skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 18 – 2012

SPØRGSMÅL

Hej Rose,

Jeg tænkte om du kunne hjælpe mig med at regne ud hvad der er bedst til min baby, migselv og manden herhjemme. Jeg har ikke noget allergi men jeg ammer og så vil jeg jo bare gerne passe på mig selv og min hud. Manden har allergier og eksem og baby på 4md har tørre plamager som ligner mandens eksem meget. SB foreslog locobase til baby men jeg tjeckede lige indholdet på apoteket og så en liste der indeholder bl.a.: Petrolatum, Methylparaben og citric acid.
Ved hjælp af din fantastiske blog og The Green Parent’s Natural Beauty guide 2011 nåede jeg hurtig frem til at det ikke var fantastisk.

Herhjem kunne jeg se at Apotekets baby zinksalve som vi bruger på hende indimellem også indeholder Petrolatum. Hvad er petrolatum egentlig?

Nå men mig igang med min guide og din blog for at finde ud af hvad vi så gør.
Guiden foreslog denne creme til baby’s numse og andre hudirritationer som indeholder: Ingredients: Wildcrafted, Fairly Traded Virgin Shea Butter (Butyrospermum parkii), Peach Kernel Oil (Prunus persica), Evening Primrose Oil (Oenethera biennis), Organic Chamomile Essential Oil (Matricaria chamomilla).

Pga. kæmpenatlys indholdet tænkte jeg at den kunne manden måske også bruge på hans eksem. – ?

Jeg tænkte også på at introducere noget hørfrø og kæmpenatlysolie fra urtekram De skriver at den også indeholder omega-3 – kan man tage noget af det isteddet for fiskeolie?

Jeg har selv været glad for at bruge vaseline på læberne indtil jeg læste lidt om petrolatum – så var jeg ikke så glad længere. øv! Men samme firma (som jeg altså ikke har aktier i – jeg lover) har en petroleum-free jelly –
Ingredients: Organic Macadamia Oil (Macadamia integrifolia), Organic Extra Virgin Olive Oil (Olea europa), Organic Beeswax (Cera alba), Wildcrafted Virgin Fairly Traded Shea Butter (Butyrospermum parkii).

Jeg har lige et enkelt spørgsmål mere omkring æsteriske olier – mest for at forstå det rigtigt (suk). Kan man skærer alle olierne over en kam? Jeg fandt lige aa listen (som er dejlig nem og printe og have med) men der er jo kun 26 på. Altså nu f.eks organic mosimix. Der er limonene, linalool og citral i – de er på listen. Men så er der thymus vulgaris oli (timian) og lavendula angustifolia (lavendel) og cymbopogan citratus (lemongrass) – de er ikke på listen – er de så ok? eller er de stadige  no-go?

Puha det var en længere smørrer men man vil jo gerne gøre det bedste for ens unge (og manden også ) det er bare så svært at finde rundt i.

Mvh E

 

SVAR

Kære E
Tak for dine spørgsmål om hudpleje til baby. Ja, det ER svært at finde rundt i!

Petrolatum er et petrokemikalie, en mineralsk olie, lige som f.eks. paraffin. Det er restprodukter fra olieindustrien. De bruges, fordi de er billige. Desværre lader de ikke huden ånde så godt.

Jeg ville ikke vælge den creme, du linker til, da den indeholder æterisk olie (kamille). Æteriske olier er (mindst) lige så allergifremkaldende som syntetisk parfume. I min verden hører de ikke hjemme hos børn, gravide og andre sarte væsener. Det kan du læse lidt mere om her.

Jeg ville meget hellere foretrække ren, økologisk kæmpenatlysolie både til babyen og gemalen. Urtekrams olie er god, men der er ikke så meget kæmpenatlys i. Så vil jeg hellere bruge den rene olie. Du kan se den i dette brevkassesvar, hvor der også er andre gode råd til babyer med tør hud.

Den kan ikke erstatte tilskud af omega-3 fiskeolie. Læs her, hvad jeg anbefaler – og hvorfor.

“Petrolium-free jelly” kan du godt bruge (hvis det altså er den komplette ingrediensliste, du har fundet).

Du kan også nemt lave en rigtig god Universalsalve til røde numser, tør vinterhud, skrammer og den slags. Opskriften er i min bog BABY, men også her på bloggen.

Nogle æteriske olier er værre end andre, jf. det indlæg, jeg linkede til. Man har udpeget 26 af dem til at være særligt allergene, og de skal stå med navns nævnelse i produktets indholdsdeklaration ud over, at der skal stå “parfume” (eller “perfume” eller “aroma” eller “fragrance” – det er samme surdej!).

Den oversigt fra Astma-Allergi Danmark, som du linker til, er for øvrigt rigtig fin at have med på shopping!

Videnscenter for Allergi skriver, at “ud af de 2.500 duftstoffer, der findes, er ca. 100 kendt som allergifremkaldende hos mennesker. På trods af at det er relativt få duftstoffer, som er kendt allergifremkaldende, har netop disse stoffer været meget anvendt i kompositionen af parfumer til alle formål.”

Det kommer lidt an på, præcis hvad der står i deklarationen. En lang række blomsterekstrakter vil være ok for de allerfleste (jeg bruger selv produkter med visse ekstrakter med stor fornøjelse). Hvis der er parfume i ekstraktet, skal det stå på deklarationen. Desværre er det ikke alle producenter, som overholdet det til punkt og prikke.

Vær opmærksom på, at hvis du kigger på en hjemmeside med et produkt, så står der måske “Ingredienser” – men det er ikke altid den fulde ingrediensliste. Den hedder INCI, og der skal alle ingredienser nævnes, i rækkefølge efter indhold, og med internationale nomenclaturnavne. INCI’en skal stå på det fysiske produkt, men producenten har desværre ikke pligt til at skrive den på sin hjemmeside og heller ikke at oplyse den, hvis du beder om det.

Hvis du er nysgerrig på hud- og hårpleje uden kemi og parfume til hele familien, så vil jeg varmt anbefale den e-guide, jeg har lavet til formålet. Den kan du læse om her.

kh Rose

 

 

This Post Has 3 Comments
 1. Hej Rose. Jeg har købt “morgenfruesalve” fra Allergica, som du anbefaler i din bog baby (s. 54) mod røde numser. Men kan nu se at den indeholder vaseline…synes salven er rigtig god mod tør og rød hud….men er det noget skidt med vaselinen?

 2. Kære Rose,

  Jeg har samme spg som ovenstående vedr vaselinen i morgenfruesalven fra Allergica. Er det ok at bruge til mig selv og min baby?

  Tak på forhånd.
  KH
  Mette

  1. @Julia og @Mette – i dette tilfælde vil jeg mene, at morgenfruesalvens gode egenskaber opvejer ulempen ved, at den indeholder vaseline. Jeg kender ikke noget tilsvarende alternativ uden vaseline.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top