skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 1 – 2014

SPØRGSMÅL

 

Hej Rose
Tak for en supergod hjemmeside. 

Jeg vil lige spørge dig om et par ting. Både i forhold til min søn og mig selv som begge er allergikere. Jeg er stoppet helt med at drikke mælk da jeg har læst at det danner en del slim men jeg spiser Acido hver morgen med kanel, hasselnødder, valnødder, mandler, lidt havregryn, lidt mørk chokolade 85% og et stykke frugt. Er det ok at spise Acido hvis man vil undgå det negative mælk kan gøre ved kroppen? Jeg har et par gange haft bihulebetændelse.. av av.. hvor er det smertefuldt! Har også læst at det ikke er godt med mælkeprodukter hvis man vil holde bihulebetændelse for døren??

Mht. min søn som også er allergiker, så vil jeg også gerne have ham til at stoppe med at drikke mælk men hvordan får han så kalk nok istedet? Han er tit forkølet og siger at han føler han døjer med slim.. Derfor tror jeg ikke mælk er godt for ham:??

Lige et sidste spørgsmål.. Mht. smør.. er blandingsproduktet fra Thise mejeri ok at spise på brødet? Vi spiser normalt ren økologisk smør fra Thise mejeri.

 

SVAR

Kære M

Tak for dine spørgsmål ang. mælkeprodukter, kalk og smør.

Acido er jo også et mælkeprodukt. Hvis du oplever reaktion på mælk, f.eks. forkølelse, slimdannelse, bihulebetændelse, fordøjelsesproblemer m.m., så ville jeg personligt holde helt pause med alle mælkeprodukter i en periode på f.eks. et par måneder. I den periode ville jeg også have fokus på at styrke tarmfloraen med sund kost og tilskud af mælkesyrebakterier fra surkål og probiotika som kosttilskud. Sund kost betyder i denne forbindelse en kost baseret på rene råvarer; især grøntsager, kød, fisk, æg, koldpressede olier, mandler, nødder, frø, kerner, bær, bælgfrugter, lidt frugt. Ingen raffinerede produkter, helst ikke sukker og måske heller ikke noget gluten.

En intolerance over for mælkeprodukter har tit sin årsag i en svag tarmflora. Det kan man heldigvis gøre noget ved. Derefter kan det være, at en vis mængde af visse typer mælkeprodukter, f.eks. smør og fløde, tåles igen. Nogle trives fint med acido, skyr, yoghurt, mælk osv.

Det er rigtigt, at mange mennesker oplever, at mælkeprodukter er slimdannende. Det skyldes dannelse af stoffet BCM7, når mælken fordøjes. BCM7 stimulerer histamin i kroppen, som fører til øget slimdannelse. Igen, det kommer an på den enkelte, på typerne og mængden af mælkeprodukterne. Nogle mennesker trives bedre med Jersey-mælkeprodukter, da det ikke fører til dannelse af BCM7. Men der kan stadig være andre faktorer omkring mælk, som gør, at det skaber intolerance, selv om det er fra Jerseykøer.

Ang. din søn, så har jeg brug for at vide lidt mere om ham, f.eks. hvor gammel han er og hvad han i øvrigt spiser og evt. kosttilskud. Når du spørger specifikt til kalk tænker jeg, at det handler om, at du gerne vil sikre ham stærke knogler. Det er sådan, at stærke knogler i korte træk bygges af en kombination af calcium (kalk), magnesium, D-vitamin, K-vitamin, sund kost og livsstil samt vægtbærende motion, især i præpuberteten. Så det nytter ikke noget kun at tilføre kalk, hvis der ikke også er styr på de andre faktorer. Her er det især magnesium og D-vitamin, som er interessant. Mange nordboere mangler disse to, hvorfor det heller ikke hjælper, at vi har et af verdens højeste indtag af mælkeprodukter; vi har også en verdens højeste forekomster af knogleskørhed.

Mælkeprodukter er ikke nødvendigvis usunde. Men det er heller ikke nødvendige for at bygge stærke knogler. Det kan man gøre med sund, varieret kost og udvalgte kosttilskud.

Hvis din søn er under 1 år, kan du læse mine detaljerede anbefalinger i min bog ”BABY – 100% naturlig uden tilsætning”. Til børn over 1 år henviser jeg til mine guides og rådgivning på min inspirationsportal Grøn Stue.

Jeg er tilhænger af rene råvarer, det gælder også fedt. Jeg vil til enhver tid foretrække økologisk smør frem for blandingsprodukter. Det skyldes, at blandingsprodukter indeholder industrielt behandlede olier, som mangler en række af de oprindelige sunde sekundærstoffer. Jeg foretrækker koldpressede, uraffinerede olier samt smør, da det er et mere naturligt valg. Rapsolien i blandingsprodukter er ikke koldpresset.

