skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 46 – 2016: D-vitaminforgiftning

Fredagsbrevkassen Uge 46 – 2016: D-vitaminforgiftning

D-vitaminforgiftning

SPØRGSMÅL

Kære Rose,

Min datter er et af de børn, som her over sommeren, har fået konstateret d-vitaminforgiftning pga. d-dråber fra Inno Pharma. Hun får jævnligt taget blodprøver og skal her til november have sin anden nyrescanning på Rigshospitalet, for at tjekke for forkalkninger. Det går heldigvis den rigtige vej.

Sidst i november bliver hun også 6 måneder, og vi vil gerne da starte hende op med ske mad. Med storebror fulgte vi din skønne bog Baby, og det ville jeg gerne igen, men da Lillesøster ikke må fp fødevarer med kalk eller d-vitamin, så kræver det ekstra forsigtighed.

Kan du f.eks. oplyse mig, hvilken Den første Grød, der vil være bedst at anvende og ser du andre faldgrupper her i starten i forhold til babys spisekammer? Ved f.eks. jeg skal holde hende fra broccoli.

Lige nu får hun kun modermælk.

Tak for uvurderlig hjælp.

Kh

Sandra

 

SVAR

Kære Sandra

Tak for dine spørgsmål ang. D-vitaminforgiftning.

Phew, det må virkelig have været en forskrækkelse for jer, at jeres barn fik de fejlproducerede D-dråber! Jeg håber, at I har fået god og kompetent hjælp, men det lyder sådan.

Først vil jeg nævne, at du selvfølgelig skal vælge levertran uden D-vitamin. Vælg derfor Arctic Cod Liver Oil fra Nordic Naturals, altså varianten uden D’et.
Følg doseringen som angivet i min bog BABY.

Indholdet af D-vitamin i Arctic Cod Liver Oil er 0-20 IU pr. dosis, dvs. meget lav.
Alternativt kan du vælge Omega-3 fra Nordic Naturals.

DTU har en database, hvor man gratis kan søge info om indholdsstoffer i alverdens fødevarer.

På denne side i databasen kan du se en liste over fødevarer ud fra deres indhold af D-vitamin.
Der kan du se, at du især skal være opmærksom på fisk og andre animalske produkter som f.eks. æggeblomme.

Og på denne side i databasen kan du se fødevarer linet op ud fra deres indhold af calcium (kalk)

Som du kan se, er det især mælkeprodukter (særligt ost), som boner ud på calcium, men også f.eks. sesamfrø.
Rå broccoli er til gengæld helt nede på 44,2 mg calcium pr. 100 gram, så jeg forstår ikke anbefalingen af at holde hende fra broccoli.

Qunioa har et relativt højt indhold af calcium sammenlignet med andre korn, så det ville jeg holde lidt igen med.

Calcium og magnesium indgår i et fint samspil i kroppen. Jeg vil derfor anbefale dig at give dit barn magnesium via Epsombad med epsomsalt, som indeholder magnesium. Det optages fint via vandet.

Brug 50 g epsomsalt til et fodbad eller 250 g til et karbad. Opløs saltet i det varme vand, og lad dit barn sidde/bade, så længe vandet er behageligt.
Giv dit barn Epsombad et par gange om ugen, gerne inden sengetid, da epsomsalt virker muskelafslappende. Det er genialt til kramper, uro og søvnløshed.
Fodbadet er mest budgetvenligt. Du kan købe epsomsalt i helsekosten.
Jeg har set det til bedste pris hos buywholefoodsonline.co.uk.

For en god ordens skyld vil jeg tilføje, at jeg aldrig har anbefalet Inno Pharma D-dråber. Jeg har altid anbefalet D-pearls 20 mcg fra Pharma Nord eller Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals til babyer. Denne anbefaling er helt uden økonomiske interesser.

Min anbefalinger bunder i, at en del børn oplever reaktioner på almindelige D-dråber. Det skyldes sandsynligvis, at de indeholder kokosolie, som ved hjælp af en kemisk proces er gjort flydende ved stuetemperatur.
D-pearls indeholder derimod kun olivenolie som ”bærestof”.

Selv om der har været den ulykkelige episode med Inno Pharmas D-dråber, er det meget vigtigt, at andre forældre fortsat giver deres børn D-vitamin. Dette vitamin har stor betydning for bl.a. immunforsvar, knoglevækst, tænder m.m.

Jeg har lavet nogle opdateringer i forhold til anbefalinger af kost og kosttilskud til babyer. Dem finder du alle inde på Grøn Stue, hvor jeg også vil kunne vejlede dig yderligere i forhold til netop dit barns behov, ud fra hvordan hendes calcium- og D-vitamin-niveauer gradvist falder til normalniveau.

Kærligst

Rose

This Post Has One Comment
 1. Kære Rose.

  Tusind tak for dit svar.

  Jeg er mig smertelig bevidst, du ikke anbefaler Inno Pharma i din bog baby, men da det er et relativt nyt produkt baseret på rapsolie og ikke kokosolie, faldt valget desværre på dem, da de blev anbefalet i Helsekosten.

  Igen, tusind tak for din hjælp.

  Kærlig hilsen
  Sandra

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top