skip to Main Content

Derfor giver natamning IKKE huller i tænderne!

Natamning

Kære gode tandlæger og tandplejere.

Hermed en invitation til at læse denne lille artikel fra ammenet.dk om amning og tandhygiejne.

Dermed en opfordring til at stoppe med at sige til (læs: skræmme) de gode mødre, at de skal holde op med at (nat)amme ud fra en myte om, at det kan give huller i tænderne hos baby.
Mange tak.

 

natamning

Foto: Tara Ravn

 

Citater fra artiklen:

Det siges ofte, at amning er dårligt for børns tænder. Det er der dog intet videnskabeligt belæg for at mene. Grunden til, at tandlæger ofte anbefaler ammestop for at beskytte tænderne, skal tilsyneladende findes i manglende viden omkring modermælks sammensætning og ny forskning om amning hos tandlæger (…)

” – modermælk. Det indeholder nemlig, ud over mælkesukker, proteinet lactoferrin og enzymet lactoperioxidase, der nedbryder bakterierne og på denne måde beskytter mod karies.

For langt de fleste børn yder disse stoffer i modermælk nok beskyttelse mod huller til, at man kan amme om natten uden at forvente problemer med huller i tænderne. Derudover indeholder modermælk mineraler som kalcium og fosfor, der hjælper med at remineralisere tænderne.

Undersøgelser af fri-ammede børns forekomst af huller viser, at de ikke har en højere tendens til huller i tænderne end børn, der ammes begrænset eller slet ikke.

 

Der kan være ganske sjældne tilfælde, hvor arvelig disponering for svag tandemalje kan tale for særlige forholdsregler iforbm. natamning.

Så, kære ammende mødre; am trygt videre, også om natten.
Du gør det godt. 

This Post Has 4 Comments
 1. Hej Rose
  Tusind tak for dette indlæg. Den historie med at amning var dårligt for tænderne, har jeg hørt rigtig mange gange. Jeg har ammet alle vores tre børn til de var fem år, og de har ikke haft problemer med huller. Det har ikke været hårdt at amme, men anstrengende at høre på velmenende advarsler om sukker i modermælk og hvor meget det skulle skade børnenes tænder. Derfor er det godt en gang for alle, at forskningen bekræfter det vi selv har haft på fornemmelsen i mange år, og jeg håber for rigtig mange børn og deres mødre at de forsætter med at amme og stole på deres intuition!
  Mange hilsner fra
  Merete

 2. @Merete – tak for din kommentar. Jeg forstår dig så godt! Skønt at du har lyttet til din mavefornemmelse. Intuitionen (hvis det er ren og reel intuition) har altid ret 🙂
  Kærligst R.

 3. Ih hvor er det dejligt, med et varmt og klogt indlæg til de kære ammende. Der er så meget larm omkring amningen, at man helt glemmer hvem der er for – og hvor naturligt det er… og det ud over føde, også er tryghed og omsorg. Jeg ammer fortsat min baby – og har ammet 3 børn til o 14 mdr – også om natten. Tænker også at de (når de sutter korrekt), får mælken ind bag tænderne, men med min nye viden om enzymet lactoperioxidase, så er det jo mindre vigtigt.. 😉 Men det er også svært at mærke efter. Mit 3 barn er længere om at slippe amningen, og spise fuld normal kost. Og havde det været mit første barn, ville en (den “forkerte”) sundhedsplejerske kunne vælte mig helt omkuld. Jeg ser på min 10 mdr, gamle bebs, og han er glad og aktiv, og nysgerrig på mad, men spiser nok mindre mad end gennemsnittet, men vokser og trives.. pyy den der mavefornemmelse er god – men det er stadig rart at få bekræftet at man er på rette vej. Det er jo altid en lille bitte usikkerhed, når det drejer sig om at gøre sit aller bedste for ens aller kæreste <3 Men tak R <3

 4. @Mette – dejligt at læse dine ord, tak <3
  Ja, jeg plejer også at indsamle viden og erfaringer, og derfra i kombination med intuition/mavefornemmelse tage et bevidst og oplyst valg/fravalg.
  Kærligst R.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top