skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 15 – 2012

SPØRGSMÅL

Hej Rose,

Jeg er ved at komme ovenpå efter fødslen m.m. og er gået i gang med projekt stofble!

Jeg mener at have læst på din hjemmeside at du også var glad for bumgenius organic? – som vi også bruger, men den virker ikke til at være den bedste ble til natten. Så jeg ville høre om du måske havde gjort dig nogle erfaringer med stofbleer til natten?

Håb er du har tid til at svare, jeg vil nemlig så gerne have succes med stofbleerne.

Mvh L

 

SVAR

Kære L

Tak for dit spørgsmål om moderne stofbleer til nat.

Ja, det er rigtigt, jeg har været glad for at vælge den stofble, der hedder BumGenius Økologisk OneSize All-in-One (!) som dagsble. Det er en ble, som minder meget om en papirsble i designet; altså det hele er samlet i én. Den lukkes med trykknapper og ligner en papirsble. Det gør den også velegnet til nybegyndere i stofbleverdenen, til skeptiske fædre og pædagoger, som har brug for en nem løsning. Der er indlagt et vandtæt og åndbart plastiklag (såkaldt PUL), som gør, at bleen er vandtæt.

Bleer til nat er en lidt anden sag. Der vil jeg foretrække en ble af et kraftigt sugende materiale, for eksempel hamp eller bambusrayon (som nogle steder kaldes “bambus”, men det er altså et kunststof, lavet af bambus).

Som vandtæt lag vil jeg anbefale en lille uldbuks med korte ben, for eksempel den fra Disana eller ØkoKarma hjemmestrik fra Ko&Ko. Det er en god løsning til en lang nat, hvor et plastiklag i bleen ikke er det mest optimale. Herhjemme har vi brugt den løsning, og har 7-9-13 aldrig oplevet, at der var tisset igennem.

Natbleerne kan du købe mange steder, både nye og brugte. Jeg har især været glad for dem fra funkjogging.dk, rumpette.dk og ae-ble.dk.  De er alle danskproducerede.

Men der er VIRKELIG mange typer at vælge imellem. Hvis du vil vide mere, kan du læse om stofbleer her på siden, hvor du også kan få fingre i den ultimative shoppeguide til De Luxe Babymås.

Jeg kan også anbefale netværket slyngebarn.dk, hvor du kan få tips til stofbleer og købe dem brugt til en god pris.

kh Rose

 

This Post Has 8 Comments
 1. Hvor mange grader skal man vaske stofbleer og stofbind ved?

  – hvis nu man bruger “koldtvands” vaskepulver eller enzymholdigt vaksepulver (hvor de jo skriver på pakningen at man kan skrue ned for temperaturen på vaskemaskinen)..

 2. @Tina, jeg anbefaler, at man kogevasker stofbleer og stofbind.
  Det er “særligt vasketøj”, og det falder uden for koldtvandsvaskepulverets repertoire.
  Til almindeligt vasketøj er koldtvandsvaskepulver glimrende.
  Du kan læse mere om stofbleer her:

  http://rebeccapersson.com/bleguide/

  – hvor jeg bl.a. skriver:

  “Jeg har hørt, at stofbleer skal kogevaskes. Er det ikke vildt miljøbelastende?
  Ja, stofbleer skal kogevaskes, men det giver samlet set et lavere energiforbrug end engangsbleer, så længe du hængetørrer dem! Energiforbruget i en bleperiode er 7,5 GJ for engangsbleer og 6 GJ for stofbleer. Hvis stofbleerne tørretumbles, ryger tallet op på 14 GJ. Så lad være med det. Det meste vasketøj går glimrende på 30 grader. Men lige netop stofbleer skal vaskes ved 90 grader for at dræbe alle bakterier, svampe og virus. Nogle gange kan 75 grader også gøre arbejdet, det gælder især tissebleer og bleer med ammebæ. Så selv om en kogevask er miljøbelastende, er stofbleer alligevel det mest bæredygtige valg, hvis de vaskes og tørres mest miljøvenligt. Det viser en dansk vugge til grav-analyse. Stofbleer kan genbruges til næste barn og til slut sælges videre – og det er god klimakarma!”

  kh Rose

 3. Så det er vel det samme mht. undertøj? Synes ellers jeg havde at det godt kunne vaske det ved lavere temperaturer :o/

 4. @Tina, det kan jo diskuteres, men jeg vil mene, at stofbleer er en særlig kategori, fordi der er afføring på.
  Derfor kan man også godt vaske bleer fra børn, som udelukkende ammes, ved 60 grader, og så måske en kogevask f.eks. hver 4. gang.
  Kh Rose

 5. Godt indlæg. Jeg har hidtil bare brugt Bumgenius med ekstra indlæg til natten, men jeg vil helt sikkert finde en lækker bambusble i stedet, for hos os bliver der lækket i ny og næ, da vi ikke lige får skiftet om natten. Jeg ammer faktisk nærmest i søvne, så jeg registrerer ikke altid, at hun er vågen og når jeg gør, er jeg for doven til at stå op og skifte. Men så må det stakkels barn også have ret til den bedste af de bedste bleer.

 6. Hej Rose

  Jeg vil prøve mig med Disana uldbuksen til natten – hvor mange vil man have brug for i hver størrelse? Og har du erfaring med Bambinex bambusbleer som natble?

 7. @linebitton, jeg tror, at jeg som udgangspunkt ville købe to i den størrelse, som er akuel, og så se, hvordan det går. Jeg har prøvet at “købe forud” med stofbleer og blebukser, men har knap så gode erfaringer med det, fordi pasform og behov kan ændre sig løbende.
  Jeg har desværre ikke prøvet Bambinex bambusble som natble. Men man kan jo altid købe en, evt. brugt, og se, om den passer.
  KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top