skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 16 – 2015

SPØRGSMÅL

Jeg kom sådan til at tænke på om det er et problem at vaske ikke-økologisk med økologisk?
Altså om alle de ting vi undgår ved at købe økologisk tøj alligevel overføres når vi vasker det sammen med tøj der ikke er økologisk fx arbejdstøj.
Og det sammen med kludene, vi bruger bomuld i køkkenet og alt mulig til rengøring men de bliver vasket sammen på 60 grader.‬

M.

 

SVAR

Kære M.

Tak for dine gode spørgsmål om tøjvask.

Jeg har spurgt mit ”kemi-orakel” Maja Kirkegaard, som rådgiver i sin brevkasse inde på min inspirationsportal Grøn Stue.

Hendes vurdering er, at det okay at vaske ikke-økologisk tøj sammen med økologisk tøj, forstået sådan, at der ikke vil ske afsmitning af skadelig kemi til det økologisk tøj, da kemikalierne skylles ud med vaskevandet. Der kan dog være en risiko, hvis man vasker på skåneprogram.

Undtaget er flyverdragter og andet overtøj af syntetiske materialer. Disse typer tekstiler kan nemlig bl.a. indeholde fluorstoffer. For fluorstoffer gælder det særlige, at de først begynder at vaskes ud efter 2-3 vaske.

Så, hvis du køber en ny flyverdragt, som ikke er en af de gode valg uden fluorstoffer, som jeg nævner i min overtøjsguide, så er min anbefaling, at den vaskes seperat mange gange inden brug.

Desuden er det forskelligt, hvordan forskellige kemikalier udvaskes af forskellige tekstiler. Det afhænger af mange faktorer, også vasketemperatur. Særligt nikotin samt nonylfenol og arylaminer (begge fra overtøj) kan være vanskeligt at vaske ud, lige som tøj med tryk kan være særligt problematisk.

Det er klart, at det giver en uheldig miljøpåvirkning, når kemikalieresterne havner i vandmiljøet via spildevandet fra vaskemaskinen. Der er også store miljømæssige og etiske omkostninger, når konventionelt tøj produceres. Så det er på alle måder et bæredygtigt valg at vælge økologiske tekstiler, særligt de økologisk certificerede.

Det er altid en god idé at vaske nye tekstiler før brug. Konventionelle tekstiler bør vaskes flere gange før brug, især hvis de er sorte/mørke eller klare (cobolt)blå i farven. Økologiske tekstiler kan man bare vaske én gang før brug.

Kogevask er sjældent nødvendigt, men lige præcis til karklude er kogevask min anbefaling. Det er i øvrigt godt for hygiejnen i vaskemaskinen, at man kører en kogevask i hvert fald en gang om måneden. Det fjerner “slumrende bakterier”.

Kærligst

Rose

This Post Has 2 Comments
  1. Jeg har et lille tillægs spørgsmål – skal man vaske nyt tøj, økologisk som konventionelt, seperat eller er det okay at vaske sammen med andet vasketøj?

    1. @Anna nyt økologisk tøj kan sagtens vaskes sammen med andet vasketøj. Mht. nyt konventionelt tøj kommer det lidt an på, hvad det er. Nyt overtøj ville jeg vaske seperat de første min. 4 (!) gange. Nyt konventionelt tøj i mørke farver, klar blå eller nyt tøj, der lugter meget “kemisk” eller evt. af parfume, ville jeg også vaske seperat første gang. Kærligst R.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top