skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 8

Spørgsmål
Hej Rose
Min læge siger at det ikke er nødvendigt at vi herhjemme tager vitaminpiller, når vi spiser almindelig sundt. Hvorfor mener du det er nødvendigt?
Venligst RL


kosttilskud til hele familien

Svar
Hej RL
Jeg forstår godt, at du undrer dig. Lad mig forklare, hvorfor jeg har valgt en række kosttilskud til mig selv og mine børn, og hvorfor jeg anbefaler visse kosttilskud til hele familien som basispakke til forskellige grupper mennesker, med forbehold for, at der kan være individuelle behov.

Du og dit barn skal først og fremmest have jeres næring fra sund mad. Men selv med en 100 procent gennemført sund livsstil vil det være de færreste, som ikke har brug for kosttilskud, blandt andet fordi vi udsættes for så meget stress og sundhedsskadelige stoffer i vores hverdag, og fordi mange af vores fødevarer og landbrugsjord er så udpint. Når der ikke er videnskabelig dokumentation for, at et bestemt kosttilskud ikke virker, skyldes det ofte, at det ikke er tilstrækkelig undersøgt endnu. Derfor kan kosttilskud godt have en positiv effekt alligevel – især i samspil med sund kost, levevis og øvrige kosttilskud.

Jeg tror det er meget vigtigt at mærke efter, hvad man har brug for, suppleret med en basis viden om, hvilke kosttilskud, som man typisk vil have brug for. I Danmark er vi generelt meget vitaminforskrækkede. Læren om ernæring, vitaminer og mineraler m.m. fylder forsvindende lidt på lægestudiet og har sjældent de studerendes store interesse. Der er selvfølgelig undtagelser. Blandt andet læge Irene Hage, som har været faglig konsulent på min bog BABY. Hun valgte at tage seks år til USA efter sit studie for at videreuddanne sig inden for ernæring og sundhed på højeste niveau. Irene har sagt god for de kosttilskud og tilhørende doser, som jeg anbefaler i BABY og omtaler her på bloggen.  Det skulle undre mig meget, om en gennemsnits praktiserende læge har mere forstand på kosttilskud end f.eks. Irene Hage – for nu at sætte det lidt på spidsen.

Jeg ville aldrig selv eksperimentere med megadoser af kosttilskud, naturmedicin og heller ikke købe kosttilskud på udenlandske hjemmesider, med mindre jeg havde fået det ordineret af en specialist.

Gravide, ammende, børn, syge, stressede og mange andre har særlige behov for kosttilskud. Dine behov kan variere med årstid, stressbelastning, hvis du er syg osv. Og man skal hele tiden huske, at kroppens vitaminer og mineraler indgår i et uhyre komplekst samspil, hvorfor man sjældent kan tage ét separat kosttilskud, uden også at skelne til nogle andre og måske også tage andre i samme åndedrag.

Jeg håber du finder et svar om kosttilskud til hele familien, som passer til netop jer. Du er velkommen til at skrive igen!

kh Rose

 

Vil du også spørge om noget? Så læs her hvordan du gør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top