skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 40 – 2015

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Tusinde tak for din brevkasse og bøger. Jeg har læst BABY og har lige modtaget din nye bog. Det er et fantastisk stykke arbejde du lægger i dem, så mange tusinde tak!

Jeg har et par forskellige spørgsmål, bær over med mig hvis de står beskrevet i bøgerne da jeg er yderst udfordret på søvn.

Hvad anbefaler du i forhold til tandfrembrud? Her virker vådt håndklæde med destilliseret vand, agurk og melon ikke… Jeg vil nødig give min søn (7mdr) Panodil, men jeg er i tvivl om hvor mange smerter han har pga dem. Hans tandkød bløder i hvert fald da hele tre stk lige er kommet igennem og han sover virkelig skidt.

Har du mon nogen tanker/erfaringer/videnskabelig undersøgelser om de her ravhalskæder man kan købe?

E.

 

SVAR

Kære E.

Tusind tak for de fine ord om både BABY og Dit sunde barn – sådan!
Det er jeg virkelig glad for.

Tak også for dine spørgsmål omkring tandfrembrud hos babyer.

Nogle små børn er meget generet af tandfrembrud. Du nævner, at lindring med kølige ”bidedimser” ikke rigtig har nok effekt.

Jeg undrer mig lidt over, at du skriver ”destilleret vand”, som kun anvendes i hospitalsmiljøer – jeg ville blot anvendte kogt, afkølet vand.

En bidering i medicinsk silikone, som er afkølet i køleskabet, kan give god lindring. Jeg anbefaler f.eks. Life Factory bidering.

Jeg er helt enig med dig; Panodil og andre typer smertestillende medicin kun skal anvendes, hvis det er absolut nødvendigt.

Jeg vil anbefale dig denne videoguide fra Katrine Birk, hvos du lærer, hvordan du ved hjælp af zoneterapi kan lindre smerterne ved tandfrembrud hos dit barn.

Det kan også hjælpe at gnubbe de små ømme gummer med en ren finger. Derved giver du også tandkødsvævet et lille ekstra skub ifht. dets nedbrydning.

Du kan gnubbe med Gummedråber fra Danasan. De fås også f.eks. på apoteket eller i Matas.

Du kan med fordel give ekstra C-vitamin. Fra 6 måneder kan du give 1-200 mg C-vitamin dagligt, op til 300 mg ved sygdom og tandfrembrud.

Vælg f.eks. NaturDrogeriet økologisk Acerola pulver. Alternativt kan du vælge en af disse tyggetabletter, som først knuses: Dinosauers C-vitamin Rex, Acerola 90 mg eller Esther C tyggetablet.

Vid, at erfaringsmæssigt kan tandfrembrud give feber og inflammation i kroppen. Det skyldes ændringer i enzymatiske processer i kroppen, når tandkødet skal “blødgøres”, så den nye tand kan komme igennem.

Homøopatisk ville jeg vælge Chamomilla Comp. som virker genrelt lindrende og beroligende. Køb det i helsekosten, og giv 2-7 dråber 3 gange dagligt.

Mht. ravhalskæder, som er et andet gammelt husråd; det er vigtigt at vælge en ”babysikret” ravhalskæde med magnetlukning for at undgå kvælningsrisiko! F.eks. denne, set hos naturebaby.dk.

Jeg har ikke kunnet finde nogen decideret undersøgelsen omkring rav mod tandfrembrud.
Det er meget anvendt i bl.a. USA og Tyskland.

Gennem hudens sved optages ravsyren fra rav, som erfaringsmæssigt lindrer. Rav er jo harpisk og ikke en sten. Baby skal således ikke gumle på ravhalskæden! Om det reelt virker, tør jeg ikke sige, men det kan ikke skade at forsøge.

Det gælder også violrod, som traditionelt er brugt i folkemedicin som lindring ved tandfrembrud hos småbørn.
Bemærk, at forhandleren Askeladen skriver:
“Violorod/Irisrod må bruges højst to minutter ad gangen fem gange om dagen.
Må kun bruges under opsigt af en 
voksen!
Af og til skal roden skoldes. Roden dyppes et par sekunder i skoldhedt vand, hvorefter den skal tørre
 fuldstændigt inden den tages i brug igen.” 

Jeg vil også lige nævne, at nellikeolie ofte nævnes som ”naturlig lindring” af tandfrembrud. Det vil jeg kraftigt fraråde. Nellikeolie indeholder den æteriske olie eugenol, som er ret allergent og skarpt reguleret ift. fødevarer og kosmetiske produkter.

Jeg håber, at disse råd kan give god naturlig lindring af dit barns tandfrembrud.

Kærligst

Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top