skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 46 – 2011: sklerose kosttilskud

Sklerose kosttilskud

SPØRGSMÅL

Kære Rose.

Jeg er sclerosepatien og søger efter et godt kosttilskud uden jern pga. sclerosen. Jeg er ikke hel vild med tanken om meget stærke vitaminer, så måske du har et bud på en god multivitamin uden jern?

Jeg har før prøvet Spektro men mine hænder begynder at “sove” også bliver jeg utrykg også i relation til sclerosen. Jeg ved ikke om det har nogen “negativ” betydning, men jeg er stoppet med Spektro bare efter 2-3 dage de to gange jeg har forsøgt mig med dette vitamin.

Kan du anbefale Biorto multivitmin (uden jern. og ikke for stærk) eller er der andre alternativer.

Har på sin vis løst til at ignorer mine føleforstyrrelser fra Spektro som muligvis kommer fra en eller flere af de urter som er i, men jer er også bare nervøs for konsekvenserne der kunne komme. Håber du kan rådgive mig til et godt kosttilskud som kan tilgodese mine behov.

Mange hilsner G.P

 

SVAR

Kære G.P. 

Mange tak for dit spørgsmål!

Det er rigtig godt, at du gør dig tanker om bedste valg af multivitamin til netop dig med dine særlige behov. Solaray, som producerer Spektro, laver jo ellers overordnet set rigtig fine kosttilskud, men hvis du har så meget som bare en fornemmelse af, at de ikke er gode for dig, så vælg absolut noget andet!

Biorto’s multivitamin uden jern hedder BiOrtomin (Vær obs her, der er mange varianter).
Dagsdosis er 3 tabletter daglig.

BiOrtomin kunne godt være et bud. Her følger et par link til nogle andre multivitaminer uden jern. De er alle gode, med lidt variation og indbyrdes fordele og ulemper.

OmniX fra Biosym

Multi-Vitamin fra Pharma Nord

Osforte+ med ekstra D fra GoOrganic

Mivi Total Plus (flydende) fra Anjo

Du kan prøve dig frem og se, hvad du trives bedst med. Det er ærgeligt, at man ikke kan få prøvepakker!

Hvis jeg skulle vælge, så ville jeg i første omgang give OmniX et forsøg. Biosyms multivitaminer er generelt høje i indhold i forhold til prisen og med god optagelighed. Men alle dem, jeg linker til, er okay.

I forhold til sclerosen vil jeg for øvrigt varmt anbefale dig tilskud af kæmpenatlysolie, gerne økologisk, f.eks. denne.

Husk også fiskeolie, her anbefaler jeg ubetinget Omega-3 fra Nordic Naturals, enten flydende eller kapsler.

D-vitamin (oliekpasler) er også meget nødvendigt. Tag gerne 50 mcg dagligt, alt i alt.

En multi-B vitamin vil jeg også anbefale. OmniX ligger højt på B-vitaminerne, så måske er det nok, hvis du tager OmniX.

Tilskud af andre vitaminer og mineraler, bl.a. calcium og magnesium, kunne også være relevant, men det kræver en mere individuel diagnose.

Terapeutiske doser af bl.a. C-vitamin kan erfaringsmæssigt virke rigtig godt, men det kræver selvfølgelig konsultationer hos en kompetent behandler.

Tjek altid hos dig læge, om der kan være særlige forhold for dig som gør, at du skal være opmærksom på vises kosttilskud. Det kan f.eks. have betydning, om du tager blodfortyndende medicin. Derfor er det ikke utænkeligt, at indholdet af urter i Spektro kan have uønskede bivirkninger.

Undgå helst mørkt kød, f.eks. oksekød, spis sundt og varieret, masser af frugt, grønt, lyst kød, fisk (fra fiskehitlisten) og undgå så vidt muligt sukker og alkohol.

Jeg sender dig de allerbedste tanker!

Kh Rose

PS. Som medlem af Grøn Stue kan du spørge løs i min brevkasse i medlemsforum og få lynhurtigt svar. Samtidig har du adgang til fine øko-rabatter i udvalgte webshops.
Ses vi på Grøn Stue?

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top