skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 19 – 2012: baby D-vitamin

Baby D-vitamin

SPØRGSMÅL

Hej Rose,

Jeg kan se, at du anbefaler D-Pearls til babyer (så de får D-vitamin). Og jeg kan se, at du anbefaler Arctic D Cod Liver Oil til babyer, der ikke får moderens mælk, men får mælk på flaske. Mit spørgsmål er om man kan give et flaskebarn (der ikke får moderens mælk) Arctic Cod Liver Oil (Den uden ekstra D vitamin) – og så give D pearls ved siden af ? Det er mere fordi, at jeg har begge ting herhjemme.

Eller er det sådan, at du synes, at den D-vitamin, der er ekstra tilført i Arctic D Cod Liver Oil er bedre at give sin baby end D pearls ?

Med venlig hilsen A

 

SVAR

Kære A

Tak for dit spørgsmål om levertan og D-vitamin til babyer.

Det er rigtigt, at jeg anbefaler, at babyer 0-6 måneder, som fuldammes af en mor, som selv spiser nok fiskeolie eller levertran i top kvalitet, ja de behøver ikke at få tilskud af levertran. Men de skal stadig have D-vitamin, og her mener jeg, at det bedste valg er at klemme indholdet ud af 1 D-pearl 20 mcg fra Pharma Nord og give dagligt.

Med hensyn til flaskebaby 0-6 måneder, så er min anbefaling, at baby fra 2-4 uger dagligt får indholdet af 1 stk. D-pearl 20 mcg. Fra 4 uger stopper man med D-pearl og går over til den levertran, som hedder Arctic-D Cod Liver Oil. Start med lidt og trap op til ½ tsk. dagligt. Den smager udmærket.

Den halve teske indeholder en tilpas mængde D-vitamin til baby, nemlig 12,5 mcg. Derfor skal en flaskebaby, som får Arctic-D Cod Liver Oil ikke have ekstra D-vitamin.

OG – det var bare sådan til læserinfo – nu kommer vi til dit spørgsmål; JA, du kan godt bruge Arctic Cod Liver Oil (den uden D-vitamin). Så skal du bare også give din flaskebaby indholdet af 1 stk. D-pearl 20 mcg dagligt.

Det er hip som hap, om baby får sin D-vitamin fra levertranen eller fra D-pearl. Begge er i uraffineret olie i god kvalitet – det gør, at olien bedre optages.

Jeg vil anbefale, at du giver D-pearl og levertran samtidig. Det skyldes, at A-vitamin (som er indeholdt i levertran) pingponger med D-vitamin i kroppen. Naturlig, ubehandlet levertran indeholder høje mængder af både A- og D-vitamin.

Hvis du vil vide alt om optimale doser kosttilskud til babyer 0-12 måneder, opdelt måned for måned, vil jeg anbefale min bog BABY (Politikens Forlag, 2011).

KH

Rose

PS. Vidste du, at du som medlem af Grøn Stue har fri og ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig i min brevkasse i medlemsforum?
Tjek alle dine medlemsfordele ud her.

 


This Post Has 2 Comments
 1. Kære Rose,

  Mange tak for dit svar.

  Tak for din anbefaling vedr. at det er fint nok at bruge levertran (uden ekstra D vitamin) og D-pearls samtidig.

  Jeg kan forstå at D-vitaminer er rigtige vigtige – og at man sammen med Arctic Cod Liver Oil (den uden D-vitamin) skal give ekstra D-vitamin, hvilket du skriver, at man kan få fra D-pearls. Men jeg kom til at tænke på om noget andet også er muligt. Hvis man nu koger noget fisk fx et tykke laks i lidt vand – og lader babyen drikke det vil det så ikke give D-vitamin på en sund måde – og kan man så helt udelade D -pearls? Jeg ved godt, at dette ikke vil glæde dem, der laver D-pearls og tjener penge på det, hvis du skriver, at det også er en måde, der kan benyttes, men jeg synes, at du virker som en ærlig person, der ikke går op i at skrotte gode værdier. Så jeg spørger bare til din ærlige mening – mener du, at det kunne være en sund og god måde at give en baby D-vitaminer på? Og i såfald hvor mange gange om ugen skal man gøre det?

  På forhånd tak.

  Mvh. A.

  1. Kære A
   Tak for kommentaren.
   D-vitamin er fedtopløseligt, dvs. det kan ikke opløses i vand.
   Derfor vil indholdet af D-vitamin i kogevand være meget ringe (der kan muligvis være lidt i “fedtperlerne”).
   Så den metode dutter desværre ikke.
   KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top