skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 13 – 2013

SPØRGSMÅL

Hei!
Jeg prøver og leve økologisk og kan også godt lide dyr og natur meget. Jeg prøver at lære mine børn, at de skal passe godt på dyr og natur. Men jeg bor i et gammelt hus og vi har tusindvis af STORE, klamme edderkopper! Hvordan gør du når ubehagelige dyr (hvepse, fluer og edderkopper) kommer ind i stuen? Slår du dem ihjel? Har du fluesmaekkere? Hvordan forklarer man det for børnene?
J

 

SVAR

Kære J
Tak for dit spørgsmål.
Jeg vil helst undgå at slå insekter og andre smådyr ihjel, men det er ikke altid, at jeg kan formår at leve op til mine etiske idealer.

Min kæreste er temmelig flink til at fange edderkopper, hvepse, fluer m.fl. i en bøtte/glas og lukke dem ud igen. Han er også god til at gelejde hvepse ud af vinduet igen.

Jeg selv er mere til støvsugermetoden (til edderkopper), men jeg ville ønske, at jeg var mere cool omkring det … Jeg øver mig i at hjælpe hvepse ud af vinduet igen eller vente på, at de selv finder ud. Insektnet foran vinduet kan hjælpe. 


Jeg bryder mig f.eks. ikke om edderkopper i soveværelset, men i andre rum kan de godt få lov til at sidde, da de hjælper til at reducere mængden af fluer og andre insekter.


I vores gamle bolig var vi meget plagede af hvepse, også de store træhvepse, og der måtte vi have en bimand ud for at fjerne hvepsebo – der var ikke andet at gøre. Jeg formåede forinden at forstuve min finger, da jeg klaskede en gigantisk træhveps med en Postmand Per-bog. Så … (du kan nok høre, at det her ikke er min spidskompetence).

Jeg kan godt finde på at klaske myg og fluer.

Edderkopper kan godt lide fugt, så hvis jeres rum er godt varme og tørre, kan det reducere problemet. Man kan også tjekke huset for sprækker og revner.

Jeg vil til gengæld fraråde brug af insektmidler, da de kan skade både sundheden og miljøet.

Jeg tænker, at det er vigtigt at lære sine børn respekt for naturen og for alle levende væsener. Man kan italesætte, hvorfor man anser et dyr for et skadedyr, og hvorfor man vælger at gøre, som man gør. Så der er tale om et bevidst valg og man via sine handlinger viser, at man ikke slår dyr ihjel ”for sjov”. Og så vidt muligt ikke overføre sin egen evt. angst til børnene … Det kan man bl.a. gøre ved at forholde sig rolig, afmystificere dyret, snakke lidt om det/med det – samtidig med at man respekter en evt. angst hos barnet.

Kærlig hilsen

Rose

Hvad gør I med fluer, hvepse, edderkopper og myg hjemme hos jer?

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 2 Comments
  1. Jeg var selv meget generet af hvepse og jeg må indrømme, at jeg fik professionel hjælp. Personligt mener jeg det er ok, da børnene heller ikke skal have en grum oplevelse med insekter og naturen. Så hellere afhjælpe problemet mens legen er god.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top