skip to Main Content

Førstehjælp til Kejsersnitter

Probiotika kejsersnit

Børn, som er født ved kejsersnit, har brug for en hjælpende hånd til deres tarmflora og dermed til deres immunforsvar. Den hjælpende hånd hedder probiotika, og du kan købe den i Matas (hvis du er heldig), hos din lokale helsepusher på i en helsebiks på nettet.

Ved en vaginal fødsel får en baby sit første – gode – skud bakterier fra fødselskanalen, især hvis mor også har en god tarmflora. Kejsersnitter derimod kan måske have svært ved at nulstille immunforsvarets bundlinje, fordi de i bogstavligste forstand er en blank åben flade for ny bakterievækst fra hospital og personale.

Ammebaby får også et god gang bakterier, når der suttes derudaf på mors brystvorte. Derfor er det også rigtig godt at give flaskebaby probiotika. En baby med glad mave får ikke så nemt kolik.

Der er tre gode babyvenlige probiotika på markedet:

 • NDS Probiotic Panda
 • Udo’s Choice Super Infant (den hed tidligere Udo’s Choice Infant’s Blend Probiotic)
 • BioGaia Dråber Semper

probiotika kejsersnit
BioGaia indeholder én type bakterier, målrettet til babyer. De to andre er bredere sammensat, også med babyfokuserede bakterier. Alle tre er gode produkter.

Vælger du Bio Gaia, skal du give 5 dråber dagligt.
Probiotic Panda og Udo’s er pulver, og dosis til de helt små er ¼ tsk om dagen.
Pulveret opløses i lidt modermælk(serstatning) eller kogt afkølet vand. Probiotic Panda skal stå 10 minutter inden servering. Til ammebaby kan drikken serveres i et lille bæger. Udo’s skal opbevares i køleskab.

Probiotika er også godt til gravide i 3. trimester (f.eks. NDS Probiotic Classic), i forbindelse med sygdom og altid ved antibiotika-kure (det er MEGET mere effektivt end yoghurt, og ikke slimdannende).

Hvis du skal føde ved planlagt kejsersnit, kan du med stor fordel forberede en podning af din helt nyfødte kejsersnitte.
Jeg fortæller præcist hvordan i e-guiden Sund familie med superfood til immunforsvaret.

Du kan læse alt om kosttilskud, kost og udstyr til dit lille barn i min bog BABY – 100% naturlig uden tilsætning.

This Post Has 14 Comments
 1. Tak for oplysningen, men hvorfor i alverden bliver man ikke informeret om sådan noget på sygehuset når man har fået sit snit:(
  Vores unge havde store maveproblemer mens han var helt lille og vi fattede det ikke for han var ammebarn. Det eneste sp anbefalede var mylicon.
  Er probiotika egentlig anbefalelsesværdigt til alle småbørn eller er det penge ud af vinduet når bare unden kommer “den rigtige vej” ud?

  Tak for en skøn blog!

 2. @ Suk
  Jeg undrer mig også. Måske hænger det sammen med, at vores sundhedsmyndigheder ikke altid er den hurtigste knallert på molen. Der skal mange undersøgelser af særlig karaktér til, før noget bliver officiel anbefaling. På den ene side er det jo godt, at der er grundig kontrol med tingene. Men andre gange gør det måske, at noget vigtig viden ikke bliver anerkendt eller videreformidlet og at det kan tage alt for lang tid. Og sundhedsmyndighederne i vores nabolande har det med at fortolke forskningsresultater anderledes.
  Men der er f.eks. et forsøg igang på Holbæk Sygehus med probiotika til småbørn (holpro.dk), så jeg er SIKKER på, at det kommer, lige så langsomt.
  Læge Irene Hage har for nylig skrevet et populærvidenskablig lille artikel om Bio Gaia.
  Selve det faktum, at kejsersnitter mangler disse bakterier fra fødselskanalen – det er der vist bred enighed om. Men konsekvensen; at man kan tilføre dem på ande vis – se det er en anden snak.
  Jo – det kan også gavne andre med probiotika, små som store. Især til flaskebørn, fordi de bl.a. mangler stimuleringen via sutning på babsen. Jeg ville anbefale at bruge det et par gange om ugen. Med mindre mor har haft en supergod probiotikastatus op til fødslen, vil baby nok blive glad for et ekstra lille tilskud. Brug det altid i forbindelse med antibiotika, men med et par timers mellemrum. Og vigtigt til eksembørn!

