skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 36

Spørgsmål

Kære Rose.

Jeg har en dejlig dreng på knap 7 uger nu. Han blev født ved akut kejsersnit, og jeg har med stor interesse læst dine artikler om de manglende bakterier ved sådan en fødsel.

Han kom på D-dråber som myndighederne anbefaler det efter 14 dage. Disse dråber indeholdt dog kokosolie, og vi tog ham af dem igen, da de gave ham endnu mere mavekneb. Det har hjulpet gevaldigt siden vi stoppede.

Men maveknebene er der stadig. Specielt om morgenen når han skal lave i bleen vrider han sig i 15-20 minutter før det hele kommer ud. Og jeg overvejer så om de her Bio Gaia dråber virker? Indtil jeg dog læser at de indeholder kokosolie. Jeg ved at spædbørns maver bliver bedre til at fordøje efter 5 uger, men er rigtig ræd for at gør ondt værre ved at give ham kokosolie igen.

Hvad ville dit råd være? Skal han prøve Bio Gaia eller måske et af de andre probiotika på markedet som du anbefaler? For jeg kan ikke slet ikke holde ud at se den lille myr vride sig i smerte hver gang han skal af med noget.

Venlig hilsen
den 
bekymrede mor

 

Svar

Kære Bekymrede Mor

Tak for dit spørgsmål! Jeg er glad for, at du har kunnet bruge mine artikler om hvorfor det blandt andet er rigtig godt at give probiotika – det vil sige frysetørrede mælkesyrebakterier – til babyer, som er født til kejsernit. Læs mere om det her.

Som du selv er inde på, er der en del babyer, som får ondt i maven af D-dråberne. Det skyldes sandsynligvis kokosolien, som ved hjælp af en kemisk behandling er gjort flydende ved stuetemperatur.
Det er rigtigt, at BioGaia indeholder kokosolie. Den indeholder dog også solsikke- og palmeolie.

Der er fordele og ulemper ved de forskellige typer probiotika, som kan anvendes til babyer. BioGaia er den eneste probiotika på markedet, som indeholder en (og kun den) bestemt type probiotika, som passer specielt godt til en nyfødts behov.

Hvis dit barn er meget sensitiv over for kokosolie, som det kunne tyde på, så ville jeg måske vælge en anden type, nemlig enten NDS Probiotic Panda eller Udo’s Choice Infant’s Blend Probitotic. De er mere bredsprektrede i deres indhold af probiotika, men begge er velegnede til babyer. De er i pulverform, som skal opløses i lidt væske. Så ingen kokosolie dér.
Jeg synes, at du skal vælge en af dem og se, om det ikke kan hjælpe din dreng med maveknebene.

I min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning (Politikens Forlag) har jeg skrevet meget mere om probiotika til babyer. Jeg gennemgår de mest optimale kosttilskud og sund økomad til baby, opdelt måned for måned, så det tager størst muligt hensyn til barnets sarte fordøjelse og på den måde forebygger sygdom og skranten.

Der kan også være andre tiltag, som kan hjælpe den lille mave på vej, f.eks. bestemte former for massage og små tricks til kosten til babyer fra +6 måneder. Det forklarer jeg også grundigt i BABY.

Rigtig god bedring med den lille mave. Du er altid velkommen til at skrive igen!

Kærlig hilsen

Rose

 

This Post Has 2 Comments
  1. Kære Rose!
    Jeg sidder og læser dit svar til den bekymrede mor. Hvor er det skønt at vide, at man i dag, kan hjælpe børn født ved kejsersnit til at få gang i tarmfloraen.
    Havde jeg bare vidst det for 12 år siden da jeg fik mit første barn ved kejsersnit. Han skreg i det første leveår, stort set døgnet rundt, og kunne ikke finde ro. Familien var ved at “gå op i limningen”, ingen sov og barnet have dårligt. Når jeg spurgte min sundhedsplejerske lød svaret “bare tag det roligt, det går over”, det havde hun ret i, men det varede bare næsten et helt år. Tænk hvad han, og os, kunne have været forskånet for hvis vi havde haft den viden. Håber mange andre nye mødre kan få glæde af dit svar, og ikke havne i samme situation som os.
    Kærligst Pia.

  2. @Pia, tak for din kommentar. Ja, jeg håber virkelig også, at den viden kan komme vidt omkring og at flere forskningsresultater kan bakke op omkring det. Jeg er sikker på, at det nok skal komme.

    KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top