skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 21

Spørgsmål

Hej Rose

Jeg er i fuld gang med at læse din bog Baby – 100% naturlig uden tilsætning, og er nu godt i gang med at flænse min bankkonto for at købe lækre økosager til mine to guldklumper. Det er skønt at få udvidet horisonten med alle de nyttige links og gode råd.

Jeg har indtil nu primært været økologisk på madfronten, hvor jeg er tæt på at være 100% økomor. Men tøjet har jeg ikke orket at jagte på økovis og heller ikke økonomien til det som enemor. Derfor har jeg også været glad for H&Ms økologiske babyserie “Organic Cotton, som er særligt mærket med letgenkendelige grønne skilte og ikke videre dyre.

Men da jeg prøvede at tjekke økomærkningen efter i dag, kunne jeg ikke finde nogen af de tekstilmærker, som du omtaler i din bog. Kun et “IC” mærke og De grüne Punkt mærket, som jo ikke er et økomærke. Teksten lyder som følger: This wonderfully soft garment is made with certified organic cotton – cotton that has been grown without the use of hazardous chemicals. Read more on HM.COM/MATERIALS.

Her er det så, jeg sidder tilbage med en snigende fornemmelse af at være blevet snydt. I selve tøjet står tydeligt printet “Organic Cotton” i nakken. Men hvis jeg læser denne tekst rigtig, så er organic ikke lig med økologisk alligevel? Og kan jeg være tryg ved den behandling tøjet har fået ved selve fremstillingen, selvom de lover, at bomulden ikke er dyrket med “farlige” kemikalier?

Kan du hjælpe med at udrede trådene? Vi er sikkert mange, der har handlet dette mærke med god samvittighed…

Tak for en personlig og velskreven blog.

venlig hilsen

B

Svar

Kære B

TAK for de positive ord om min bog, det er jeg rigtig glad for! Og tak for dit meget interessante spørgsmål. Jeg har været lidt på arbejde for at undersøge sagen og har også mailet med H&M.

Først, lidt fakta:
H&M’s standarder for bæredygtigt tøj OE 100 og OE Blend minder om GOTS, dog har de færre kemikaliekrav end GOTS. Man kan læse mere om det på Corporate Responsibility”
Standarderne omfatter råmaterialerne. Derudover har H&M et “Code of Conduct”, som går på kemikalierestriktioner og en mere miljøvenlig bearbejdning på fabrikkerne. Det er min umiddelbare vurdering, at det bestemt er skridt i en god retning, men nok ikke så striks som f.eks. GOTS. Så du kan godt stole på, at den økologiske bomuld er okay (til prisen), men skal selv tjekke, om den er helt eller delvist med økologisk bomuld.

H&M benytter ikke ftalater i deres tryk, det er meget positivt.

Noget af H&M’s vandafvisende tøj kan indeholde flour (dog ikke flourcarbon PFOS og PFOA), men de arbejder mod at gøre alt tøjet flourfrit. Hvis der står “Bionic Eco” på det vandafvisende tøj fra H&M, er det flourfrit. GOTS-certificeret tøj må ikke indeholde fluorerede stoffer. Læs evt. mere om det på H&M’s hjemmeside.

H&M’s blomstermærkede tøj indeholder helt eller delvist økologisk bomuld.

Deres mål er, at alle bomuldsprodukter i Newborn-afdeling (str. 50-62) skal været lavet af økologisk bomuld allerede i 2013.

De har for nylig lavet en serie, H&M Conscious, som er helt økologisk og bæredygtig. Hold øje med den! Det er sympatisk, at H&M bruger økologisk dyrkede fibre, da det jo er en meget stor tøjkæde med høj omsætning og mulighed for at få nogle kunder til at vælge økologisk, som måske ellers ikke ville gøre det. Og de kan holde priserne på et meget rimeligt niveau. I 2010 benyttede H&M 15.00 tons økologisk bomuld – det er jo immervæk en del.

Personligt er jeg lidt irriteret over, at det økologiske tøj hænger sammen med det konventionelle hos H&M, men nu hører jeg også til en sær kategori af forbrugere. Det (delvist) økologiske tøj sælger simpelthen bedre, hvis det hænger blandet med det konventionelle tøj.

Jeg har selv været lidt ‘loren’ ved H&M’s “økologiske” kollektion, da jeg flere gange kunne læse med småt på de hangtags, der hænger på tøjet med teksten “Organic Cotton Blend”, at det faktisk kun var 50% af bomulden, som var økologisk. Den slags oplever jeg som green-washing, og det gør mig ikke glad. En del af deres økologiske tøj er dog 100% økologisk, det er især at finde blandt undertøj og børnetøj.

