel. Det kan ikke lige erstatte sukker i kageopskrifter, hvor sukkeret også har en “fyldefunktion”, så der skal man ud i nogle lidt andre løsninger. Men mulighederne er mange.

  LIge præcis i kakao synes jeg ikke, at stevia spiller så godt. Ved ikke hvorfor. Jeg tænker måske det ville fungere med en kakaodrik baseret på kokosmælk. Eller måske denne:
  http://emilysalomon.dk/2012/09/opskrift-varm-kakao-hot-cocoa/

  Du kan evt. prøve at lave kakao med kokospalmesukker. Jeg har ikke testet det endnu, men kokospalmesukker søder meget og er mere blodsukkervenligt end rørsukker.

  KH Rose

 7. Stevia er IKKE et kunstigt sødestof. Du bør fjerne det fra listen over kunstige sødestof ellers virker dit indlæg useriøst.

 8. Du siger selv “hvis du skulle vælge” . Nu er det sådan at der er en grund til at mange mennesker gerne vil undgå sukker her og nu. For dem er det aktuelt . Sukker er f.eks. skadeligt for organismen. Så jeg kan ikke se , hvorfor du anbefaler sukker fremfor sødemidler. Hvis alle kan bruge det , hvorfor så debatere det ? Xylitol er f.eks. dødeligt for hunde o.s.v. Debatten er der fordi mange mennesker gerne vil have noget uden kroppens metabolisering. Måske er der flere ældre mennesker der har problemet , men de har også levet i en anden tid , hvor man ikke kendte så meget til sukkers skadelige virkninger ! Jeg har prøvet sukrin nogle gange og kan godt anbefale det i the !
  Kærlig hilsen
  Kim Hjortsbjerg

  1. @Kim – tak for at dele din holdning.

   Som opdatering på dette ældre indlæg kan jeg dele, at jeg selv har været komplet sukkerfri i snart to år. Jeg indtager heller ikke frugt, honning, kunstige sødestoffer og lign. Det går aldeles glimrende.

   Det er naturligvis et helt individuelt valg, om man vælger sukker eller kunstige sødestoffer til eller fra. Du gør bare det, som fungerer godt for dig.

   Kærligst
   Rose

 9. Hej Rose.
  Har du set, der findes økologisk sukrin? Kan det mon gå an som sødning så (også til børn), eller bør det fravælge?
  Vh
  Louise

  1. @louise – tak for din kommentar. Det er lidt bedre end alm. Sukrin, men det er jo stadig et kunstige sødestof. Jeg vil derfor ikke anbefale det.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top