KH Rose

 

This Post Has 2 Comments
 1. Kære Rose
  Tusind tak for dit svar. Min søn er 13 år gammel. Han spiser pt. vitaminer/fiskeolie/D vitamin fra Easy Chew da han ikke kan sluge alm. vitaminpiller. Men ulempen ved dem er at de ikke inholder magnesium og kalk da det er tyggedrops. Vi spiser en sund og alsidig kost hvor han selvfølgelig også får vitaminer igennem men er stadig i tvivl om det er skidt for ham at drikke mælk da han er allergiker? Mht. acido så oplever jeg ikke nogen bivirkninger ved indtagelse af det. Ved heller ikke med sikkerhed om mælk har været synderen i forbindelse med mine to bihulebetændelser. Har bare læst mig frem til at man skulle holde sig fra mælk hvis man døjede med det. Jeg holder meget igen med sukker og gluten efter jeg gik ned med svær stress. Jeg får det skidt ved at spise for meget sukker og gluten. Bla. ved hjertebanken som er ubehagelig. Efter jeg har tabt mig meget er det ligesom om at min krop reagerer ret kraftigt på sukker og gluten. Jeg spiser gerne mørk chokolade med 70-80% kakaoindhold som jo skulle være sundt og godt for forskellige ting:) ?Det får jeg det ikke dårligt af. Spiser selvfølgelig heller ikke en hel plade af gangen 🙂 Var det ok at spise økologisk smør fra Thise? Er det ok at spise det økologiske blandingsprodukt fra Thise? Har også lige et spørgsmål vedr. rugbrød. Det meste rugbrød vi køber i supermarkederne indeholder også gluten. Jeg køber endten den økologisk udgave fra kornkammeret eller kondikarl. Er det ok? Jeg syntes det er et stort arbejde at bage selv da det hurtig bliver brugt da min søn også får madpakke med i skole dagligt. Måske du har en nem og god opskrift på rugbrød? 🙂 Men ellers holder vi os fra hvidt brød. Er også gået over til grov pasta og brune ris:) Det er ærligt svær at være forbruger nu til dags da der bliver skreven rigtig meget forskelligt på nettet om kost og vitaminer. Men jeg interesserer mig meget for det nu, specielt efter jeg gik ned med svær stress og var overvægtig. Jeg har tabt godt 23 kilo efter jeg gik ned med stress da jeg mistede appetitten men er idag slank igen og spiser fint:) Men stress og kost hænger jo også meget sammen. Af kosttilskud og vitaminer spiser jeg dagligt en multivitamin “super plus total fra Mezina” stærk B vitamin fra Biozym, Ekstra D vitamin her i vinterperioden på 90 mcg fra dansk farmaceutisk industri” Har nemlig været i underskud af D vitamin men er kommen højere op igen, det tager bare lidt lang tid om at stige ved mig 🙂 Og om aften tager jeg ekstra magnesium fra Mezina. Spiser også 1.stk kæmpenatlysoliekapsel og flydende fiskeolie dagligt. Mit spørgsmål til dig vedr. vitaminer er om det vil være bedre at tage dem sammen med aftensmaden? Har læst at man skulle optage vitaminerne bedre sammen med aftensmaden da den indeholder mere fedt end morgenmaden? Er de vitaminer jeg tager ok? 🙂 Kæmpenatlys tager jeg fordi det skulle være godt for pms ( præmenstruelt syndrom) og humøret 🙂 Glæder mig til at høre fra dig igen:) Godt nytår! 🙂
  Mvh. Mette

 2. @Mette – tak for dine spørgsmål. Det var mange. Jeg vil varmt anbefale dig at kigge indenfor på Grøn Stue. Der finder du alle mine guides og opskrifter. Der er bl.a. overskuelige og praktiske guides om kosttilskud (hvilke produkter, hvor meget og hvornår på dagen) til både børn og voksne, som du vil få stor glæde af. Der er også gode råd om kost og kosttilskud til dem, der ikke indtager mælkeprodukter.
  Der er også opskrifter på rugbrød.
  Ja, smør er fint.
  Nej, jeg fraråder blandingsprodukter.
  Jeg vil anbefale pause med mælkeprodukter til din søn.
  På Grøn Stue kan du – hvis du ikke kan finde svar i guidsene derinde – stille mig spørgsmål i min brevkasse på forum, hvor du også har mulighed for at få værdifulde erfaringer og input fra de for tiden ca. 475 andre medlemmer.
  http://rebeccapersson.com/gron-stue/
  KH Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top