skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 11 – 2014

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Jeg har lige et angående jerntilskud: hvis man følger dine anvisninger i BABY angående overgangskost med tilskud af brændenældepulver, skal man så give jerntilskud oveni når barnet ammes ellers? Jeg har købt Danasan jerndråber, som jeg vil bruge hertil. Men jeg vil jo nødigt give mit barn for meget jerntilskud! Jeg håber du kan bringe mere klarhed!

Vh M

 

SVAR

Kære M

Tak for dit spørgsmål ang. jerntilskud til baby. Jeg går ud fra, at dit barn er mellem 6 og 12 måneder gammelt (?).

Et barn fødes med et jerndepot, som er opbrugt ved 6-måneders-alderen. Baby har brug for jern til at producere røde blodlegemer. Ellers kan det få blodmangel (anæmi). Alvorlig jernmangel hos baby kan i værste fald give varige mén. Babyer på 6-12 måneder, som får mindst 400 ml modermælkserstatning i døgnet, har ikke brug for jerntilskud. Øvrige babyer anbefales 8 mg af den danske sundhedsstyrelse.

Som regel er det nødvendigt med jerntilskud til ammebørn, men det er individuelt, hvor meget baby har brug for. Det er langt fra altid nødvendigt at give ammebabyer fuld dosis på 8 mg.

Hvis din baby ikke drikker komælk, får dækket sit mælkebehov fra ammemælk, spiser varieret med god appetit og får en optimalt sammensat og tilberedt kost, ja, så vil din baby sandsynligvis ikke have behov for den anbefalede dosis jern. Måske kun det halve. Du kan få tjekket dit barns jernstatus hos lægen. Bed om at få målt serumferritin, ellers kan du ikke bruge målingen til særlig meget.

Jernet i modermælk optages rigtig godt. Dit barns behov for jern dækkes også gennem kosten, men det er meget svært at dække helt, også selv om du fortsat ammer. Kød er en god jernkilde. Optagelsen af jern fremmes af C-vitamin, som dit barn kan få fra frugt og grøntsager samt 100 procent rene safter. Jernet fra korn optages bedre, hvis dit barn samtidig får frugter eller frugtsaft.

Brændenældepulver giver også et bidrag på jernkontoen, men er dog slet ikke tilstrækkeligt til at dække barnets jernbehov. 100 gram brændenældemel (og det er ret meget!) indeholder trods alt kun 1,6 mg jern – samt i øvrigt meget høje værdier af vigtige stoffer som calcium (kalk), A-vitamin og C-vitamin.

Komælk er i øvrigt en af de væsentligste årsager til jernmangel hos mindre børn. Komælk skaber små sår i tarmen hos børn under 1 år, specielt de første 6 måneder, og dermed blodtab gennem tarmen. Komælk har lavt jernindhold, og jernet optages dårligt. Komælk indeholder store mængder calcium og kasein, som hæmmer jernoptagelsen. Modermælk indeholder ikke så meget jern, men det optages heldigvis vældig godt og dækker dit barns behov.

Som jerntilskud til babyer 6-12 måneder anbefaler jeg Babyfer jernstrøpulver, som desværre er ved at udgå, alternativt Danasan jerndråber. Til børn fra 1 år anbefaler jeg Floradix Kräuterblut mixtur.

Kærligst R 

 

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 2 Comments
  1. Jeg vil bare lige tilføje til de dejlige mødre derude, at jerndråberne fra Danasan smager forfærdeligt. Jeg skulle kaste op efter en dråbe og baby skal have otte…. Så det præparat anbefaler jeg absolut ikke, da min datter væmmedes i hidtil uset grad ved dem og jeg også.

  2. @Tina – tak for din feedback. Ja, det er ærgerligt, at Babyfer er udgået. Jeg har dog ikke hørt fra andre, at Danasan har voldt problemer pga. smagen, så det er da et forsøg værd. Smag og behag er jo vidt forskellig. Kærligst R

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top