skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 47

SPØRGSMÅL

 

Hej Rose.

Jeg er ved at forberede mig til min periode som “Nora Malkeko”, ved at få handlet kosttilskud og vitaminer ind efter dine anbefalinger. Jeg er dog i den forbindelse stødt på et par spørgsmål til “vitaminnørden” 🙂

Der er vist ingen tvivl om, at du sværmer mest til fiskeolieprodukterne fra Nordic Naturals. Men hvad mener du om produkterne fra Eskimo-3? Eskimo-3 reklamerer selv med, at produktet er den eneste stabile fiskeolie på markedet, da det er tilsat en udforsket mængde naturlige E-vitaminer. Denne tilsætning skulle være effektiv i forhold til at forhindre en skadelig harskning af fiskeolien og kroppens celler.

Hvad er din holdning til kosttilskud/vitaminprodukter fra Pukka? Så vidt jeg har fundet frem til, er Pukka det eneste økologiske vitamin og kosttilskudsprodukt på markedet. Derfor har jeg købt bl.a. Pukka Natural C Vitamin – selvom den er tæmmelig dyr – frem for andre C-vitamin tilskudsprodukter. Men der er ingen henvisninger til produkterne fra Pukka i din bog – er det spild at bruge ekstra penge på Pukka?

Jeg har på et tidspunkt læst at Chlorella og Spirulina kan erstatte – og er mere naturlige alternativer til – alm. multivitaminer. Er du enig i dette?

Endnu engang tak for en super god blog og BABY bog!

Mvh J

 

SVAR

 

Kære J

Mange tak for dine spændende spørgsmål og for roserne til bog og blog – godt at høre!

Jo, selv om jeg absolut ingen procenter får fra Nordic Naturals, er det den fiskeolie og levertran, jeg anbefaler. Det sker på baggrund af rådgivning hos biolog Maja Kirkegaard, som er PhD i miljømedicin med speciale i hormonforstyrrende stoffers påvirkning på kroppens vitaminer og mineraler. Maja har været “first mover” med hensyn til at anbefale Nordic Naturals herhjemme, og det glæder mig at se, at hendes kompetente faglighed på dette felt også adopteres af andre. Maja ved blandt andet temmelig meget om det her med fedtstoffers harksning.

Nordic Naturals olier fremstilles efter en særlig patenteret produktionsmetode, hvor produktionsforholdene holdes helt iltfri, blandt andet ved at beskytte med nitrogen. Temperaturen, tilsætning af kemikalier, molekylær destillation og andre tekniske forhold har også betydning i produktionsfasen. Det er en af de væsentligste grunde til, at jeg anbefaler Nordic Naturals olier. Og for øvrigt også en vigtig grund til, at Nordic Naturals fiskeolie ikke har den der fiskesmag og/eller klamme fiskebøvser.

Derudover er fangsten bæredygtig og – nok så vigtigt – olierne er meget rene, altså med så lidt miljøgifte som muligt. Endelig er de meget koncentrerede, så indholdet af EPA og DHA bliver så højt som muligt pr. dagsdosis. På den måde får du færrest mulige miljøgifte pr. dagsdosis og meget reelt indhold for pengene.

Der er altså rigtig mange faktorer at tage højde for, når man vurderer et fiskeolieprodukt.
EyeQ kommer på andenpladsen på min fiskeoliehitliste, Eskimo3 får bronze. Jeg ville dog aldrig vælge Eskimo3 med tuttifruttismag.

Det er et godt gammelt helseråd at tilsætte E-vitamin til sine sarte olier. Det kan dog ikke ”redde” en olie, som allerede er blevet harsk i den tidlige produktionsfase.

Man skal også vide, at rigtig mange fiskeolieproducenter betaler for videnskabelige undersøgelser af netop deres olie. Det er der ikke noget hemmeligt i. Men man skal bare ikke falde i svime, fordi en olie kan smykke sig med at have ”videnskabelig dokumenteret effekt”.

Pukka laver udmærkede produkter -især deres skønne tebreve! Jeg har ikke haft fokus på dem i min bog BABY, fordi den jo tager udgangspunkt i babyens behov – og der var der ikke lige nogle oplagte Pukka-valg.

Men jo, deres C-vitamin er rigtig fin, med økologisk certificeret indhold, et luksusvalg, for som du selv er inde på, det kan hurtigt blive dyrt, især hvis ens daglige behov er over 500 mg – hvilket ikke er ualmindeligt.
Jeg kunne dog godt have nævnt den i bogen i forbindelse med basispakken af kosttilskud til ammende mor, det har du ret i.

