skip to Main Content

Onsdags-urten: Guarana

Elsker du også koffeinsuset fra en god kop kaffe? Eller to? Eller mange?

Om kaffe er usundt eller ej, det er meget omdiskuteret. Det er i hvert fald sikkert, at for meget kaffe er sundhedsskadeligt.
Men hvad gør en træt kvinde så for at få et skud instant flydende energi?

Det er her, at dagens urt kommer på banen. Jeg vil skynde mig at sige, at jeg ikke har prøvet den endnu, men den skal helt sikkert hjem til test hos os, næste gang der skal helseshoppes.

Guarana (Paullinia cupana) indeholder koffeinlignende stoffer i frøene. Den virker simpelthen som et stimulerende energiboost og forbedrer dine mentale præstationsevner. Nogen hævder, at også den seksuelle energi får et kick. Guarana har vist sig at modvirke træthed, øge udholdenhed og er virksom ved blandt andet hovedpine.

Dagens urt er endnu en af de skjulte skatte fra Amazonas, hvorfra der hvert år høstes 180 millioner tons. I Brasilien er brugen af guarana meget udbredt, især i læskedrikke. Navnet kommer direkte fra indianerstammen Guaraní. Den kaldes for øvrigt også for “brasiliansk kakao”.

Vælg gerne et soltørret produkt. Det skyldes efter sigende, at en ristning omdanner stoffet guaranin i Guarana til koffein – og så kan du nærmest lige så godt drikke kaffe.

Lige som for eksempel matcha (eksklusivt grøn te pulver) indeholder guarana stoffer, som forsinkelse koffeinets effekt, så det virker roligt over lang tid, frem for i kaffe, hvor virkningen kommer som en mere kortvarig straks-eksplosion.

Du kan købe økologisk guaranapulver mange steder, f.eks. her (linket er ikke sponsoreret).

Vær opmærksom på, at babyer og fostre ikke kan nedbryde koffein og koffeinlignende stoffer. Folk med hjerteproblemer bør også undgå guarana, med mindre lægen siger god for det.

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 5 Comments
 1. @Kirstine, tak, det ser godt ud, at det er økologisk. Jeg kan ikke se ud fra beskrivelsen, om det er soltørret (uristet), men det vil jeg prøve at undersøge.
  KH Rose

 2. Der var hurtigt svar:

  Ja vores Guaraná-pulver er udvundet og tørret under en temperatur på 42 C.
  Så i den version er guaraninen intakt.

  Så der et jo perfekt. Hurra!

  Jeg retter lige blogteksten til.

  KH Rose

 3. Hej Rose,

  Linkene til guarana produktet virker ikke længere.

  Har du tip til, hvor det fås nu?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top