skip to Main Content

Onsdags-urten: Bøgeblade

Lige nu er skoven ét stort salatbed. Nyudsprungne bøgeblade kan sagtens spises. De har en frisk og let syrlig smag. Bøgebladene er klar NU. De er fint tynde og delikate. Om et par uger bliver de forseje og indeholder for meget garvesyre til menneskebrug – de skal jo beskytte sig mod insekter.

Brug dem rå i salater eller som du ville bruge spinat eller rucola. Prøv for eksempel bøgeblade:

 • I røræg eller omelet med snittede, grønne urter.
 • Finthakket i fiskefrikadeller eller urtebøffer.
 • Som salat, solo eller blandet med andre slags salatgrønt og med dressing af citronsaft, honning og god olie, gerne valnøddeolie. En lille smule honning gør noget virkelig sympatisk for bøgebladene, som lige skal ligge og soppe i dressingen et kvarters tid inden servering.

Pigerne og jeg fik dem som salat i går aftes, ledsaget af rødspætte (som nu fås med MSC-mærke, hurra!), skorzonerødder og dijonsennep. Nam, nam!

Om efteråret kan man forresten spise de små bognødder – men det har jeg stadig til gode at eksperimentere med.

Har du prøvet bøgeblade? Hvad synes du om dem?

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 5 Comments
 1. Jeg er glad for dette indlæg og skal have vist det til min mand. Jeg har spist af årets første bøgeblade så længe jeg kan huske. Det var til min mands store undren de første par år vi var sammen, når jeg pludselig kastede mig over bøgeblade, skovsyre og hvad vi ellers gik forbi af spiselige ting.
  Jeg har dog altid bare spist dem på stedet og ikke brugt dem i madlavningen. Det vil jeg prøve i år. Tak for inspiration.

  Jeg synes forresten, at de smager skønt.

 2. Lige nu er der nyudsprungne blade på bøg og lind, plus manna, som er elmetræets umodne frø. Alle tre er værd at prøve i salatskålen. Spæde blade af mælkebøtte og skvalderkål er også godt. Skud af brændenælde er også rigtig godt lige nu, hæld kogende vand over for at ødelægge de hår, der brænder.

 3. @ Dorte: hæ, hæ, jeg kan lige se Ekstra-Blads overskriften for mig:
  “Mand bekymret: Min kone spiser af hækken”

  Mia lærte det i sin tid i børnehaven, jeg var ret skeptisk i starten….
  Jeg synes også de smager skønt!

  @ Mette, tak for de gode tips, jeg vidste ikke, at man også kunne spise spæde blade af bøg og lind! Tjek evt. de andre “onsdags-urten” her på bloggen, bl.a. om brændenælde. I morgen skal vi smage på primula!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top