skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 19 – 2015: D vitamin børn

Fredagsbrevkassen Uge 19 – 2015: D Vitamin Børn

Spørgsmål: D vitamin børn

Hej Rose

Efter flere undersøgelser samt undersøgt at D-vitamin dråber kan give barnet ondt i maven tør jeg ikke at give vores datter det. Nu har jeg været ude og købe d- Pearls kapsler og ved ikke helt hvad jeg skal gør / anvende produktet. Nu står der 20 ug og ifølge alt evidens skal barnet have 10 mg dagligt. Må jeg give anvende d-Pearls selvom der står bruges fra 11 år alderen? Hvordan skal jeg give d -Pearls i forbindelse med amning eller hvordan?

Varme hilsner fra M

 

Svar

Kære M
Tak for dit spørgsmål om D-vitamin til børn.

Det er korrekt, at nogle babyer sandsynligvis får ondt i maven af almindelige D-vitamindråber. Det skyldes sandsynligvis, at dråberne indeholder kokosolie, som via en kemisk proces er gjort flydende ved stuetemperatur.
Derfor anbefaler jeg flere alternativer.

Den ene mulighed er levertran, som indeholder D-vitamin. Jeg anbefaler Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals i stedet for separat D-vitamin. Den har indbygget D-vitamin, og så behøver du ikke give yderligere D-vitamin. Jeg anbefaler 1/2 tsk levertran fra 4 uger til flaskebørn og til ammebørn, hvis mor ikke indtager (nok) fiskeolie eller levertran i top kvalitet, helst Omega-3 fra Nordic Naturals.

Så længe du ammer og selv spiser fiskeolie, så giv dit barn 1-6 måneder D-vitamin i form af D-pearls 20 mcg fra Pharma Nord. Når du ikke længere ammer, eller når dit barn bliver 6 måneder, så giv dit barn 1/2 tsk levertran dagligt.

Du kan trygt anvende D-pearls til din baby eller dit barn! Bare du husker at prikke hul, klemme indholdet ud og smide kapslen væk, indtil dit barn er gammel nok til at kunne tygge/sluge kaplsen, uden at få den galt i halsen.

En daglig dosis på 15 mcg (der bliver jo lidt siddende i kapslen, når du prikker hul) er en helt fin dosis til en baby fra 2 uger.

Man kan som sådan ikke sige, at D-pearls 20 mcg ”kun er til børn over 11 år”. Der står godt nok på pakken:

Dosering:
1 kapsel daglig for voksne samt børn på 11 år og derover.”

og

“Bør kun efter aftale med læge eller sundhedsplejerske anvendes af gravide eller børn under 11 år.”

Men det er en pligtpåskrift. Det er altså noget, som Fødevarestyelsen kræver, at der står på pakken. Der er pligtpåskrifter på alle kosttilskud.
Det er ikke korrekt, at “ifølge alt evidens skal barnet have 10 mg dagligt.”
Den nyeste forskning slår på tromme for, at de nuværende danske anbefalinger om D-vitamin til børn og voksne er alt for lave. F.eks. anbefaler Harvard School of Public Health 20-25 mcg til børn under 1 år. Det gør førende speciallæger i knogleskørhed på Danmarks store hospitaler også, ligesom den amerikanske organisation Vitamin D-Council. Med en udpresset D-pearl får din baby ca. 15 mcg, og det er bestemt ikke for meget.

Der er ikke meget D-vitamin at komme efter fra vintersolen. Faktisk kan huden kun danne D-vitamin fra maj til september, når man bor i Danmark. D-vitamin er bl.a. nødvendigt for at aktivere de celler, som bekæmper infektioner i kroppen. Det er nærmest umuligt at få nok D-vitamin fra solen og kosten, så hele familien Danmark kunne spare sig selv for mange sygedage ved at tage D-vitamin hele året. Eller i hvert fald i månederne oktober til april (begge inklusiv). Børn 0-2 år og andre med særlige behov anbefales D-vitamin dagligt hele året.

Jeg vil anbefale dig min bog ”BABY – 100% naturlig uden tilsætning”, hvor jeg nøje gennemgår kosttilskud og mad til babyer, praktisk opdelt måned for måned.
Du kan læse mere om bogen her: https://rosemaimonide.com/baby/

Kærligst
Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top