skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 16

Fredagsbrevkassen Uge 16

SPØRGSMÅL

Kære R.
Jeg har læst i din bog, at babyer ikke må få jordbær før de er 1 år. Hvorfor det?
Kh C


SVAR

Kære C
Tak for dit spørgsmål! Ja – det virker måske lidt påfaldende.

I min bog BABY gennemgår jeg jo babys spisekammer måned for måned, og det er rigtigt, at jordbær (og citrusfrugter) først kommer på fra 1 år. Andre bær kommer derimod allerede på banen fra 6 eller 7 måneder. Det hænger sammen med, at jeg har skruet babys spisekamre sådan sammen, at de kan bruges af stort set alle babyer, også de sarte og dem, som er allergidisponerede  – og det er ikke så få.

Jeg har valgt en forsigtig linje, og alle bogens anbefalinger er godkendt af læge Irene Hage. Man kan selvfølgelig ud fra temperament og mavefornemmelse vælge et lidt hurtige tempo, hvis man vil.

Sagen er, at man kan godt reagere allergisk på jordbær (og citrus). Det kan du for eksempel læse om her i Lægehåndbogen, hvor du også kan blive klog på krydsreaktioner med frugt og grønt for pollenallergikere.
Det sker altså af og til, at især børn reagerer allergisk på jordbær. Som regel vil det være en mild reaktion med udslæt omkring munden.

Jordbær er forresten strengt taget ikke noget bær. Det er en såkaldt flerfoldsfrugt, som består af en opsvulmet frugtbund med en masse minifrø, som botanisk set er nødder. Læs evt. mere om dét her.

Det er muligvis derfor, at jordbær får en særstatus blandt det, vi i daglig tale kalder bær.

Kh Rose

 

This Post Has 2 Comments
  1. Spændende læsning. Men når så ungen er blevet lidt rød om munden i forbindelse ned citrus, skal man så lade være med at give det igen? Undskylder hvis det er et helt åndsvagt spørgsmål.

  2. Hej Signe, det er bestemt ikke et åndsvagt spørgsmål. Citrus kan som du beskriver give en form for kontaktallergi netop med rødmen omkring munden, så vidt jeg ved pga. frugtsyren. Det er ret harmløs, og hvis det ikke generer barnet, betyder det ikke noget. Man kan ofte se noget lignende med tomat.
    Du kan vaske omkring munden med lidt vand bagefter. Man kan evt. smøre med lidt creme eller salve.
    Hvis man har græspollenallergi, kan man også reagere allergent på citrus, og det er en lidt mere seriøs kategori. Så vil der sikkert også være andre symptomer, bl.a. kløe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top