skip to Main Content

Onsdagsurten: Kodriver

”De kvinder, som vil have et klart og skønt ansigt, de overstænker blomsterne med vin og destillerer så vand deraf, med hvilket de stedse vasker sig… og mener, det stedse borttager al ansigtets urenhed.” (Henrik Smid, 1546)


De magiske blomster, som vi her forføres af, tilhører Storblomsteret kodriver, blandt botaniknørder Primula Vulgaris. Den vokser hist og her i grøftekanter, krat og skov. Ikke mindst lige her, hvor jeg bor! Vest for Storebælt er den straks mere sjælden i fri udfoldelse.

Edit: en venlig botanikersjæl har oplyst mig om, at billedet fra min baghave viser en Primula Elatior – Fladkravet Kodriver, ikke en Storblomstret ditto. Takker ydmygt, så fik vi dét på plads. Jeg elsker, at rare fagfolk bruger tid på at sende urtegrønskollinger som mig den slags mails! 

Den gule forårsbebuder går også under det kirkepoetiske kælenavn ”Jomfru Marias nøgleknippe”. Forklaringen er ifølge Øm Kloster Museums fine hjemmeside herbariet.dk:

“Hildegard af Bingen (1100-tallet) kalder den Himmelschlüssel (himmelnøgle) fordi den kommer frem om foråret, hvor himlen åbnes og sender solens stråler ud over jorden på ny.”

Det er da lige, så englene synger!

Primula er jo himlende normal i prydhaven i alle mulige farver og forædlede versioner. Om de multifarvede kan spises, tør jeg ikke gøre mig klog på, men ganske vist er det, at i hvert fald bladene af den gule, vilde kodriver kan spises. Så det gør vi. De er ikke sådan ligefrem nogen smagsrevolution, men de giver et dejligt grønt og gratis kolorit i maden.


Jeg bruger de rynkede blade som spinat sammen med andre urter, for eksempel i æggekage, blandede salater eller i en blanding af fintsnittet grønt drys.

I min urtebibel ”Politikens bog om helbredende urter” står der:

”Blomsterne, som indeholder hovedparten af den æteriske olie (kaldet primulakamfer), er et enkelt middel mod søvnløshed og nervøse spændinger. Kodriversirup var tidligere et folkeligt middel mod lammelser. En te lavet på blomsterne bruges ofte mod hovedpine”

Nu lider jeg godt nok praktisk talt aldrig af hovedpine, men derfor lyder det nu dejligt alligevel med blomster-te. Rod og blomster bruges også til behandling af gigt og som slimløsende middel. Nature rocks!

This Post Has 3 Comments
  1. – glædede mig over dem som forårsbebudere forleden, nu må jeg ud i solskinnet og drysse dem i aftensmaden 🙂

  2. Den hulkravede kodriver har røde pletter inden i, så den er ret nem at kende hvis man tjekker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.