skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 43 – 2012: legemåtte uden kemi

Fredagsbrevkassen Uge 43 – 2012: Legemåtte Uden Kemi

LEGEMÅTTE

SPØRGSMÅL

Kære Rose,

jeg har et spørgsmål om legemåtte. Jeg har kigget paa Yellow Bear i Tivoli fra Kiddy Planet. De reklamerer med at den er sikker for mit barn at ligge på, sutte på og bide i. INGEN ftalater, tungmetaller, formaldehyd eller formamid. Den er lavet af genanvendeligt PVC. Jeg ved godt PVC er miljøbelastende. Men kan det alligevel være et ok valg? Jeg synes ikke vattæppe som underlag fungerer særlig godt. Det glider nemt paa vores trægulv og det isolerer heller ikke godt nok. Glæder mig til at høre fra dig.

mange hilsner, A

 

SVAR

Kære A

Tak for dit spørgsmål om en god legemåtte til småbørn.

Jeg synes det er svært at svare på. For at kunne svare fyldestgørende, skal man i virkeligheden have et detaljeret kendskab til, hvordan en legemåtte fremstilles, og det er ikke sådan lige muligt at fremskaffe.
Det er selvfølgelig positivt, at producenten skriver, at produktet er fri for ”ftalater, tungmetaller, formaldehyd og formamid.” (Formamid var det stof, som blev fundet i en test af legemåtter for nogen tid siden.) De stoffer er jo ikke ønskværdige.

Men der kan også være andre former for problematisk kemi i plastik. Her tænker jeg blandt andet på fluorstoffer, som er smuds- og vandafvisende. De er yderst sundhedsskadelige og kan for øvrigt også findes i gulvtæpper.

PVC blødgøres ofte med ftalater, men det kan også blødgøres med andre stoffer, for eksempel isophoron, som kan være kræftfremkaldende, og butylforbindelser, som kan være hormonforstyrrende. Der kan også være brugt flammehæmmere i produktet.

Og så er der problemet omkring PVC’s miljøbelastning. Herom skriver Informationscenter for Miljø og Sundhed:

”Affald, der indeholder PVC, skal derfor afleveres på genbrugsstationen eller en anden indsamlingsordning. På genbrugsstationerne skal PVC sorteres i hård og blød PVC. Den hårde PVC kan genbruges, hvis den ikke indeholder problematiske tilsætningsstoffer. Den bløde PVC bliver deponeret, dvs. sendt til en losseplads, hvor udsivning af tungmetaller, blødgørere og bromerede flammehæmmere kan volde problemer i fremtiden.”

Nu er det ikke, fordi jeg er specielt ude med riven efter netop det produkt, du linker til. Det samme ville gøre sig gældende for andre typer legemåtter.

Uanset hvad ville jeg ikke lade mit barn sutte på og bide i plastik, uanset arten. Medicinsk silikone undtaget, til sutter og flaskesutter.

Jeg tænker om det var muligt med en isolerende måtte nederst og så et lag ovenpå i et sundhedsvenligt naturmateriale, for eksempel et tæppe i uld eller økologisk bomuld. Eller et lagen for den sags skyld.

Mit forslag er yogamåtter her fra yogaudstyr.dk.
Vælg dem med Oeko-Tex mærket eller dem af økologisk bomuld. Naturgummi er også en mulighed, men det kan også indeholde uønsket kemi, lige som at Oeko-Tex mærket ikke er en garanti for for fluorfri produkter – men det er bedre end ingenting.

Jeg håber, du finder en brugbar løsning!

KH Rose

 

PS. Vidste du, at du har fri og ubegrænset adgang til personlig rådgivning hos mig 24/7 som medlem af Grøn Stue? Nemlig via min brevkasse i medlemsforum. Det sparer dig for meget tid, når du står og skal have pålideligt svar på et pressende spørgsmål om sundhed og miljø i din hverdag.
Klik her og læs mere om dine medlemsfordele!

 

This Post Has 6 Comments
 1. Kære Rose, mange tak for dit svar! Vil det så sige at et tæppe i uld ville være en bedre løsning? Kan det ikke også indeholde uønskede stoffer? Jeg har kigget på nogle fra IKEA men var i tvivl hvorvidt det var en god løsning. Yogamåtterne lyder som en god ide, men de er for smalle. Jeg bruger i forvejen en yogamåtte som isolerende lag, men mit barn triller hurtigt af den, så jeg har brug for noget der er lidt større. Mange hilsner, A.

 2. Jeg synes selv uld er en god løsning. Procenten af uld bør dog være så høj som muligt, og 100 procent merinould er efter min mening at foretrække.

 3. @AK, ren uld er uproblematisk, så ja, det er en bedre løsning.
  Behandlet uld kan være et problem – det er mest deciderede gulvtæpper, som kan være overfladebehandlede med kedelig kemi. Det kommer an på det enkelte produkt.
  Et “svøbetæppe” i ren uld er uproblematisk.

  Kunne man lægge to yogamåtter ved siden af hinanden?

  Ja @Niels K, helt enig – bortset fra, at jeg jo foretrækker økould 🙂

  KH Rose

 4. Argh, jeg er stadig i syv sind – men mange tak for jeres input!! :-). Isolerende lag under og noget uproblematisk ovenpå kunne være en god løsning. Men problemet er, jeg gerne vil bruge måtten til at hjælpe mit barn med at lære at kravle. Det er faktisk det eneste formål med måtten. Så det skal være noget stort og noget, der ikke glider når hun triller, drejer, prøver at komme op på alle 4 osv. Vi har lakeret gulv i hele boligen som desværre ikke er det bedste underlag for hende at øve sig på, da hun ret nemt glider på det. Så hvis man skal vælge mellem pest eller kolera: legemåtte eller uldtæppe (som måske også indeholder kedelig kemi)? Jeg tænker, begge skulle kun bruges i begrænset omfang i en kortere periode, måske en måned.

 5. herhjemme har fruen altid insisteret på Merinoulden som Niels også skrev tidligere. Dog har jeg ved nærmere eftersyn opdaget, at uldprocenten ikke altid er 100 procent, men faktisk nærmere 85% på flere af vores ting

  1. @Lars – tak for din kommentar. Ja, det kan være en god idé at tjekke varedeklarationen, så man er sikker på at få 100 % uld, hvis det er, hvad man ønsker.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top