skip to Main Content

Noget konkret du kan gøre for at undgå skodkemi

Af og til kan man faktisk gøre noget helt konkret for at undgå skodkemi. Ikke kun nu og her til sig selv og sine børn, men også til naboens børn og fremtidens børn.

Biolog Maja Kirkegaard, som er ekspert i sundhed og miljø i min bog BABY, har posted en opfordring på sin überkloge blog Mkittekatbloggen.


Hun opfordrer dig og mig til at sende et online høringssvar på et oplæg til forbedring af retlingslinjerne for fremtidens svanemærkede legetøj.
Høringssvar, det lyder jo vældig fint og fornemt – og måske også enormt besværligt, tænker du måske.

Men nej, det er supernemt, for Maja har været så brugervenlig at skrive en fin tekst, som du bare kan copypaste og plotte ind i onlineformularen hos Ecolabel.dk.
Jeg lover dig, det tager kun 2 minutter og du behøver ikke blive længere.

Det handler om fluorerede stoffer. Måske har du allerede læst om dem i min bog BABY? Der står:

“Fluorerede stoffer er lumske kemikalier, som nær sagt findes overalt, men i så små mængder, at de ikke nødvendigvis skal deklareres. Fluourerede stoffer er imprægneringsstoffer og smarte til at sky fedt, vand og snavs. De bruges desværre især til mademballage, slip-let-pander, vandtæt overtøj og imprægneringsmidler samt som flammehæmmere. De kædes sammen med ADHD hos børn. Fluorerede stoffer kan forstyrre selv voksne menneskers hormoner uhyggeligt kraftigt og give babyer lavere fødselsvægt.”

Der har ikke været så meget fokus på fluorerede stoffer endnu, da det er ny viden, hvor potentielt farlige de er. Men jeg gætter på, at de med tiden kommer på linje med PVC, phtalater, Bisphenol A og bromerede flammehæmmere i forbrugernes bevidsthed. Måske er der fluor i dit madpapir? – bliv klogere på det i et af mine tidligere nyhedsbreve her.

Pointen er nu, at du har en mulighed for at påvirke, at der ikke kommer fluorerede stoffer i fremtidens svanemærkede legetøj.

Så:
Klik ind her hos Maja og kopier teksten. Klik derefter ind her til høringssvaret hos Ecolabel og udfyld formularen. Tryk send, og du har gjort dagens gode gerning.

Du kan også kopiere teksten her:

I forslaget er skrevet flere steder:

Følgende må ikke tilsettes produkter xxx : “PFOA (perfluoroktansyre og salter/estere av denne) og PFOS
(perfluoroktylsulfonat og forbindelser av denne)”
i kravene til legetøjsdele, lim, gummi mv.

De fleste firmaer tilsætter ikke længere disse stoffer, men er gået over til at bruge
fluortelomeralkoholer og derivater deraf. Derfor beskytter Svanen med det nuværende forslag ikke mod de fluorforbindelser der skal virke som overfladeaktive sotffer i legetøjet (hvilket er en ønskværdig evne i mange slags legetøj).

Derfor foreslår jeg at der skrives yderligere:
“PFOA (perfluoroktansyre og salter/estere av denne) og PFOS (perfluoroktylsulfonat og forbindelser av denne), samt fluortelomeralkoholer og derivater deraf”
i alle kravene på hhv side 8, 9, 17, 19, 23, 28.

Er du med på den?

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top