skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 6 – 2016: hvornår sover børn igennem?

Fredagsbrevkassen Uge 6 – 2016: Hvornår Sover Børn Igennem?

Hvornår sover børn igennem?

SPØRGSMÅL

Jeg undrer mig lidt omkring søvn. Jeg har nemlig fået mig en baby som ikke sover …

Jeg følte ellers jeg har gjort alt det “rigtige” med en skøn hjemmefødsel, samsovning, friamning. Alligevel endte amning omkring de 2.5 måned, til stor skuffelse.

Nu har vi ydermere været nødt til at teste om det at han sover i eget værelse har nogen positiv effekt.

Har du nogen tanker omkring søvn, kemi osv…

Det er et stort emne selvfølgelig, men jeg er interesseret i hvis du kender til konkret forskning som viser at babyer sover dårligt pga. noget særligt miljøbestemt.

De kærligste hilsner og igen stort tak for denne mulighed for at skrive til dig.

 

SVAR

Kære E.

Tak for dine spørgsmål om søvn.

Jeg har ikke kendskab til, at noget særligt miljøbestemt skulle påvirke børns søvn i negativ retning.

Jeg anser sovemiljøet for et vigtigt sted at prioritere god kemi. Det har jeg bl.a. skrevet om i dette blogindlæg: Madras med god kemi

Men det går på den langsigtede tænkning i forhold til at reducere barnets samlede udsættelse for skadelig kemi. Her gælder princippet ”mange bække små”.

Så de udfordringer, du beskriver, tror jeg ikke er relateret til noget omkring ”kemi i hverdagen”. Selvfølgelig har indeklima og temperatur i soveværelset en betydning for søvnkvaliteten. Men ud fra det, du skriver, lyder det ikke, som om det er dér, problemet ligger.

Mange spørger ”Hvornår sover børn igennem?”.

Det er egentlig helt normalt, at en lille baby har hyppige opvågninger hele døgnet. Mange babyer har brug for at blive ammet ret hyppigt, ikke mindst om natten. Så det er vigtigt at justere sine forventninger til noget realistisk – også selv om der findes små babyer, som meget tidligt ”sover igennem”. Det er ikke normalen. Og langt de fleste småfolk har brug for mad om natten, også ud over 6 måneders-alderen.

Samsovning fungerer godt for mange, men bestemt ikke for alle. Hvis man er meget sensitiv, kan det være en belastning at ligge tæt i sengen. For nogle sensitive typer – og det gælder både voksne og børn – bliver søvnkvaliteten forringet af samsovning. Her er det et mere bæredygtigt valg at sove hver for sig. For de fleste vil det i dette tilfælde fungere godt at have det lille barn sovende lige ved siden af moderen, f.eks. i en slyngevugge eller i en ”bed side crib”; altså en barneseng/vugge, der står umiddelbart op af moderens seng.

Der kunne være flere muligheder for at forbedre søvnkvaliteten for jer begge. Her har jeg dog brug for lidt mere info for at kunne rådgive dig.

Du er hjertelig velkommen på Grøn Stue, hvor du har fri og ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig og andre eksperter i min brevkasse i medlemsforum. Du vil også få masser af guldkorn, tips og erfaringer fra de andre over 700 medlemmer.

Kærligst

Rose

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 2 Comments
  1. Min søn sov skrækkeligt dag og nat. Det er rigtigt hårdt at stå i. (Som selvvalgt enlig mor) Jeg kan fortælle, at det blev lidt bedre, da han var omk 8 mdr. Igen da han var næsten et år. I dag er sover han rigtig godt og tungt. Jeg prøvede bl.a. Slyngevugge, kugledyne, Sov igennem uden gråd bogen. Og han sov stadig ad h til.
    Mit allerbedste råd er, at prøve om ikke du kan accepterer, at dit barn har nogle søvn udfordringer. Tal mest med dem der har forståelse for det. Prøv at ignorere kommentarer fra alle andre. Det er et godt udgangspunkt for at takle det på den bedst mulige måde for dig og dit barn. Gør det der virker bedst, og prøv stille og roligt at ændre på evt. uhensigtsmæssige vaner, når du har ro og overskud.
    Der er bare nogle børn, der sover meget let og vågner op i søvnfaseskift, og har svært ved at falde i søvn igen. Den bedste kommentar jeg fik dengang var: “Hold ud”. Husk at du ikke er den eneste. Hvis det også er om dagen så kan slynger, vikler og bæreseler være en hjælp, hvis det virker på din lille guldklump.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top