skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 36 – 2015

SPØRGSMÅL

Kære Rose

Jeg er af en bekendt gjort opmærksom på at hun efter at skifte til økologiske stofbind oplevede store ændringer vedrørende menstruationsmængde og -længde.

Derfor tænker vi på, om der mon er hormonforstyrrende stoffer i diverse engangsbind, og om det mon var noget du kunne tænke dig at gå nærmere ind i?

I.

 

SVAR

Kære I.

Tak for dit spændende spørgsmål om hormonforstyrrende stoffer i produkter til personlig hygiejne. Du nævner engangsbind – tanken er også relevant ifht. engangsbleer.

Jeg har ikke tidligere hørt om kvinder, der oplevede forskel i menstruationsmængde- og længde ved skift til stofbind. Det lyder usandsynligt, at selve bindet i sig selv kan påvirke menstruationen på denne måde. Måske handler det mere om, at kvinden oplever menstruationsmængden anderledes, fordi stofbind ikke absorberer på samme måde som engangsbind. Jeg har ikke nogen god forklaring på, hvorfor hun oplever menstruationslængden anderledes.

Det kan sagtens tænkes, at engangsbind indeholder hormonforstyrrende stoffer, men det er ikke noget, jeg har kunnet finde dokumentation omkring.

Det særligt tricky ved hormonforstyrrende stoffer er, at selv ganske små mængder kan gøre stor skade. Så det er bestemt noget, der er værd at have fokus på.

Til gengæld er der med sikkerhed andre stoffer i visse engangsbind og -bleer m.m., som kan være problematiske.

Almindelige hygiejnebind, engangsbleer, tamponer, trusseindlæg og lign. er fremstillet helt eller delvist af syntetiske materialer, bl.a. plast. De fleste af produkterne indeholder superabsorberende polyakrylat, SAP i daglig tale. SAP er baseret på akrylsyre, som er ætsende, farligt ved indånding og hudkontakt og meget giftigt for organismer, der lever i vand. Farligheden er især relevant ved produktionen af SAP, både for dem, der arbejder i produktionen og for det omkringliggende miljø. Man kan ikke garantere, at der ikke er rester af akrylsyre i en engangsble eller hygiejnebind.

Overfladepapiret i hygiejneprodukter indeholder ofte limstoffet kolofonium, som kan være allergifremkaldende. Lim kan indeholde formaldehyd.

Visse hygiejneprodukter udsender et miks af kemikalier, som er giftige for luftrøret og kædes sammen med øget risiko for astma. Prøv blot at stikke næsen i en almindelig (ubrugt!) ble, og du vil vide, hvad jeg mener!

Når hygiejneprodukter klorbleges, kan der dannes giftstoffet dioxin som restprodukt.

”Velcroen” på engangsbleer kan indeholde PVC.

Husk på, at de sarte slimhinder er i direkte kontakt med hygiejneprodukterne.

Så … det er bestemt en god idé at være opmærksom og bevidst, når du vælger hygiejneprodukter.

Jeg anbefaler, at hvis man ønsker at bruge engangsbind og tamponer, så vælg de økologiske, som er fremstillet i 100 % økologisk bomuld. Det kunne være fra producenter som Organyc, NatraCare og den nye danske Ginger Organic. De fås bl.a. i helsekostbutikker og helseshops på nettet.

En anden mulighed er stofbind, som du selv nævner. De findes i et hav af former, materialer og størrelser. Det er ren ”luksus i trussen”. Stofbind findes også i varianter, hvor der indgår økologisk bomuld og andre naturmaterialer. Stofbind købes i webshops i ind- og udland.

Hvis budgettet ikke er til økologiske hygiejneprodukter, vil jeg anbefale svanemærkede produkter. Der er en del på markedet, bl.a. Matas, Tusindfryd (Irma) og Änglamark. De svanemærkede produkter er produceret med stor hensyntagen til miljøet. De er uden parfume, lotion og lign. Der er en lang række krav til de anvendte materialer, men der må gerne indgå syntetiske materialer inden for visse rammer.

Endelig vil jeg også nævne menstruationskoppen, som mange er rigtig glade for. Den er både sundheds-, miljø- og budgetvenlig. Det er simpelthen en ”kop”, som opsamler blodet. Koppen kan skylles og bruges igen og igen. Her vil jeg anbefale, at man vælger et produkt i ufarvet medicinsk silikone, f.eks. DivaCup. En menstruationskop kan evt. kombineres med trusseindlæg.

Så; økologiske hygiejneprodukter, stofbind og/eller menstruationskop er de bedste valg for sundhed og miljø.
Plan B er svanemærkede produkter.

Jeg håber, at dette trods alt har gjort dig lidt klogere på hygiejneprodukter.

Kærligst

Rose

Update: Læs alt om emnet i min omfattende guide Menstruation med god kemi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top