skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 45 – 2012: Fedtstoffer anbefaling

SPØRGSMÅL: Fedtstoffer anbefaling

Tak for god info. Min skeptiske mand spurgte til kilder til fedt oplægget og dosis angivelsen af fedt til børn. Har du mulighed for at fortælle mig lidt om det..

Vh A

SVAR

Hej A
Tak for dit spørgsmål ang. kilder til min e-guide “Fedt nok – hele livet! Sundt fedt til far, mor og børn.”

Først vil jeg nævne, at jeg har haft nogle snakke med mig selv frem og tilbage om, hvorvidt jeg ville skrive kilder på i mine e-guides og om det evt. skulle ledsages af et akademisk præget notesystem. Det har jeg valgt ikke at gøre. Jeg synes simpelthen, at det bliver for tungt at læse i forhold til den formidlingsform, jeg ønsker med mine e-guides; nemlig at give relativt klar og praktisk brugbar inspiration, samtidig med, at det tilfredsstiller behovet for uddybninger og forklaringer.

I min bog BABY – 100% naturlig finder du læssevis af kildehenvisninger bagerst i bogen (og den liste er endda kraftigt forkortet). Anbefalingerne i BABY er alle godkendt af læge Irene Hage og ph.d. i miljømedicin Maja Kirkegaard. I forhold til valg af fedtstoffer ligger de samme basisanbefalinger til grund i fedtguiden som i BABY. Men hvor BABY kun handler om børn 0-12 måneder, tager fedtguiden over og ser på børn fra 1 år samt deres forældre. Det har betydning for mængderne og valg af fedtstoffer. I BABY er der dog også en del anbefalinger om fedtstoffer til ammende mor.

Hvis vi kigger specifikt på mine anbefalinger omkring fedtstoffer, så baserer de sig på en lang række af kilder, artikler, bøger og erfaringer, som jeg er stødt på i tidens løb. Så en stor del af det er blevet ”min” viden, og derfor kan jeg faktisk ikke rigtigt pinde det ud og komme med udtømmende kilder til det hele.

Der er ikke nogen bestemt bog eller artikel, som jeg baserer mig på i forhold til min e-guide om sundt fedt – det er en opsummering af et væld af kilder af mange forskellige karakterer. Det gælder også dosisangivelserne til børn. Her vil jeg nævne, som jeg også skriver i e-guiden, at det kun er vejledende. Hvert barn er forskelligt, og behov for næringsstoffer kan ændre sig så meget fra uge til uge, alt efter aktuelt behov, sygdom, årstid, livsomstændigheder, lyst osv. Den bedste rettesnor er barnets eget behov, og om huden har det godt, dvs. ikke er for tør (men det kan snyde, hvis man har en ikke optimalt fungerende fedtfordøjelse).

Men hvis du har lyst til at læse mere om fedtstoffer, kan jeg anbefale et par bøger.
Jeg har valgt disse, fordi de er nogenlunde let tilgængelige og seriøse.
”Fedt for life” af Anette Harbech Olesen, ernæringsterapeut. Grundig på brugervenlig måde. Rigtig fin bog.
Eva Lydeking-Olsens grundbog i ernæringslære ”Optimal Næring” er god, hvis man vil dykke lidt mere ned i biokemien. Hun foreslår i øvrigt, at børn 1-3 år får en kost med en fedtprocent på 30-35 %.
Det er interessant, at modermælk indeholder ca. 50 % fedt. Og børn under 1 år bør primært leve af modermælk eller modermælkserstatning. I det første leveår er den faste føde ”mest for sjov”. Det er vigtigt at bemærke, at kvaliteten af fedtstofferne er helt afgørende.
På engelsk er der Udo Erasmus (ham med olierne) og hans bog ”Fats that Heals, Fats that kills”.

Hvis du vil vide mere, kan jeg anbefale Karen Nørbys nye bog ”Kost og ADHD”, hvor der refereres til div. studier.

I forhold til stuider i øvrigt vil jeg henvise til kildeangivelserne i min bog BABY.
Der er, blandt mange andre, bl.a. dette studie.

Jeg kan sende dig en kopi, hvis du er nærmere interesseret og ikke har bogen.

Den norske sundhedsstyrelse anbefaler for øvrigt også fiskeolie/levertran til børn.

Jeg håber, at dette var fyldestgørende, og ellers er du velkommen til at kontakte mig igen.

De bedste hilsener

Rose

 

Forestil dig …

  • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
  • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
  • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
  • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top