 3. Er det også en go ide at give biogaia i forbindelse med at min baby på 6 måneder skal have antibiotika ?

 4. @Anne Mette – nyere forskning tyder på, at det er klogest at give probiotika EFTER en antibiotikakur, men ikke samtidigt. Jeg anbefaler Udo’s Choice Infant’s Blend Probiotic eller NDS Panda til babyer på 6 mdr. Efter antibiotikakuren kan du give det dagligt. HVis du ammer, kan du med fordel også selv tage probiotika dagligt, når baby er færdig med sin antibiotikakur.
  Kærligst R

   1. @Rikke – tak for dit spørgsmål. Det kan anvendes til babyer fra ca. 8 mdr.
    I min bog BABY kan du se, præcis hvilke typer probiotika jeg anbefaler til babyer, fordelt på alder og differentieret efter behov, samt tips til servering.
    Kærligst Rose

 5. Hej Rose

  Jeg har fået min dejlige lille dreng v kejsersnit for små 3 uger siden og vil gerne give ham en god start med probiotika. Men er lidt i tvivl om hvordan… Jeg har de første 2 uger givet ham bio gaia dråber og har nu også købt nds panda, da jeg tænkte at det måske er godt at veksle da der jo er lidt flere forskellige slags i … Men da han så skulle starte med d- vitamin efter 2 uger anbefalede apoteket laktocare baby, der både indeholder d- vitamin og mælkesyrebakterier (lactobacillius reuteri og lactobacillius rhamnous ). Det er i dråbeform og derfor noget nemmere at bruge end nds ( jeg fuldammer) men jeg er i tvivl om det er lige så godt og om jeg udelukkende kan give det eller om det er en god ide at supplere med nds panda eller bio gaia? Kan man give for meget? Håber du kan hjælpe for det er pudsigt nok noget det er svært at få hjælp til fra læge og sundhedsplejerske.
  Jeg veksler i øvrigt selv mellem nds pánda og udos choice adult

  Vh kejsersnit- moren

 6. Hej

  Jeg har læst din bog og har i forbindelse med at min fatter er født ved kejsersnit dagligt givet hende biogaiadråber. I følge din anbefaling skal vi når flasken er tom gå ned til at hun kun får det 2 gange om ugen. Det er vi derfor startet med i denne uge, men hun får simpelthen så utrolig megen luft i maven. Denne luft forstyrrer hende utrolig meget plus at det tydeligvis er smertefuldt for hende at komme af med. Vil du anbefale at vi fortsætter med den daglige dosis som har fungeret rigtig godt eller er det bare en kort overgang med mavegenerne?

  Hilsen Emilie

  1. @Emilie – tak for dit spørgsmål. Jeg er ikke helt med på, hvad du spørger om, og hvilket produkt, du er skiftet til. Du er meget velkommen til at skrive dit spørgsmål med lidt mere info (også om hun ammes og hvor gammel hun er m.m.) ved at benytte mine forskellige brevkassemuligheder – dem kan du læse om her:
   https://rosemaimonide.com/11-ny/
   Så kan jeg svare via en af de nævnte muligheder.
   Kærligst
   Rose

   1. Hej Rose.

    I din bog “baby” anbefaler du mælkesyrebakterierne biogaia til babyer der er født ved kejsersnit. Det er disse min datter på 4 mdr som fuldammes får.
    I følge anbefalingen i bogen så skulle man give 5 dråber dagligt indtil flasken er tom, hvorefter man skulle trappe ned til at give dråberne 2 gange om ugen.
    Det er dette skift som har givet rigtig store problemer (luft og hård mave) og jeg føler derfor at det rigtige vil være igen at give dem dagligt.
    Jeg er dog i tvivl om hvornår og hvordan vi så evt skal trappe ned.
    Jeg kan læse at du har 7 ugers svartid i din brevkasse og vi har et akut problem, så håber du vil svare her.

    På forhånd mange tak! 🙂

    1. @Emilie – Du er meget velkommen at benytte mine forskellige brevkassemuligheder – dem kan du læse om her:
     https://rosemaimonide.com/11-ny/
     Så kan jeg svare via en af de nævnte muligheder.
     Som du kan se i linket, er min svartid på Grøn Stue 1-2 hverdage.
     Jeg har desværre ikke ressourcer til personlig rådgivning her i kommentarsporet.
     Kærligst
     Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top