skip to Main Content

Onsdags-urten: Kvan

På min nyligt afsluttede turné i Grønland (ja, det var vildt!) havde jeg to gange fornøjelsen af at nyde et måltid bestående af snekrabbe med kvan-aioli.
Snekrabben er sådan en relativt stort fætter, og det smagte gudeskønt, med friske, salte noter af ishav!

Men her skal det handle om kvanen, som er lidt af en nationalurt i Grønland.

Jeg fandt selvfølgelig ikke noget som helst, der tilnærmelsesvis kunne minde om en urt, endsige andre gevækster, for der var bare sne, sne og atter sne. Og is!
Der er faktisk ikke engang træer i Grønland, bortset fra lidt hist og pist i Syd-Grønland.

Kvan (Angelica Archangelica – samt diverse varianter) er vildtvoksende i Danmark, men da den let kan forveksles med andre skærmplanter, som er giftige, skal jeg ikke rode mig ud i plukkeriet. Men efter sigende kan man dyrke kvan i sin urtehave.

Kvan anvendes især i det søde køkken, ikke mindst som kandiseret stængel. Men også blade og frø kan spises. Man skal dog ikke spise kvan hver dag, det er en kraftig sag og en lægeurt.

Og google er min ven i dag, for her kan du læse mere om kvanindsamling på Diskoøen, som skulle være det rene kvanparadis. Jeg var der i sidste uge – men der var som sagt hverken havblink eller kvan, der var kraftig blæst og sne! Her er sørme link til opskriften på den skønne kvan-aioli. Men altså, aiolien kræver kvan, ellers bliver den ligesom en anden ret….!

Du skal vide, at kvan har en meget karakterisk smag. Den var faktisk, efter min ringe mening, lidt for kraftig til snekrabberne. Men til gengæld var den perfekt til pommes frites (!)

I gamle dage havde vikingerne kvan med på togterne, da den er meget rig på C-vitamin (lige som hvalhud, for øvrigt). Rundt omkring i Grønland og på Færøerne kan man derfor stadig finde de såkaldte “kvangårde”, altså indhegnede urtebede med fuld knald på kvanen.

Kvan er skam både fordøjelsesfremmende, slimløsende, varmende, bakteriedræbende, lindrer forkølelse og astma, ja – den er faktisk også din ven ved PMS og urinvejsinfektioner. Men hvor er det lige, at man skaffer kvan? Ja, jeg spørger bare….

This Post Has 2 Comments
  1. Jeg har flere gange set den som plante i lidt alternative planteskoler.
    Jeg har selv prøvet at så den -ikke med stort sucess desværre.

    Ellers husker jeg den mest som lidt underlig ingredients i min bedstemors ” mormorkage” 😉
    Jeps i den kandiseret form.

  2. Jeg har den i haven, den er en stor og smuk skærmplante. Den er to-årig, så man skal passe på de små planter, hvis man vil have store næste år. Den kan fremhæve smagen af fx rabarber, – den aioli må jeg prøve!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top