Chlorella og spirulina kan efter min mening ikke erstatte en god multivitamin. Der er rigtig mange gode vitaminer, mineraler m.m. i Chlorella (f.eks. den fra Pukka) og lidt i Spirulina, men ikke nok til at dække behovet.
Til gengæld kan det være nogle rigtig fine kosttilskud, hvis man har brug for at booste sin energi og give den fuld helseskrue.

Chlorella er en encellet grønalge, hvis gavnlige egenskaber er meget veldokumenteret. Den er især god i forbindelse med udrensning af tungmetaller og andre miljøgifte. Derfor skal man – efter min mening – endelig IKKE tage den, når man planlægger at blive gravid, er gravid eller ammer. Nogen mener, at chlorella absorberer de skadelige stoffer fra kroppen og fører dem ud via tarmsystemet. Men spørgsmålet er, om det i sig selv er problematisk, at de bliver frigjort i kroppen og derved kan skade barnet/fostret. Det er ikke mit indtryk, at man ved nok om disse processer endnu. Men jeg er åben for input!

Spirulina er spiselige cyanobaktierie (i daglig tale blågrønalge, men det er faktisk en bakterie). Den er især rig på aminosyrer.
Lige som chlorella kan spirulina udrense tungmetaller. Men det er et tveægget sværd, da den formodentlig også absorberer miljøgifte – måske også radioaktive ioner – fra sit voksested. Derfor ville jeg personligt gerne afvente flere forskningsresultater på spirulina.

Jeg håber, at mit svar gav lidt afklaring på vitaminfronten!

kh Rose

 

PS. Vil du gerne have grundigt og lynhurtigt svar fra mig på dine spørgsmål omkring dit barns og din egen sundhed?
Så er Grøn Stue noget for dig!
Som medlem får du nemlig fri adgang til min og Majas meget populære brevkasser i medlemsforum.
Du får også Månedens Tema med et vigtigt fokus på familiens sundhed, gode økorabatter og mange andre medlemsfordele.
Vil du være med i Danmark første og største klub om sunde familier?
Så klik her og læs mere!

 

This Post Has 11 Comments
 1. Vedrørende Nordic Naturals og holdbarhed efter åbning, så vil jeg høre, hvad du har af vise ord, da jeg har købt den store flaske og har indset, at jeg ikke når at tømme den på 3 måneder.

  De bedste hilsner

 2. Kære Line
  Den er nem – du putter den i fryseren. Der kan den glimrende holde sig.
  Det samme kan du gøre med f.eks. hørfrøolie.
  KH Rose

 3. Undrer mig lidt over at EPA-GLA+ fra Biosym ikke er nævnt i dit indlæg. Den har jeg nemlig fået anbefalet i min lokale helsekost – og den er ret kendt og til rimelige penge synes jeg. Men er det fordi du ikke mener det produkt er godt nok?

 4. Cholerella ville jeg helt sikket ikke tage før, under eller efter graviditet.

  Jeg har selv taget en kur en sommer hvor jeg faktisk blev ganske skidt tilpas- pga detox.

  MEN hvis man ved at man ikke ligefrem planlægger at blive gravid så er det fint f eks at lave en kur måske 6 måneders tid før.

 5. – og hvis man ikke har nået at putte sin nordic naturals fiskeolie i fryseren…den smager jo stadig fint..er den så ok? Med andre ord: Kan man smage det når den ikke er god længere?? På forhånd tak for svar!

 6. @Anne – ja, som regel kan man godt smage, hvis den er harsk. Nogle er mere smagssensitive end andre. Det er en god idé at fryse det af flaskens indhold ned, som man ikke får brugt inden for ca. 6 uger. Konsistensen kan godt blive lidt påvirket af indfrysningen; olien kan blive lidt mere grynet/grumset, men det har ikke betydning ifht. harskhed.
  Kærligst R

 7. @Loulou
  Tak for link og spørgsmål. Jeg fraråder stadig helt klart detox, udrensning m.m. især i graviditeten og også i ammeperioden. Det vil uanset evt. positive sidegevinster samlet set være en alt for stor risiko for fostret, som jo er i sin mest følsomme udviklingsperiode overhovedet. Når en gravid kvinde udrenser, vil de skadelige stoffer gå i blodet og dermed i fostret. Det må absolut frarådes.
  Linket er i øvrigt fra en forhandler.
  Kærligst R.

  1. Tak for svaret – meget hjælpsomt, det holder jeg mig fra.. Hvordan er det iøvrigt med hatha yoga i start af graviditet, hvis ikke man er så vanlig en yoga-gænger? Er det øvelser man kan holde sig fra at lave, eller er det generelt man skal holde sig fra det indtil 2 trimester, hvis ikke man har dyrket det længe inden? Hilsen Loulou

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top