skip to Main Content

Onsdags-urten: Springbalsamin

Dagens urt kan du hverken spise, brygge te på eller bruge til hudpleje.
Den er kun med i dag, fordi den er pudsig, og fordi jeg så den første springbalsamin i min skov forleden. Det vil sige; der dukkede et par flere af de buttede gule blomster op i den fugtige løvskovbund (de kan de nemlig godt li’).

Billedet er godt nok ikke fra den mest optimale profil, men alligevel:

Springbalsamin vokser hist og her på Øerne og i Østjylland, men er ellers sjælden.

Og hvor springer den så hen?

Jo, det forklarer Danmarks Flora:
“På grund af stor forskel i spænding mellem indre og ydre væg i den modne frugt, springer kapslen op ved den mindste berøring. Frøene bliver slynget flere meter ud og vil ofte ramme andre bristefærdige kapsler, som også springer ud.”

Total urte-domino dér. Det er sjovt for børn og barnlige sjæle at lege med de modne, letpoppende springbalsaminer, altså slyngkapslerne. Men det varer altså lidt endnu. Foreløbig kan man bare nyde de smukke og lidt pudsige blomster, der sådan nærmest er trompetformede, hvis man anskuer dem fra den rette vinkel.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top