skip to Main Content

Onsdags-urten: Lægealant

Denne urt er et nyt bekendtskab for mig! Selv om den er en af de mest veldokumenterede urter. Som om denne rigdom af naturens helbredende urter aldrig hører op – magisk!

Lægealant (Inula Helenium) – også kendt som Skt. Helene urt – hører hjemme i kurveblomstfamilien og er nærmest sjælden fritvoksende i Danmark. Men man har jo lov til at indføre den i sit staudebed. I gamle dage dyrkede man den gerne. Den er stor, flot og fyldig (kan blive op til 2 meter høj!) og en værdig modstander til skvalderkålen …

Der er nemlig næsten ikke den hverdagsskavank, som lægealant ikke kan lindre. Urtegartneriet.dk skriver. “Planten er vanddrivende, immunstimulerende, bakterie og virushæmmende, ormedrivende, fremmer menstruation, varmende, slimløsende, almen stimulerende, appetitstimulerende og fordøjelsesfremmende.” – tag lige dén, apotek! Især er den anvendt mod lungelidelser.

Som om det ikke var nok, så er dens rødder og blomster også brugt kulinarisk, helt tilbage hos de gamle romere.

Jeg har ikke set lægealant i en eller anden færdigpakket form, som man kan købe. Men det kan jo komme …

Jeg er stødt på den, fordi den også er monsterrig på prebiotika. Nej, det var ikke en stavefejl. Prebiotika er mad, som de gode bakterier i tarmen elsker.  Det kan du læse meget mere om i oktober måneds tema i Grøn Stue, som denne gang er skrevet af ph.d. i miljømedicin Maja Kirkegaard. Læs mere om, hvad prebiotika kan gøre for dig – her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top