skip to Main Content

Onsdags-urten: Døvnælde

“Her mor, den brænder slet ikke!” sagde min ældste datter Mia for et par uger siden, da vi var ude at gå tur i skoven, og rakte mig et eksemplar af noget, der grangiveligt lignede brændenælde, bare med en hvid blomst. Og når hun nu holdt den stille og roligt i hånden, så kunne jeg vel også.
Ha! AVVV!!!  Jeg er bare tyndhudet.

Døvnælde – i finere kredse kendt som lamium album – er en handlingslammet version af brændenælde. Siges det. Men det passer altså ikke helt.

Det mest raffinerede ved døvnælde er, at børn og barnlige sjæle kan suge nektar ud af de yndige hvide blomster, der sidder i en nydelig krans rundt om stilke og dufter sødt og strutter med deres små klokkeformede bægre, hvis man kigger rigtig godt efter. Blomsterne kan også bruges i te-blandinger.

Det supergode site skoleniskoven.dk skriver om døvnældens forunderlige blomst – en ret gennemtænkt konstruktion:

“Døvnælden er en læbeblomst og hvis du hiver en enkelt blomst af og kigger nærmere på den, kan du se, at kronbladene er vokset sammen til en lille tragt med to læber. Hos døvnælde er overlæben stor og har hvide hår. Inden i overlæben kan du finde 4 små mørke støvknapper som bærer støvet (den hanlige del af blomsten). I bunden af blomsten kan du se det lille støvfang, som er den hunlige del af blomsten. Underlæben har to små sideflige.
Hiv en blomst mere af og sug forsigtigt i bagsiden af den lille tragt – så kan du smage døvnældens søde nektar.”

Det mest praktiske ved døvnælde er, at blade og topskud kan bruges lige som brændenælde og findes til overflod i skov og krat her, og der, og allevegne.

Hvis du vil gå helt agurk i nælderne, kan jeg anbefale bogen Den magiske nælde af Dorte Stibolt fra weedtoeat.dk. Den er fuld af opskrifter med brændenælde, men døvnælde kan også bruges. Det er ikke nogen super-stylet bog, og et register ville have klædt den, men den er meget informativ og rig på nytænkende og inspirerende opskrifter.

PS. På min facebook-side får du hver dag nyttige tips og aktuelle links til sund og grøn livsstil.  

 

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 2 Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top