skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 45 – 2015

Fredagsbrevkassen Uge 45 – 2015

SPØRGSMÅL

Kære Rose

I forhold til forslaget om om at gøre engangsklude våde og putte dem i en plastikpose til at vaske blenumse med, kom jeg til at tænke på at det må da være af stor betydning hvilken plastikpose man så putter kludene i? En affaldspose må jo frigive noget skidt…? Er det godt nok med en alm frostpose?

Hvad med frostposerne med “lynlås”. Er der skadelig kemi i dem generelt hvis man vil bruge dem til mad?

Kan du fortælle mig om det er rigtigt at selvom man køber økologisk mad på glas, så er der ofte skadelig kemi i låget? Jeg har fået af vide at særligt Urtekrams låg er noget skidt.

E.

 

SVAR

Kære E.

Tak for dine spørgsmål om plastemballage, fødevareemballage og skadelig kemi i låg til glas.

Jeg vil mene, at det er godt nok med en almindelig madpose/frostpose som pose til engangskludene. Som du selv er inde på, er f.eks. en affaldspose eller en bærepose ikke fremstillet til direkte kontakt med fødevarer. Det er derimod madposer, som faktisk er et okay trygt valg.

Man bør derfor ikke opbevare eller transportere fødevarer i plast, som ikke er beregnet til det. F.eks. skal æbler og brød ikke transporteres i bæreposer, og brød skal ikke puttes i skraldeposer.

Nu skal engangskludene jo ikke ligefrem spises, men på den anden siden behøver man jo ikke tager chancer, når kludene skal bruges på sart hud. En madpose har også en udmærket størrelse til formålet.

Der findes flere typer frostposer med lynlås, så det kan jeg ikke svare helt præcist på. Generelt råder jeg dog til så vidt muligt at fryse fødevarer i glas, f.eks. i glasbøtter med låg eller genbrugte glas. Du kan købe prisvenlige glasbøtter med låg i f.eks. Ikea eller hos hwl.dk.

Man kan ikke udelukke, at der kan være skadelig kemi i låg til glas, som indeholder fødevarer. Det gælder også økologiske fødevarer. Vi hører ofte om stoffet Bisphenol A (BPA) i den sammenhæng.

Udfordringen er, at der også findes mange andre bisphenoler, som er (mindst) lige så potentielt skadelige. Det gælder også f.eks. indersiden af dåsemad og aluminiumsbakker (f.eks. leverpostejsbakker), som kan være belagt med lak indvendigt.

Teoretisk set kan der også være ftalater i indersiden af låg.

Så selv om det er et positivt tiltag, at producenter og forhandlere forsøger at udfase BPA, er der stadig mulighed for mange andre bisphenoler. Nyere forskning viser, at bisphenoler kan være sundhedsskadelige (hormonforstyrrende) i selv ganske småbitte doser, desværre.

Du kan stadig godt købe fødevarer i glasemballage samt bruge disse glas til nedfrysning af fødevarer. Blot er det vigtigt, at maden ikke er i direkte kontakt med låget. Så; fyld ikke glasset helt op (så sprænger det heller ikke). Stil det altid op, også i i fryseren – undgå altså, at glasset ligger ned.

Under alle omstændigheder er det generelt klogere at vælge færdigvarer i glas eller evt. på karton frem for på dåse. Helt overordnet er det klogest og sundest at spise mad, som tilberedes af rene friske råvarer.

Hvis du gerne vil sikre dig, at der ikke er skjult kemi i dit køkken, vil jeg varmt anbefale dig min e-guide God kemi i dit køkken.

Kærligst
Rose

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top