skip to Main Content

Onsdags-urten: Bøgeblade

Lige nu er skoven ét stort salatbed. Nyudsprungne bøgeblade kan sagtens spises. De har en frisk og let syrlig smag. Bøgebladene er klar NU. De er fint tynde og delikate. Om et par uger bliver de forseje og indeholder for meget garvesyre til menneskebrug – de skal jo beskytte sig mod insekter.

Brug dem rå i salater eller som du ville bruge spinat eller rucola. Prøv for eksempel bøgeblade:

 • I røræg eller omelet med snittede, grønne urter.
 • Finthakket i fiskefrikadeller eller urtebøffer.
 • Som salat, solo eller blandet med andre slags salatgrønt og med dressing af citronsaft, honning og god olie, gerne valnøddeolie. En lille smule honning gør noget virkelig sympatisk for bøgebladene, som lige skal ligge og soppe i dressingen et kvarters tid inden servering.

Pigerne og jeg fik dem som salat i går aftes, ledsaget af rødspætte (som nu fås med MSC-mærke, hurra!), skorzonerødder og dijonsennep. Nam, nam!

Om efteråret kan man forresten spise de små bognødder – men det har jeg stadig til gode at eksperimentere med.

Har du prøvet bøgeblade? Hvad synes du om dem?

This Post Has 5 Comments
 1. Jeg er glad for dette indlæg og skal have vist det til min mand. Jeg har spist af årets første bøgeblade så længe jeg kan huske. Det var til min mands store undren de første par år vi var sammen, når jeg pludselig kastede mig over bøgeblade, skovsyre og hvad vi ellers gik forbi af spiselige ting.
  Jeg har dog altid bare spist dem på stedet og ikke brugt dem i madlavningen. Det vil jeg prøve i år. Tak for inspiration.

  Jeg synes forresten, at de smager skønt.

 2. Lige nu er der nyudsprungne blade på bøg og lind, plus manna, som er elmetræets umodne frø. Alle tre er værd at prøve i salatskålen. Spæde blade af mælkebøtte og skvalderkål er også godt. Skud af brændenælde er også rigtig godt lige nu, hæld kogende vand over for at ødelægge de hår, der brænder.

 3. @ Dorte: hæ, hæ, jeg kan lige se Ekstra-Blads overskriften for mig:
  “Mand bekymret: Min kone spiser af hækken”

  Mia lærte det i sin tid i børnehaven, jeg var ret skeptisk i starten….
  Jeg synes også de smager skønt!

  @ Mette, tak for de gode tips, jeg vidste ikke, at man også kunne spise spæde blade af bøg og lind! Tjek evt. de andre “onsdags-urten” her på bloggen, bl.a. om brændenælde. I morgen skal vi smage på primula!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top