Når jeg ser en hangtag med teksten “Organic Cotton Blend”, og samtidig har lidt travlt, så tænker jeg “det er økologisk – det er økobomuld, som er blandet med noget andet (øko)”. Det er selvfølgelig MIN tolkning. Når jeg så læser på bagsiden (det med småt), så kan jeg se, at det – måske – kun er halvdelen af bomulden, som er øko, resten er konventionel bomuld. Det er rigtigt, at H&M aldrig har sagt, at et grønt hangtag er lig med 100% økologisk bomuld. Men jeg ville personligt have foretrukket, at der stod “Delvist økologisk bomuld” eller “50% økologisk bomuld” på det grønne hangtag. Det kan selvfølgelig diskuteres!  Hvad synes du, der læser med her?

 

Jeg håber, at du blev lidt klogere – eller måske forvirret på et højere plan…..

 

kh Rose

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 9 Comments
 1. Tak for linket Anja – jeg laver snart en fyldigere omtale af dig og dit site og din superfede nyhedsbrev-tema-serie. Tænk at den er blevet så omfattende…. sejt! Og sikke mange “behov” man (jeg) får af at kigge på alt det fine økotøj (tsk tsk).

 2. Ja, selvom det er smart at have økologi som begrænsning i sine indkøb, så kan det også virke helt modsat når man så endelig opdager alt det fine der findes. Sådan havde jeg det da jeg opdagede de fine økotrusser H&M har lavet. Jeg købte 8 (!) par. Men så regner jeg heller ikke med at løbe tør det næste lange stykke tid.
  Din økobabytøjsguide kommer ud med det nyhedsbrev som kommer om 2 gange. Jeg skal nok tippe dig inden, så du ved hvorfor der pludselig kommer læserstorm 🙂

 3. Hej Rose

  Tak for dit omhyggelige svar på mit spørgsmål – er glad for, at du ville stå for denne efterforskning.

  Hvis jeg læser dit svar korrekt, kan jeg altså godt stole på, at babytøjet er økologisk, når der står organic cotton i nakken på det. Super skønt at også store kæder gider gøre en forskel – også selvom det måske er for deres egen fremtidige bundlinies skyld 😉

 4. @ Anja, jeg kender godt dem med at hamstre de lækre økoting, når man (endelig) finder dem. Jeg har købt Living Crafts råhvide undertrøjer med 40% hos Eco Ego. TO helt ens hvide skjortekjoler fra Kyuichi hos Sungifu (den jeg har på på det evindelige foto……). Hamstret babybodyer i uld-silke fra Engel hos Helsemarie.dk til 3 for 2. Jo…….
  Glæder mig meget til mega-guiden 😉

  @ Britt, selv tak, det var spændende research! Du kan godt stole på, at H&M’s “organic cotton” er god nok MEN du kan desværre ikke regne med, at andre produkter er lige så gennemførte fra vugge til grav, bare fordi der står “organic cotton”. Det betyder nok bare tværtimod, at det kun er bomulden, der er dyrket økologisk – men ikke certificeret – og de øvrige produktionsled er heller ikke certificerede (hvis de levede op til certificeringskravene, så ville man nok sørge for at få dem dokumenteret…. med mindre den slags er frygtelig dyrt, det skal jeg ikke kunne sige).
  Der findes forresten også Fair Trade Bomuld, det er også værd at kigge efter, især selvfølgelig i kombination med Økologi, så er det virkelig sejt.

 5. Har selv luret noget på deres organic cotton blend og ikke rigtig kunnet finde ud af hvad jeg skulle synes om det…så super med en mere indgående artikel om det 🙂

  Og det er meget dyrt og omstændeligt at få øko-papirer på varer og produktionsled, kender andre der dyrker økologisk med stor omhu og kærlighed, men ikke har råd til at få det certificeret…

 6. @ Mette, tak, godt du også kunne bruge info.
  Og tak for orienteringen om omkostningerne ved økocertificeringen. Surt, at det skal være sådan, og en hæmsko for især små producenter. Samme historie med f.eks. Svanemærket.

 7. Tusind tak for dine tanker om HogM’s økotøj Rose. Jeg har lige købt 3 T-shirts af deres mærke conscious. Og nu har jeg lige fundet ud af, at der i nakken er trykt teksten “organic Cotton”. Trykket vender altså ind imod huden. Jeg kan se at du skriver, at “H&M benytter ikke ftalater i deres tryk, det er meget positivt”. Ved du om deres tryk er “ufarligt” eller om det er noget unødvendig kemi i trykket. Nu det er i nakken og i berøring med huden tænker jeg, at det ikke er optimalt…

  1. @Line – tak for din kommentar. Pga. H&M’s meget strikse kemikalierestriktioner vil jeg personligt ikke have betænkeligheder ved at bruge tøjet med dette tryk.
   Jeg ved, at flere GOTS-certificerede producenter bruger tryk af samme type.
   Jeg skal ikke kunne sige, om indholdet er præcist det samme, men det indikerer, at denne type tryk ikke behøver at være problematisk.
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top