skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 6 – 2015

SPØRGSMÅL

Hejsa.. Jeg har en søn som snart er 3 uger gammel.

Hver aften har han simpelthen så ondt i maven og jeg kan simpelthen ikke trøste ham på nogen måder. Jeg både prøver at massere hans mave, cykle med benene, give ham varme på maven men intet hjælper. Det er kun om aften han begynder at døje, om dagen er der ingenting med ham. Kan det være kolik? Om hvis det er kan du så give nogen gode råd om det? Jeg har kigget lidt på det der hedder Biogaia og har læst at det skulle hjælpe på maven/kolik??

Håber du kan hjælpe.

Mvh Michelle

 

SVAR

Kære Michelle

Tak for dit spørgsmål om kolik og din babys trivsel. 

Ja, det kunne godt være kolik. 

Kolik skyldes krampelignende tilstande i tarmen, ofte på grund af luft i tarmene eller unormale tarmbevægelser. Kolikbørn har ofte en unormal stor smertefølsomhed, og problemet rammer op til 25 procent af ellers friske babyer. Psykiske påvirkninger og stress kan også spille ind. 

Jeg har mange gode råd om kolik. Det vigtigste i første omgang er at udelade mælkeprodukter, hvis du ammer, samt at få dit barn tjekket af en osteopat eller lign.

Lad os se på, hvad du ellers kan gøre for at afhjælpe kolik: 

 

 • Bær guldklumpen i slynge, det virker beroligende og kan afhjælpe smerterne. Find videoinstruktioner med bærestillinger på youtube.com eller læs på slyngeskolen.dk og slyngebarn.dk. 

 

 • Giv massage, hvis din baby synes om det. 

 

 • Hav zenfokus og ro på under amningen, så baby ikke sluger for meget luft, og husk at give baby bøvsepauser.

 

 • Hør din sundhedsplejerske om kolikvenlige stillinger til amning eller flaskegivning.

   

 • Kontakt en kiropraktor, en osteopat eller en kraniosakralterapeut med speciale i børn. Ryghvirvler eller nakkeled, som er forskubbet under fødslen, kan forværre eller udløse kolik. Dette råd er meget vigtigt!

 • Læg din baby på højre side i en times tid efter et stort måltid. Det forebygger luft i tarmen.

 

 • Prøv at give en let massage af akutrykpunktet tre barnefingerbredder under navlen.

 

 • Prøv at undgå kål, porrer, løg, mælkeprodukter, stærke krydderier og eventuelt gluten. Antigener fra dig kan gå i modermælken, så din intolerance/allergi påvirker dit barn.

 

 • Prøv Semper Dråber (som tidligere hed Bio Gaia) probiotika hver dag til baby og ammende mor. Kolik kan skyldes dårlig tarmflora. Babyer uden kolik har flere typer tarmbakterier end kolikbabyer.

 

 • Prøv med målrettet zoneterapi, da denne behandlingsform har dokumenteret effekt på kolikbørn.

 • Prøv med te af anis, fennikel og kommen, alternativt kamille og citronmelisse eller lindeblomst. Teen kan både gives til dig og baby.

 • Svøb dit barn – det kan være yderst effektivt og under alle omstændigheder meget trygt.

 • Undgå at give din baby for store måltider. Prøv kun at amme fra det ene bryst, og hold så pause.

 • Undgå kaffe og andre koffeinholdige drikke, hvis du ammer. Selvfølgelig også rygning.

 

Massage af kolikbørn

 • Bøj og tryk babys ben på skift mod babys krop. Det letter på lufttrykket i den lille mave.

 

 • Massér forsigtigt baby på den nedre del af lænden og især på højre side af rygge, opad mod skulderbladet.

 

 • Massér blidt maven to-tre barnefingerbredder under navlen.

 

 • Stryg langsomt din baby på maven i cirkler i urets retning.

 

I min bog BABY kan du læse mere om kosttilskud til dit barn og få gode tips om amning og modermælkserstatning. Du finder også guides om babys mad hele det første leveår, så du tager mest muligt hensyn til den lille mave og gradvist udvider repertoiret af mad i baby spisekammer. Du finder også navne og kontaktinfo på behandlere i hele Danmark.

 

Kærligst
R. 

This Post Has 6 Comments
 1. Får din baby de Alm d dråber med palmeolie? Min pige havde det som du beskriver med din dreng og det stoppede da vi stoppede med d dråber med palmeolie

 2. @Louise – tak, det er en god pointe! Det er nu ikke palmeolie i de fleste D-dråber, men kokosolie, som via en kemisk proces er gjort flydende ved stuetemperatur. Denne kemiske behandling kan (men behøver ikke) være årsag til, at nogle babyer får ondt i maven af den. Kærligst R.

 3. Nå var det kokos olie, der var i. Det skal nok passe, det er også 1 ½ år siden hun fik dem. Men lige meget hvad så hjalp det at stoppe med dem 🙂

 4. Apoteket laver deres egne d-dråber, hvor der benyttes jordnøddeolie i stedet. Det hjalp på min dreng. 🙂

 5. @tine – jeg anbefaler D-pearls fra Pharma Nord. Det er små kapsler med D-vitamin i olivenolie. Man prikker hul på dem og klemmer indholdet ud, som serveres for baby. Det er sågar nævnt som en mulighed i Sundhedsstyrelsens spritnye anbefalinger om ernæring til spædbørn. Man skulle næste tro, at de havde læst min bog BABY … 🙂
  Kærligst R.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top