skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 45

SPØRGSMÅL

Hej Rose, du anbefaler jernstråpulver fra apoteket i din meget oplysende bog. Men dengang jeg var gravid fik jeg helt vildt meget kvalme, når jeg spiste jern. Jeg læste derfor en del om jerntilskud, og det er åbenbart både godt og skidt med jerntilskud. På den ene side er jern helt afgørende for blodlegemerne, men jerntilskud giver frie radikaler i maven og virker derfor kræftfremkaldende. Hver gang jeg giver min baby jerntilskud (eller min kæreste gør, for jeg kan ikke selv få mig selv til det), så tænker jeg på de frie radikaler, der svømmer rundt nede i hans tarmsystem og angriber ham indefra… Når du anbefaler jernstrøpulveret i din bog, er det så pga tilsætningsstofferne, eller er de mindre kræftfremkaldende?
S

 

SVAR

Kære S

Tak for dit spændende spørgsmål!

Det ER kompliceret med jerntilskud til babyer, fordi både for lidt og for meget jern kan være skadeligt for baby. Og der skal ikke så meget til, før det er for meget – eller for lidt. Det bedste er  – synes jeg – at foretage en individuel vurdering af barnets behov, men det kan også hurtigt blive lidt indviklet. I min bog BABY forklarer jeg ret grundigt, hvordan man kan vurdere sit barns jernbehov.

Mht. frie radikaler; jerntilskud i for store doser og/eller meget langvarigt kan gøre, at det overskydende jern dimser frit rundt i kroppen, og det kan være årsag til, at der dannes flere frie radikaler i kroppen. Her mistænkes en øget risiko for kræft. Så det er altså ikke sådan, at jerntilskud i sig selv er kræftfremkaldende, det kommer an på mængden i forhold til behovet.

Tværtimod kan mangel på jern føre til alvorlige og i nogle tilfælde kroniske symptomer hos barnet, bl.a. forsinket fysisk og motorisk udvikling. Helt basalt har jern bl.a. afgørende betydning for transport af ilt i kroppen. Jernmangel kan altså også give øget risiko for infektioner hos et barn, f.eks. mellemørebetændelse.

Det er vigtigt at huske, at frie radikaler ikke nødvendigvis er ”bad guys”! De har bl.a. en vigtig opgave i immunforsvaret. Problemet opstår først, når der er for mange af dem eller de sniger sind ind steder i kroppen, hvor der ikke er brug for dem. Det bedste værn mod skadelige frie radikaler er antioxidanter – f.eks. C-vitamin og i det hele taget alt godt fra planteriget.

Jeg anbefaler Babyfer jernstrøpulver til børn under 1 år, som har brug for jerntilskud, fordi det var det bedste alternativ, jeg kunne finde. De almindelige jerndråber kan erfaringsmæssigt give ondt i maven, smager elendigt og giver i øvrige pletter, som ikke kan komme af. Jernstrøpulveret er smagsneutralt, pletter ikke, giver erfaringsmæssigt sjældnere ondt i maven og de to tilsætningsstoffer, det indeholder, er ret harmløse.

Til børn fra 1 år, som måtte have behov for jerntilskud, anbefaler jeg Kräuterblut – som jeg i øvrigt i det hele taget anser for et rigtig godt jerntilskud til alle fra 1 år – hvis de altså har konstateret behov! De kan man kun finde ud af via en blodprøve hos lægen.

Hos voksne er der andre vigtige faktorer i forhold til jerntilskud – men det er en anden historie!

Jeg håber, at mit svar har skabt mere tryghed for dig omkring at give jerntilskud til dit barn – hvis behovet er til stede!

KH Rose


PS. Som medlem af Grøn Stue kan du spørge løs i min brevkasse i medlemsforum og få hurtigt svar. Samtidig får du adgang til fine øko-rabatter i udvalgte webshops og får Månedens Tema med et vigtigt fokus på dit barns sundhed. Og du kan til enhver tid melde dig ud igen. Ses vi i Grøn Stue?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top