skip to Main Content

Boghjørnet: Vildt på gaflen

En dugfrisk udgivelse er landet på mit bord! Den udkommer i dag, nemlig:

Rasmus Grønbech
Vildt på gaflen
Politikens Forlag, 2013

 

“Vildt på gaflen” er en kogebog med ca. 75 opskrifter på nyfortolkede udgaver af vildt og passende ditto tilbehør. Det er ikke hverdagsmad for den travle børnefamilie; vi har at gøre med weekendmad, både hvad angår prisniveau og tilberedning. Men det behøver ikke at være vildt kompliceret! Vi får de helt enkle opskrifter på den perfekte basale tilberedning af en dådyrkølle eller en vildsvinebov og flere himmelske simregryder. Og så er der massiv inspiration til delikate tilberedninger, hvor der kæles for detaljerne – uden at det kræver særligt udstyr, vel at mærke, blot tid og fokus.

Forfatteren er kok Rasmus Grønbech, som i 2011 vandt kokkekonkurrencen “Vild med vildt” og nu sidder i dommerpanelet. Så manden ved, hvordan man håndterer vildt, vel at mærke på den moderne måde.

Bogen tager vildt-novicen venligt i hånden og guider gennem de forskellige typer vildt, jagtsæson, stegetabel og tilberedningsmetoder, krydret med kokkens hemmelige tricks.

Jeg synes også vældig godt om de fyldige afsnit med tilbehør og diverse, herunder farsretter, som prismæssigt er meget rimelige. Bolden gives op til at bruge sæsonens råvarer og tage føring i eget køkken. Som den sæsonbevidste forfatterkok skriver “Man behøver nemlig ikke at følge en opskrift i en kogebog slavisk. Det er da ærgerligt at købe ind til en salat med pærer, hvis de nu både ser kedelige ud og er uden smag.”

Det er lidt ærgerligt, at bogen runder af med en svade kaldet “Hagl …” – et surt opstod til jægerne om at skyde ordentligt, så det færdige gourmetmåltid er fri for krudt (men ikke nødvendigvis fri for ukrudt – det er jo det nordiske køkken, vi er ude i). “Jeg og mine gæster hader at få hagl i munden“. Rent redaktionelt havde det klædt bogen at putte haglet ind et passende sted og runde af på en lidt mere … visionær måde. Men ok, jeg ved godt, at bogen ikke er tænkt som en “Læs fra A-Å”.

Og så er der billederne! Enhver, som har prøvet at tage amatørfotos af en ret med kød i fokus, ved hvor svært det er. Kød er bare ikke særlig fotogent!
Men den prisbelønnede fotograf Columbus Leth kan sit kram. Det er umådelige fascinerede at se den kreativitet og æstetik, som udfolder sig på bogens mange kødfulde fotos. Der trylles med grønne urter, rød skovsyre og klare linjer. Fantastisk, jeg tager jagtkasketten af for dét!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top