skip to Main Content

Onsdags-urten: Hyben

Jeg ved godt, at hyben ikke er en urt. Vi diskuterede længe herhjemme, om den botanisk set var et bær eller en frugt. Man kan jo aldrig vide – for eksempel er både avocado og tomat strengt taget frugter og jordbær er en nød!

Hybenrose (rosa rugosa) “en falsk frugt, som består af den opsvulmede frugtbund, der som en krukke omgiver de små, hårede nød der (»kløpulver«)”, som der står på haveabc.dk, hvor du også kan læse om de mange forskellige typer hyben, der findes.

Forleden stod jeg med en bærepose fuld af hyben, som du måske læste i Dagens høst fra Køge Bugt.

Jeg var meget forhippet på at producere min første hybenketchup efter opskrift fra Anette Eckmanns fuldstændig fantastiske bog Naturens Spisekammer fra Politikens Forlag, som jeg har svælget i, mens jeg var på sommerferie og snart anmelder her på bloggen. Tredje oplag af bogen er på vej allerede – meget velfortjent!

Hybenketchup er sådan set bare hyben, løg, eddike, sukker, vand og krydderier. Det smager virkelig godt, både koldt og varmt! Vi har også blandet det med yoghurt og brugt som salatdressing.

Hybenkompot (en slags flydende syltetøj) er sødt, syndigt og noget så smukt, for eksempel som topping på snehvid yoghurt. Det kan laves på mange måder. Efter Eckmanns opskrift: opløs sukker i appelsinsaft i en gryde, tilsæt rensede hyben og en flækket stang vanilje, lad simre. Man kan få det til at blive mere stift med æble eller lidt køkkenkemi.

Blomsterkronbladene kan også bruges til alt mulig godt. Jeg er ved at tørre et par håndfulde, som skal bruges til husets mix af te af blomster og urter – hvis jeg altså når at få det lavet. Det kunne være godt med et par tørrede hybenskaller i også.


Foreløbig ligger størstedelen af hybenhøsten i fryseren og venter på at blive af-kernet. Jeg har renset og halveret frugterne og satser på, at det er bare lidt nemmere at få kernerne ud af frugterne, når de er i frossen tilstand. Please!

Planen er, at der skal ploppes et par frosne skaller i morgensmoothien. Dér plejer jeg ellers at bruge 1 tsk hybenpulver, som jeg også anbefaler i BABY som powerpulver til babys mad. Hyben er nemlig sprængfuld af C-vitamin og andre gode vitaminer og mineraler.

Og mon ikke også vi skal have lavet mere kompot……

I en kommentar til Dagens høst fra Køge Bugt fortæller Katrine blandt andet om hybensuppe. Hvad bruger du hyben til?

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 4 Comments
 1. Hej Rose

  Tak for endnu en herlig inspirerende artikel 🙂 Jeg har set – kan dog ikke lige huske hvor – at man forsigtigt kan blende hybenfrugterne m. kerner og derefter hælde dette i en skål vand, hvor kernene så flyder ovenpå – lige til at si fra.
  Har ikke selv forsøgt mig med det endnu – men det er planen.
  God hybenhøst
  Kh Mette / Økoliv

  1. @Mette, tak for din søde kommentar og tippet, det har jeg aldrig hørt, at man kunne – er lidt forbeholden med min blender, som kan transformere mandler til mel på 5 sekunder, mon ikke også den molestrerer kernerne til ukendelighed…..?
   Kh Rose

 2. Mette det lyder fedt hvis det er rigtigt.

  Hyben/hibiscus te er virkelig børnevenlig te.
  Med lidt honning smager det som saftevand- jeg er mest til det som iste

  Jeg fik noget skønt konfekt i december det bestod af marcipan æltet med syltet hyben og overtrukket med chokolade.
  Lækkert men vel ikke så sundt 😉

  1. Tak, god idé med den smukke røde te – også som iste!

   Ohhh, konfekt, say the word! Syrligheden fra hyben må være guld i konfekt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top