skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 3 – 2016: antioxidanter og kræft

Fredagsbrevkassen Uge 3 – 2016: Antioxidanter Og Kræft

SPØRGSMÅL

Hvad mener du om følgende artikel “Antioxidanter fordobler spredningen af kræft i mus og menneskeceller”?

Mette

 

SVAR

Kære Mette

Tak for dit spørgsmål om antioxidanter og kræft.

Jeg kan godt forstå, at du umiddelbart bliver bekymret, når du læser en artikel som den, du linker til, eller når du ser en overskrift af typen ”Antioxidanter giver kræft” eller ”Kosttilskud er farlige”.

Jeg kan berolige dig med, at din bekymring er unødig.

Antioxidanter er en stor gruppe stoffer, som bl.a. fungerer som beskyttelse ved at forhindre eller nedsætte graden af oxidation i cellerne. Oxidation betyder, at et stof reagerer med ilt. Det er ikke nødvendigvis skadeligt, men det kan være det, f.eks. ved oxidation af kolesteol.

Du kan læse mere om antioxidanter og oxidation mange steder. Der er f.eks. en rimelig pædagogisk artikel inde på helse.dk. http://www.helse.dk/helsedebatten/hvad-er-oxidativt-stress/

Problemet i den undersøgelse, som artiklen refererer til, er imidlertid ikke antioxidanter. Problemet er snarere især to forhold:

1. Denne type forskning tager slet ikke højde for kvaliteten af kosttilskud og den indbyrdes balance mellem de forskellige vitaminer og mineraler i kroppen.

2. Formidlingen af denne type forskning ikke er særlig kvalificeret.

Kosttilskud er et supplement til en sund og balanceret livsstil. De kan aldrig erstatte eller kompensere for en sund og varieret kost. I sunde naturlige fødevarer er der en eksemplarisk sammensætning mellem de forskellige næringsstoffer, og det har stor betydning for, hvordan de optages i kroppen.

Der findes mange kosttilskud, hvor sammensætningen og/eller kvaliteten af indholdsstofferne lader meget tilbage at ønske.
Desværre er det ofte denne type kosttilskud, som anvendes i forsøg af den type, som du linker til.

Netop i tilfældet E-vitamin er det faktisk helt essentielt at vælge det, som hedder blandede tocopheroler.

Desuden tages der i disse forsøg slet ikke højde for, at det er afgørende, at der er balance mellem de forskellige typer kosttilskud.
Hvis man ensidigt tager store doser E-vitamin i ringe kvalitet og samtidig mangler f.eks. A-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, zink, selen m.m., ja så er det faktisk ikke nogen stor overraskelse, at det kan accelerere udviklingen af sygdomme som f.eks. stress.

Så konklusionen omkring forholdet mellem antioxidanter og kræft kunne lige så godt have været: ”Dårlig kvalitet kosttilskud og mangel på antioxidanter kan accelerere udviklingen af kræft”.
Man kunne også skrive ”Junkfood og sukker kan accellere udviklingen af kræft”.
Den type overskrifter er der bare ikke så meget sensation over …

Det er også relevant at vide, at de forskere, som har lavet det studie, som artiklen handler om, er de samme forskere, som gentagne gange har slået på tromme for deres budskab om, at ”antioxidanter er farlige”.

Studiet er publiceret her.

Studiet går primært på antioxidanten Acetylcystein. Det er slet ikke brugt som kosttilskud i Danmark, men som medikament til behandling af kroniske lungesygdomme.

Så Acetylcystein kan øge kræftudviklingen hos mus. Derfra at konkludere, at antioxidanter skåret over én kam som hvilken som helt type kosttilskud er farlige for mennesker … den konklusion holder altså ikke!

Ifølge denne artikel er der sågar anvendt en særlige type mus, som er disponseret for netop den kræftform, som undersøges i studiet.

Så, konklusionen omkring emnet antioxidanter og kræft er:
Du kan forebygge kræft, hvis du spiser sundt og varieret og supplerer med kosttilskud, herunder antioxidanter, i høj kvalitet (organisk/naturidentisk) i god indbyrdes balance.

Hvis du er usikker på, om dine eller dit barns kosttilskud er i god nok kvalitet, sammensætning og balance, så vil jeg varmt anbefale dig mine e-guides Kosttilskud (om kosttilskud til voksne) og Vitaminer og mineraler til børn.

Du har adgang til disse e-guides og samtlige mine øvrige e-guides og e-bøger på Grøn Stue, hvor du også har fri og ubegrænset adgang til personlig rådgivning fra mig. Du kan bl.a. spørge til kosttilskud til lige netop dig og din familie.

Kærligst

Rose

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 2 Comments
  1. I studiet fremhæves det, at kræftpatienter, der fik antioxidanter som tilskud, begyndte at danne metastaser i et højere tempo.
    Dermed er der evidens for en sammenhæng.
    Kræftens Bekæmpelse er måske korrupt ift. de pågældende forskere?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top