skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 25

Spørgsmål
Jeg har købt din bog – og jeg ÆÆÆLSKER den 😉 Endelig en bog der tør at være konkret i sine anbefalinger af livsstil, kosttilskud og generelt gode råd!

Jeg har dog et lille spørgsmål vedr. levertran og D-vitamin, selvom du er ovre det flere gange i din bog. Du anbefaler Nordic Naturals Arctic-D Cod Liver Oil til de små udner 1 år – den bruger jeg til min dreng på 11 måneder, men bruger den faktisk også selv og til min dreng på 3½. Jeg har ikke helt forstået pointen i at skifte over til Omega-3 (og så kun ½ tsk?) og så selv tilføre D-vitamin…? Hvorfor ikke bare blive ved med at bruge Arctic-D Cod Liver??

Mange hilsner

M

Svar
Kære M
Tak for dit spørgsmål! Du er sikkert ikke den eneste, som undrer dig.

Forskellen på levertran (CLO) og Omega-3 fra Nordic Naturals (NN) er primært, at levertran indeholder A-vitamin i variable mængder. I Arctic-D-varianten er der tilsat yderligere D-vitamin. Desuden er det samlede indhold af Omega-3 højere i Omega-3, som også har en anden ratio mellem DHA og EPA samt et højere indhold af EPA.

Her er indholdet af 1 tsk NN Arctic-D CLO
Vitamin A 450-885ug
Vitamin D 25 ug
Vitamin E (d-alfa tokoferol) 20 mg
Omega 3
DHA 625 mg
EPA 410 mg
Andre omega 3 fedtsyre 225 mg
Omega-3 i alt 1260 mg

 

Her er indholdet af 1 tsk NN Omega-3
Vitamin E (d-alfa tokoferol) 20 mg
Omega 3
DHA 550 mg
EPA 825 mg
Andre omega 3 fedtsyre 350 mg
Omega-3 i alt 1725 mg

Der er flere grunde til, at jeg anbefaler at skifte til Omega-3 fra 1 års alderen. En af dem er, at jeg anbefaler, at barnet også på det tidspunkt begynder at få en god multivitamin. Den indeholder også A-vitamin. A-vitamin er et af de få vitaminer, som nemt kan overdoseres – det er ikke mindst relevant for gravide, som ikke bør overskride doser på 1000 mcg. Til voksne anbefaler jeg gerne Omnimin multivitamin fra Biosym, og den har i forvejen et højt indhold af A-vitamin (750 mcg pr. stk.). Så der er ikke grund til at få det ekstra A-vitamin fra CLO’en.

Jeg vil dog sige, at det er en forsigtig tilgang. Der er delte meninger om emnet.

Det er rigtigt, at Arctic-D CLO indeholder D-vitamin. Desværre er mængden på 25 mcg ikke stor nok til voksne, så man skal alligevel supplere med ekstra D-vitamin. En almindelig multivitamin indeholder kun 10 mcg D-vitamin. Derfor er det bedre for voksne at supplere den med mindst 1 stk. D-vitamin på 35 eller 38 mcg.

Og så er det nemt, at hele familien kan bruge den samme fiskeolie, især fordi den har begrænset holdbarhed efter åbning (husk, at den kan fryses).

NN Omega-3 har et meget højt indhold af DHA og EPA, højere end CLO. Det er godt, for så får du så lidt miljøgifte som muligt pr. dagsdosis. Derfor er ½ tsk faktisk nok til normalt sunde og raske børn. Nogle børn kan have behov for 1 tsk dagligt.

Desuden giver det det høje indhold en lavere pris pr. dagsdosis Omega-3, sammenlignet med CLO, og for de fleste er det ikke uvæsentligt, da NN’s produkter er relativt dyre pga. den specielle iltfrie fremstillingsmetode, som gør, at olierne ikke så let bliver harske.

Fire kapsler Omega-3 svarer til 1 tsk. Kapslerne er 50% dyrere pr. dagsdosis end den flydende. Børneudgaverne fra NN er meget dyrere pr. dagsdosis.

Endelig er der spørgsmålet om, hvad der er den mest optimale ratio af EPA i forhold til DHA. Det er et meget komplekst og omdiskuteret spørgsmål! Det vil være individuelt, hvad der er mest optimalt. Man kan f.eks. læse lidt om det her.

Men altså, I kan godt bruge NN Arctic-D CLO, men jeg synes, at NN Omega-3 er mere optimal i kombination med en basispakke af bestemte vitaminer og mineraler, tilpasset alder og livsvilkår, sådan som det beskrives i min bog BABY.

Jeg håber du blev lidt klogere. Du er altid velkommen til at skrive igen.

Kh Rose

This Post Has 9 Comments
 1. Ja Rose så blev man så meget klogere 🙂 Jeg ser altid frem tl fredagsbrevkassen for jeg synes simpelthen at du er så utrolig god til at give en masse brugbar viden og information på en meget kort og præcis facon – TAK!!!!!!!

 2. What Katrine said:)

  Og en gang til for prins Knud;): fiskeolie er ikke nødvendigt når en halvandenåring stadig bliver ammet (6-8gange i døgnet – 4 reelle ammemåltider)?

  God weekend!

