skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 15 – 2016: legetårn

Legetårn

SPØRGSMÅL

Kære Rose

Hvad skal jeg kigge efter i forhold til at købe et legetårn til haven, som er fri for kemi?

Min egen research går til, at legeredskaber bygget i lærketræ er ok. De er jo ret dyre, så jeg vil gerne vide, om der er andre måder at få et legetårn, hvor jeg ikke skal bekymre mig om mine børns sundhed.

Er FSC-træ eksempelvis ok kemimæssigt?

Og så er der noget, der hedder superwood – er det ok? Og så skal man vist også selv i gang med at bygge.

På forhånd tak – for svaret og for dine fantastiske input generelt.

Vh. en mor, der glæder sig til masser af udendørsleg

 

SVAR

Kære du

Tak for dit spørgsmål om legetårn uden problemkemi.

Og tusind tak for de fine ord, det glæder mig virkelig meget at høre, at du får så god inspiration!

I forhold til legetårn, gyngestativ, sandkasse, legetøj og andre sager til udendørs leg gælder det om at undgå trykimprægneret træ.
Trykimprægneret træ indeholder problematisk kemi, bl.a. tungmetaller og biocider. Det bør børn og planter på ingen måde være i kontakt med.

Som du selv nævner, er lærketræ helt okay. Det gælder også andre hårde trætyper som eg, robinie, Douglas fyr, gran eller kernetræ fra canadisk cedertræ.

Mit bedste bud er de færdige legetårne fra lilletrae.dk.
De har også en del tilbehør.

Update: Plum® Premium Wooden Look-Out Tower er fremstillet af trykimprægneret træ, hvorfor det ikke kan anbefales.

Du finder gode materialer hos f.eks. robinie.dk, hvis I er til at bygge selv.

Træ, som er mærket med FSC eller PEFC, er dyrket bæredygtigt, men kan i princippet stadig være trykimprægneret. Svanemærket træ må ikke være trykimprægneret.

Superwood ® er behandlet med biocider, men langt mindre mængder end almindeligt trykimprægneret træ. Jeg vil dog stadig anbefale uimprægneret træ, når du skal etablere legetårn og lign. til børn.

Af hensyn til budgettet kan du måske være heldig at opstøve et brugt legetårn i de nævnte uimprægnerede trætyper.

Til efterbehandling af træet kan du med fordel vælge ren linolie.

For en god ordens skyld vil jeg nævne, at jeg aldrig får nogen procenter eller noget for at linke til forhandlere eller producenter.

Kærligst

Rose


PS

Hvis du gerne vil have alle mine tips om gode sunde valg til dit barn, vil jeg varmt anbefale dig min håndbog Dit sunde barn – sådan!

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 8 Comments
 1. Kære Rose
  Tak for en super inspirerende webside 🙂
  Bare for en sikkerheds skyld, som kan forhindre folk i uanede mængder af ekstra arbejde. Vi har brugt rigtig meget linolie som udendørs træbehandling og det bliver S O R T af skimmelsvamp. De eeelsker linolie. Der er SÅ mange ting vi har måttet pudse om og ned igen og denne gang brugte vi en blanding af ca. 40% trætjære og 60% linolie – disse skal helst blandes ved 40 grader for at de ikke skiller – ovenpå et fyr i et par timer er ret godt. Trætjæren dræber svamp, selvom den er helt naturlig. Blandingen bliver kun gyldenbrun og ikke sort, som v. 100% trætjære.
  K.h. Vibeke

  1. Hej Vibeke

   Hvor lang tid siden er det, at I har brugt blandingen af trætjære og linolie? Og hvilken slags træ har I behandlet det på?
   Har olien kunnet trænge godt nok ind i træet uden at det virker fedtet?

   Vi overvejer nemlig, hvordan vi skal behandle en sandkasse til vores pige. Min mand, som er maler, siger, at linolie har meget svært ved at trænge ind i træet og derved vil efterlade en klistret overflade. Derudover mener han, er det er svært at komme uden om en smule fungicid i olien, hvis den skal kunne holde svampen væk. Det har jeg lidt svært ved at acceptere til træ, som vores pige vil være i direkte kontakt med.

 2. Hej Rose.
  Vi skal have ny terasse, og efter at have læst dit blogindlæg, er jeg tryg ved at vælge eg, som vi har haft kig på. Dejligt😀
  Vi har desværre et trykimprægneret gyngestativ, så jeg vil høre om der er noget, man kan gøre for at “indkapsle” træet, hvis det overhovedet har nogen virkning? I så fald er det så svanemærket udendørs maling eller linolie?
  Efter at have læst de ovenstående mails vil jeg høre, om der er en særlig linolie, du kan anbefale? Min mand siger, at han mener, at der er forskellige typer/varianter af linolie.
  Vh
  Louise

  1. @Louise, tak for din kommentar. Trykimprægneret træ indeholder både tungmetaller og biocider. Jeg ved ikke, om det er muligt at indkapsle. Du kan evt. spørge Maja inde på Grøn Stue – hun er ph.d. i miljømedicin.
   Jeg vil varmt anbefale fyravindar.dk som leverandør af linoliemaling! Deres kundeservice og produkter er virkelig af høj kvalitet – jeg har selv købt der flere gange.
   Kærligst
   Rose

 3. Det lader til at det er bedst at vælge en koldpresset linolie, som skulle være bedre til at trænge ind i træet…?
  Er linolie med fungicid ok, for at olien ikke bliver angrebet af skimmelsvamp?
  Eller er det bedre med ren linolie?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top