skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 40 – 2016: hørfrøolie

Hørfrøolie

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Et kort spørgsmål til dig omkring din baby bog som jeg har. Jeg er meget forvirret over du anbefaler hørfrøolie med kæmpenatlysolie i … når det på det kraftigste frarådes at bruges af gravide og ammende …???

Jeg bliver meget utryg for jeg har brugt det… håber du vil svare.

vh Dorte

SVAR

Kære Dorte

Tak for dit spørgsmål om hørfrøolie (med kæmpenatlys), særligt i forhold til babyer, gravide og ammende.

Først kan jeg berolige dig med, at du kan være helt tryg i forhold til, at du har givet dit lille barn hørfrøolie med kæmpenatlys ud fra de anbefalinger, som du har læst i min bog BABY.

Der er delte meninger om, hvorvidt gravide bør tage hørfrøolie eller ej.

Der er ingen tvivl om, at gravide har brug for at få tilført nok omega-3. Det forebygger blandt andet for tidlig fødsel og er ekstremt vigtigt for babys hjerneudvikling.

Men en undersøgelse viser, at gravide kvinder, som tog hørfrøolie i 2. og 3. trimester, havde øget risiko for at føde for tidligt.

Der var ingen øget risiko ved at spise hele eller kværnede hørfrø.

Undersøgelsen kommer ikke med noget bud på, hvorfor denne effekt opstod, og hvorfor den kun opstod med hørfrøOLIE.

Det har ikke været muligt at fremskaffe detaljer om, hvilken hørfrøolie, det drejede sig om, hvor store mængder og hvilken kost og kosttilskud kvinderne i øvrigt fik. Alt dette kan nemlig have (stor) betydning.

Men ud fra forsigtighedsprincippet anbefaler jeg, at gravide – indtil der foreligger flere studier og mere viden – undgår hørfrøolie.

Til gengæld anbefaler jeg, lige som f.eks. den norske sundhedsstyrelsen, at gravide får omega-3 via fiskeolie/levertran i bedste kvalitet.

Man kan ikke på baggrund af undersøgelsen omkring gravide konkludere, at hørfrøolie skulle være skadelige for andre, f.eks. for små børn.

Jeg har her i 2016 lavet en opdateret version af babys spisekamre og dagsmenuer. Her har jeg bl.a. forsimplet og revideret anbefalingerne omkring sundt fedt til babyer.

Du kan sagtens og trygt bruge anbefalingerne, som de står i BABY.
Mine seneste opdateringer og revideringer er samlede inde på Grøn Stue.

Du kan nøjes med at give dit barn økologisk ekstra jomfruolivenolie og økologisk jomfrukokosolie. Begge kan gives fra 6 mdr., når barnet så småt kan begynde på lidt fast føde.

Giv også som anbefalet i BABY levertranen Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals.

Min erfaringer er nemlig, at hørfrøolie næsten altid er harsk allerede ved købet eller kort tid efter åbning derhjemme.
Og så gør den mere skade end gavn.

Fra 9. fostermåned og frem til omkring 7-års alderen dannes flere og flere forbindelser mellem cellerne i hjernen. ”Forbindelsesledningerne” mellem hjernecellerne er omgivet af et fedtlag, som kaldes myelin. Det fedtlag bygges blandt andet af fedtsyren DHA, som findes i fiskeolie/levertran.

Lad mig også lige forklare omkring kæmpenatlysolien, som indeholder 9-10 % gammalinolensyre (GLA).

I princippet kan kroppen selv danne GLA, men hos mange fungerer det ikke så optimalt alligevel.
GLA har stor betydning for at styrke immunsystemet, undgå tør hud og tendens til infektioner.

Modermælk indeholder en del GLA, mens modermælkserstatning ikke har nok.
GLA fås bedst fra ren kæmpenatlysolie.

Til babyer, som ikke ammes fuldt, anbefaler jeg – som også beskrevet i BABY – at massere babys hud dagligt med ca. 1 tsk. ren kæmpenatlysolie (ikke blandingsolier med f.eks. hørfrøolie).
Du kan f.eks. vælge ren økologisk kæmpenatlysolie fra Oil of Life.
Olien optages nemlig ret godt i kroppen gennem babys tynde hud.
Massér f.eks. maven i urets retning.

Jeg håber, at dette har givet dig nyttig viden og tryghed omkring hørfrøolie og sundt fedt til dit barn.

Kærligst

Rose

This Post Has 4 Comments
 1. Hej. Jeg ved ikke om dette falder lidt ud for dette emne. Vi har spist vitaminpiller efter dine anbefalinger. Efter at have læst/set omkring DR’s sundhedsmagasin fra 4. oktober, så bliver jeg lidt nervøs, da der står man ligefrem kan blive syg af det.
  Så jeg kommer lige med en opfordring til at skrive om det i et nuhedsbreve 😀
  Vh
  Louise

 2. Hei, når man nu har købt din bog “Baby” i 2016, burde man da ikke kunne få tilgang til de seneste opdateringer og revideringer UDEN at måtte melde sig ind på grøn stue? 😉

  1. @Anita – tak for din kommentar.
   En del bøger bliver udgivet i reviderede udgaver. Dog forærer forlagene ikke disse bøger væk til dem, som har købt de tidligere udgaver. Der ligger nemlig et stort arbejde i at udarbejde opdateringerne. På samme måde forholder det sig med mit arbejde.
   Det er et stort ønske fra min side, at BABY kommer i en revideret udgave. Det kræver imidlertid, at forlaget også synes, at det er en god idé. Det er desværre ikke tilfældet.
   Du kan sagtens bruge anbefalingerne, som de står i BABY. Noget af det særlige ved BABY er, at den indeholder konkrete produktnavne. Og en del af disse produktnavne har ændret sig, lige som webshops er lukkede, andre er åbnet, og Sundhedsstyrelsen har revideret sine anbefalinger om spædbarnets ernæring (i øvrigt i en retning, som er mere i overensstemmelse med mine anbefalinger i BABY m.m.).
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top
Please accept [renew_consent]%cookie_types[/renew_consent] cookies to watch this video.