 3. @Katrine, tusind tak, det er jeg virkelig glad for at høre!

  @ Signe – tak!! Min tommelfingerregel er, at ammebabyer ikke behøver levertran, hvis ammende mor får nok fiskeolie (eller levertran!) i god kvalitet hver dag. Fra 6 måneder, hvor de fleste ikke længere fuldammes, vil jeg sige 1/2 tsk levertran, optrappet til 1 tsk. Dette i overensstemmelse med den norske sundhedsstyrelsen, som anbefaler levertran til alle babyer fra 4 uger samt til gravide og ammende.
  Fra 1 år; 1/2 tsk Omega-3. Begge fra NN.

 4. (Nu er jeg nok ikke 100% enig i at A vitamin er så problematisk- i hvertfald ikke hvis man får nok D vitamin SAMTIDIG og når A vitaminet er naturligt modsat syntetisk.
  Tænker at mange af de undersøgelser der er lavet med A vitamin er blevet kritiseret for at ikke være med naturligt A.
  Der var en undersøgese hvor man brugte CLO med høje dosis vitaminer den viste ingen øget fødselsdefekter -og før i tiden har menneske naturligt fået langt mere A fra lever og fed mælk/fløde end i dag- men forklaringen var måske at de samtidig fik nok D og et det ikke var i en vitaminpille ?

  Faktisk så jeg på et tidspunkt en stor undersøgelse af skotske kvinder der viste at rigtig mange af dem næsten ikke kunne omdanne betacaroten til A – men at de havde brug for retinol( A ) fra animalske kilde.
  Spædbørn. syge og folk med sukkersyge skulle ha samme problem.

  Jeg kunne godt tænke mig at finde den undersøgelse igen( når jeg får ferie 😉

  Jeg skifter personligt i mellem omega 3 olien og CLO – men selv om omega 3 olien BURDE være bedre for mine stive ømme led – så er det faktisk CLO der er bedst.
  Det er ikke så logisk og jeg aner ikke hvorfor.
  Så jeg er begyndt at købet en flaske skiftevis
  og så ønsker jeg mig meget kaplserne i høj koncentreret udgave som min teen holder op med at tro at jeg forgifter hende ;)- men hun gider ikke det flydende.

  Men jeg tænker lige højt
  Hvorfor er det at rigtig mange real foods folk mener at fermented CLO er så meget bedre end alm CLO-ja jeg ved at vitamin niv er meget højere men ud over det ?

 5. Tak for en masse gode forkalaringer Rose 🙂

  Det udløser lige et endnu et A vitamin / fiskeolie spørgsmål.

  Jeg har på bl.a. din indflydelse skiftet min ‘konventionelle’ multivitamin ud med en Spektro fra Solaray. Samtidig spiser jeg hver dag 3 NN omega 3 tabletter – den 3. fordi jeg er gravid :), og lidt andre kosttilskud som ikke indeholder A vitamin.

  Men efter at have læst dit indlæg her tjekkede jeg Spektro, de indeholder jo ikke nær den mængde A vitamin, som de konventionelle mutivitaminer. I spektrto er der ‘ kun’ 300 ug, mod 800 ug.

  Vil det være en fordel at skifte til CLO? Og vil det så give mig nok A vitamin, eller skal jeg stadig have mere derudover?

 6. @ Vivi
  Tak for din kommentar!
  Til gravide, der bruger min personlige rådgivning, plejer jeg at sammensætte en særlig basispakke af kosttilskud, bl.a. med Omnimin multivitamin, fordi der er en del faktorer at tage hensyn til.
  kh Rose

  @ Iben
  Tak for info, jeg tænkte nok, at du ville skrive – jubel – virkelig værdsat!
  Ja, D-vitaminstatus har nok rigtig meget at sige i forhold til tolerance for A-vitamin. Det lyder slet ikke tosset af skifte mellem CLO og Omega-3.

 7. Hej Rose,
  Jeg er rigtig glad for dine bøger og har på baggrund af dine anbefalinger givet min baby NN Artic D Cod liver oil. (Han er lige blevet et år).
  Men pludselig så jeg en diskussion på en tråd jeg følger, hvor folk sagde, at man kun bør give omega 3 og ikke levertran, og at dette er en gammeldags anbefaling, som ikke er godt for de små?
  Kan du hjælpe mig med at forstå hvorfor alle disse mennesker skrev dette, eller hvorfor du siger at man bør give NN d-cod liver oil.
  Jeg har købt flere flasker af dem og de er jo ret dyre, men nu tør jeg ikke give ham det, og har kun givet ham NN Omega 3 som jeg selv spiser.

  Tusind tak for opklaring og hjælpen og for en fantastisk brevkasse!

  Kh Louise

  1. @Louise, tak for din besked. Anbefalingen af levertran er ikke gammeldags, snarere progressiv. Sundhedsstyrelsen har i hvert fald ikke taget den til sig endnu, hvorimod det har været standardanbefaling fra den norske sundhedsstyrelse til gravide, småbørn og ammende i mange år.
   Det er dog vigtigt at have øje for kvaliteten af de produkter, man anvender, uanset om det er levertran eller fiskeolie.
   Nu kender jeg jo ikke den pågældende tråd, så jeg kan ikke svare mere specifikt på det.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top