skip to Main Content

Fredagsbrevkassen ugen 44 – 2015

Fredagsbrevkassen Ugen 44 – 2015

SPØRGSMÅL

Hej Rose,

Hvad er din holdning til produktet Lactocare baby dråber, i forhold til BioGaia? Det er et kombinationsprodukt bestående af mælkesyrebakterier og D3 vitamin, og du kan se beskrivelsen af det på Lactocares hjemmeside.

Lactocare baby dråber indeholder:

Lactobacillus Reuteri: 125 millioner

Lactobacillus Rhamnosus: 125 millioner

Solsikkeolie (Helianthus annus L.), fructooligosaccharider.

Vitamin D: 10 µg

Mvh

Eva

 

SVAR

Kære Eva

Tak for dit spørgsmål om kosttilskud til spædbørn.

Jeg kan godt forstå, at du umiddelbart tænker, at Lactocare lyder som et lovende valg, fordi det kombinerer udvalgte bakterietyper, der passer til nyfødtes behov, med D-vitamin, som babyer også har brugt for.

En anden fordel er også, at der er anvendt solsikkeolie. I andre typer kosttilskud til babyer anvendes der f.eks. kokosolie, som er gjort flydende ved stuetemperatur via en kemisk proces. Denne type olie mistænkes for at kunne give babyer ondt i maven.

Men.

For der er et men. Produktet indeholder fructooligocaccaharider, også kaldet FOS. Det er prebiotika, altså ”mad” til de probiotiske bakterier. Det tilsættes formentlig (også), fordi det smager meget sødt.

Udfordringen her er, at man faktisk ikke ved nok om, hvordan tilskud af FOS og andre typer prebiotika virker på babyer eller i det hele taget.

Derfor er det også forbudt at tilsætte FOS til f.eks. modermælkserstatning og andre ernæringsprodukter til babyer i lande som Australien, New Zealand og Canada. Det er til gengæld tilladt i EU.

Man ved til gengæld, at FOS kan give temmelig meget luft i maven og deraf følgende ondt i maven. Det kender du måske hvis du f.eks. har spist en portion jordskoksuppe.

Hvis man lider af bestemte tarmsygdomme, kan man reagere meget negativt på prebiotika.

Man kan hævde, at babyer det første halve leveår ikke har brug for tilskud af f.eks. FOS. De har brug for modermælk eller modermælkserstatning. De gavnlige effekter af probiotiske bakterier til babyer er derimod veldokumenterede, særligt hvis baby er født ved kejsersnit.

Når barnet ved en alder omkring 6 måneder begynder at spise fast føde, kan man med fordel inkludere fødevarer, som er rige på FOS, f.eks. jordskokker, løg, hvidløg, kolde kartofler, porre, artiskok m.m.

Derfor vil jeg ikke anbefale Lactocare, men anbefaler fortsat andre typer probiotika til babyer. Arten og mængden afhænger af dit barns alder, om det ammes eller får modermælkserstatning og om det er født vaginalt eller ved kejsersnit.

Du finder de helt præcise anvisninger og produktnavne i min bog BABY.

Jeg kan også vejlede dig nærmere inde på mit online univers Grøn Stue.

Kærligst

Rose

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 3 Comments
 1. Hej Rose,

  Du har ret i at nogen typer FOS kan give luft i maven, men det er primært de typer af FOS som består af lange sukkermolekyler. Men det er ikke tilfældet med den FOS der findes i Lactocare Baby. Her anvendes Actilight (http://www.actilight.com) som er en såkaldt kort kædet FOS med 2-4 sukker molekyler, der let fermenteres af bifidobakterierne i den første del af tyktarmen og derfor ikke danner gas. Produktet er iøvrigt testet på mod kolik med rigtig gode resultater, samt mod allergi mv. på Danske hospitaler. De er et af de bedste produkter der findes på markedet.

  1. @Søren, tak for din interessante kommentar. For almindelig sunde og raske babyer er det muligvis ikke problematisk. Men dem, der har overvækst af bakterier i tyndtarmen, f.eks. dem der har kronisk forstoppelse, hvor afføringen presses tilbage op i tyndtarmen, eller bare en overvækst pga. andre forhold, de får smerter og oppustethed af alle prebiotika. Det er rigtig svært at finde ud af, om babyer har konstante diffuse smerter.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top