skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 7 – 2013: hjernerystelse kosttilskud

Fredagsbrevkassen Uge 7 – 2013: Hjernerystelse Kosttilskud

Hjernerystelse kosttilskud

SPØRGSMÅL

Hej Rose.
Må jeg spørge dig om noget?

Hvad er godt til nervesystemet/hjernen efter en hjernerystelse? Her tænker jeg f.eks. specifikke fedtstoffer. Og hvordan kan man mon hjælpe nervesystemet?
I

 

SVAR

Kære I

Tak for dit spørgsmål!

Jo, der er forskellige tiltag, som kan styrke hjernen og nervesystemet efter en hjernerystelse.

Først om fremmest vil jeg sige, at det er uhyre vigtigt at få nok af det sunde fedt. Dvs. Fiskeolie i tiptopkvalitet (her anbefaler jeg Omega-3 fra Nordic Naturals og i dette tilfælde en dosis på 2 tsk. eller 8 kapsler dagligt – den flydende er billigst pr. dagsdosis!).

Dertil mindst 8 spsk. koldpressede uraffinerede økologiske olier; kokosolie og olivenolie. En håndfuld mandler, nødder, frø og kerner dagligt. Et par spsk. friskkværnede hørfrø på morgenmaden (de skal spises inden for et kvarter). Avocado, oliven, tapenade og lign. Tilsæt gerne lecithingranalat (fra GMO-fri soja eller solsikke) til smoothies eller andet. Spis også gerne økologisk smør/ghee.

Undgå fedt i dårlig kvalitet; dvs. Fastfood, harske/raffinerede olier og for meget omega-6. Tag dog gerne 1 spsk. økologisk kæmpenatlysolie dagligt, så du er sikker på at få nok af den vigtige GLA-fedtsyre.

Dertil kommer antioxidanter, som også er uhyre vigtige. Dem får du især fra frugt, grønt og andre former for ”superfood” (læs mere om de gode valg i min nye e-guide SUPERFOOD FOR ALLE). Jeg vil varmt anbefale dig at tage tilskud af C-vitamin; mindst 3 x 500 mg syreneutral C-vitamin dagligt, men jeg vil varmt anbefale dig at tage mere. Behovet er individuelt. Jeg anbefaler også tilskud af E-vitamin, f.eks. E-vitamin Xtra 200 mg fra Berthelsen. Desuden tilskud af selen.

Gurkemeje har vist sig at kunne lindre bivirkninger efter skader på hjernen. Så du kan tilsætte gurkemeje til dig mad så meget du orker. Frisk gurkemeje smager meget mere delikat end tørret. Du kan få økologisk frisk gurkemejerod hos ASA Trading på deres hjemmeside eller deres stand i Torvehallerne i København.

Det er også muligt at tage gurkemeje som kosttilskud. Jeg vil anbefale den fra Pukka, da den er økologisk

Endvidere er det vigtigt at få tilstrækkeligt protein i kosten, bl.a. fra æg. Hvis du er vegetar, kan du overveje at tage tilskud af aminosyren L-Carnitin i en periode, f.eks. Bio-Carnitin fra Pharma Nord.

I forhold til nervesystemet generelt tænker jeg B-vitaminer i form af en god multi-B-vitaminpille. Den tages om morgenen.
Desuden magnesium, f.eks. Magnesium +300 fra BioSym (to stk.dagligt, og de tages om aftenen, da magnesium virker afslappende og muskelafspændende).

Det er selvfølgelig også vigtigt med en sund kost og livsstil generelt, herunder at gå tidligt i seng og få nok søvn samt holde hjernen stimuleret med musik, øvelser (f.eks. krydskoordination), blid motion, meditation m.m. samt undgå unødig stress.

Jeg håber, at du har fået nyttig viden og tips om emnet “hjernerystelse kosttilskud”.

Kærlig hilsen
Rose

 

PS. Har du set min nye e-guide om SUPERFOOD FOR ALLE?
Går du glip af superfood fra supermarkedet? Eller bruger du unødig mange penge på såkaldt “superfood”? Kender du de fedeste former for super sunde fødevarer?
Tjek e-guiden her!>

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top