skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 47 – 2013: mælk til børn

Mælk til børn

SPØRGSMÅL

Hej Rose

Jeg har din bog: Baby – 100% naturlig uden tilsætning. I bogen skriver du at en baby altid skal have mælk fra et dyr, – f.eks. ko, får eller ged. Det forstår jeg ikke helt?? Jeg synes lidt det modsiger andre emner i din bog.

Mvh C

 

SVAR

Kære C

Tak for dit spørgsmål om mælk til babyer. Jeg tror, at du har misforstået det lidt, så lad mig prøve at gøre det klarere:

Min anbefaling er, at babyer og børn 1-3 år får det, som jeg med ét ord kalder “dyremælk”. Det dækker modermælk, modermælkserstatning eller mælk fra ko, ged eller får. Så mor er også et “dyr” her …

Hvis amning er muligt, vil jeg anse det for mest optimalt. Ja, langtidsamning. Men det er jo ikke altid muligt. I så fald anbefaler jeg, at børn under 1 år får modermælkserstatning. Til børn fra 1 år kan man supplere med mælk fra ko, ged eller får, hvis amning ikke er muligt. Det forudsætter, at barnet trives godt med mælken og kan tåle den. Det tænker jeg meget bredt; det handler slet ikke kun om, hvorvidt man er “allergisk” eller ej i klassisk forstand, men om man fordøjer mælken optimalt, ikke danner slim osv. Og der kan være stor forskel på mælkens kvalitet.

Ellers kan man sagtens give modermælkserstatning – der er forskellige muligheder, og i BABY forklarer jeg om fordele og ulemper ved de forskellige typer.
Det kan også fint fungere at veksle mellem forskellige typer mælk, modermælkserstatning og amning.

Grunden til, at jeg anbefaler “dyremælk” til små børn er, at de har brug for næringstæt mad og drikke. Det er vanskeligt at dække det lille barns behov uden næringsrige drikke som f.eks. dyremælk.
Barnet har jo en relativt lille mave og er samtidig i heftig vækst, så der skal mange kalorier indenbords hver dag.
Plantebaserede mælkeerstatninger som f.eks. soja- og risdrik er ikke optimale i forhold til at dække barnets mælkebehov, og der er forskellige problemstillinger ved dem.

Dyremælken indeholder en lang række næringsstoffer, som ellers kan være vanskelige at dække fuldt ud. Samtidig er den meget næringstæt, kalorierig og nem at få indenbords for det lille barn.
Mælken er en del af en sund og varieret kost med g0de råvarer, nøje udvalgte kosttilskud og gode ubehandlede olier.

Når barnet bliver ældre, er det nemmere at dække behovet for sund mad med mad, der kræver mere tygning og fylder mere i maven, set i forhold til kalorieindholdet.

Du må endelig spørge, hvis det stadig er uklart.

Kærlig hilsen

Rose

 

PS
På Grøn Stue rådgiver jeg mødre om sund mad, drikke og kosttilskud til børn.
Som medlem kan du spørge mig alt det, du orker. 

Se her, hvordan Grøn Stue kan gøre din hverdag nemmere.

Det koster kun fra under 5 kroner om dagen. 

 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 5 Comments
 1. Hvor kan man købe modermælkserstatning af gedemælk? Jeg har forsøgt at finde det til min datter på 9 måneder, altså den fra Holle, men jeg kan kun finde den til 12 måneder plus :/ det skal bare være et supplement til amning, da min barsel slutter om en lille måned.. Håber du kan hjælpe 😉

 2. @Fie – tak for dit spørgsmål. Der er kun én gede-mme fra Holle. Det er en pligtpåskrift, at der står den er + 12 mdr. Du kan godt bruge den alligevel nu, jf. uddybningen i min bog BABY. Kærligst R.

 3. Hej Rebecca.
  Jeg har din bog og følger den med stor glæde.
  Dog har jeg et spørgsmål ift mælk. Min søn er snart 11 måneder, han blev fuldammet de første 3 mdr., men tog ikke nok på, hvorfor jeg på opfordring af både læge og sundhedsplejerske supplerede med modermælkserstatning (først Holle, men da mængden øgedes, Arlas økologiske).
  Fra omkring samme alder, 3 mdr., begyndte han at være næsten uafbrudt snottet, og har stort set været det siden.
  Jeg mistænkte selv mælken for at gøre det værre, så købte een af apotekets mælkepulvre, som du anbefaler i din bog. Desværre ville han slet ikke drikke det, så forsøgte at købe et andet mærke og at blande med Arlas, men uden held. Og kan egentlig godt forstå ham, lugten er ret fremtrædende:)
  Nu er han som sagt 11 måneder, og døjer stadig med snot og slim. Han får “almindelig” varieret kost, spiser stort set alt, jeg tilbyder ham. Og jeg ammer stadig nat og morgen (selvom mængden fra mig altid har været sparsom), men han skal jo ifølge Sundhedsstyrelsen stadig have 400 ml mælk i døgnet, så er der noget andet end modermælkserstatning, jeg kan supplere med? Så han får den næring han skal, men undgår komælk, i håb om mindre slim og snot?
  Det blev en lang smøre, håber du forstår mit spørgsmål:)
  Bedste hilsner,
  Camilla

  1. @Camilla – tak for dine spørgsmål. Det er dejligt at høre, at du er glad for min bog BABY. Jeg vil varmt anbefale dig at læse udvalgte steder i bogen, for den vil faktisk give dig svar på alt det, du spørger om. Se s. 127-133 samt s. 136. Og ja, jeg ville klart undgå mælkeprodukter, også almindelig modermælkserstatning.
   Hvis du har flere spørgsmål, er du meget velkommen til at benytte mine rådgivningsmuligheder, som du finder her:
   https://rosemaimonide.com/11-ny/
   Kærligst
   Rose

 4. Jeg må lige prøve at nærlæse een gang til, tak fordi du tog dig tid til at svare:)
  Mvh Camilla

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top