skip to Main Content

Onsdags-urten: Morgenfrue

Nogle urter er bare lidt gladere end andre, og en af dem er Morgenfrue (Calendula Officinalis).

Morgenfruer findes i alle varianter af gul og orange, fra det næsten honninglyse til det dybe brun-orange, helst i en stor blandet fornøjelse. Har man først sået en ordentlig omgang morgenfruefrø i køkkenhaven eller urtebedet, kommer de ufortrødent igen i flere år efter. Nemt.

Morgenfruens kronblade er så livsbekræftende som drys på salaten, kartoffelsalaten især, eller blandet med den kogte ris eller andre korn som quinoa, hirse, perlespelt, perlebyg og amarant. Kronbladene kan både fryses og tørres. Det gule solskinsdrys kan være SÅ kærkomment som gul charme på en mørk vintermorgen.

De giver solskinsglød til brød og kager som fattigmands-safran sammen med gurkemeje.

Morgenfrue indgår i mange urtete-blandinger. Jeg synes ikke, at den er voldsomt velsmagende i sig selv, men den gør sig godt i blandinger med andre urter. Til gengæld er ren morgenfruete godt mod fordøjelsesproblemer og for eksempel menstruationssmerter.

Morgenfrue har dokumenteret virkning på at modvirke infektioner og fremskynde heling af huden. Derfor finder du morgenfrue i alle mulige salver, cremer, shampoo, tandpasta. Også til baby og børn, da den er ret mild.
Her skal du være opmærksom på, at rigtig mange af de økologiske cremer m.m. med morgenfrue også indeholder parfume, sikkert i form af æteriske olier.
Og nu synger jeg lige min lille parfume-sang igen-igen: æteriske olier er desværre lige så allergene som syntetisk parfume, og hører ikke hjemme på din baby.
Heller ikke selv om Weledas Calendula-serie er så pæn og dufter så godt (sorry Weleda, I gør det ellers så stjernegodt på så mange andre områder). Weledas Calendula Body Oil har dog passeret mit skrappe nåleøjet med glans.

Du kan også bare hælde olivenolie på tørrede kronblade fra morgenfrue, lad det stå en lille måneds tid og si det. Vupti, så har du morgenfrueolie. Det skal opbevares i køleskabet sammen med din fiskeolie….

Har du morgenfrue i dit liv?

This Post Has 4 Comments
 1. Jeg har lavet et udtræk af mandel/kokosolie som jeg bruger på skrammer og sår.
  – det fungere rigtig fint.
  og er pga koksolien lidt mere stivt som salve og jeg bilder mig ind også mere modstanddygtig overfor skimmel mv- men det står nu i køleskabet.
  Jeg kan godt lide morgenfrueblade i ris- men ellers pynter det bare på bordet 🙂

 2. Ja – jeg smeltede kokosolien og blandede mandel olien
  – overhældte masser af rene kronblad- lod det stå en måneds tid i solskinnet ( øh sydvendt vindue ;)- ikke så meget solskin her .

  Sigtede det igennem kaffefilter= en lidt fast gylden salve-så er så supergod på skrammer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top