skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 37 – 2012

SPØRGSMÅL

Tak for en fænomonal side – du er til stor inspiration! Mit spørgsmål går på, at jeg har en kernesund lille tøs på 5 måneder (idag), der trives rigtigt godt på ren modermælk. Min hensigt er at amme fuldt til de gyldne 6 mdr, men min ssp siger nu, at det er vigtigt at begynde, når hun viser interesse for det! Jeg har siden hun var helt spæd blandet Udo’s choice (probiotika) og d-pearls i min mælk og givet hende i et lille pilleglas, som hun er dygtig til at drikke af. Ved bordet sidder hun også og følger meget livligt med i hvad der ryger i munden over hende, og hun er udtalt begejstret for agurk- og gulerodsstave hun sutter på. Hvordan er det lige, jeg ved, hvornår hun er helt klar – vil jo heller ikke “overskride” tidspunktet, hvis det nu forsvinder igen? (som min ssp “advarer ” imod..).

På forhånd tak for svar..

MVH C

 

SVAR

Kære C
Rigtig mange tak for de finde ord og dit spørgsmål om overgangsmad til baby.
Jeg kan godt forstå, hvis du bliver lidt forvirret over de modsatrettede input kombineret med din egen mavefornemmelse og netop dit barn.
Jeg synes, at man som udgangspunkt skal se på det enkelte barn og den enkelte families livsvilkår.

Sundhedsstyrelsens officielle anbefaling er, at babyer som udgangspunkt bør ammes fuldt ud de første 6 måneder, med mindre særlige forhold taler for andet. Den anbefaling deler jeg 100 %. Babyer og modermælk er nu engang temmelig genialt designet til hinanden. Er amning ikke muligt, så er modermælkserstatning også udmærket.

At barnet på 4-5 måneder har en naturlig nysgerrighed på de voksnes gøren og laden, inklusiv hvad de putter i munden, ja det er kun naturligt. Det er ikke et tegn i sol og måne på, at baby er klar til fast føde, endsige at der er risiko for at “forpasse tidspunktet”. Men man kan sagtens stimulere nysgerrigheden (præcis som du allerede gør), uden at tro, at man er nødt til at hælde grød og mos indenbords for at undgå, at barnet mister interessen for mad. Det er der ikke noget belæg for.

Jeg er klar over, at der er meget (ammestue)snak om “det kritiske vindue”.
Det, som Sundhedsstyrelsen helt præcist skriver i sine anbefalinger til sundhedspersonale, er:

“Man skal være opmærksom på, at en alt for sen start på overgangskost kan givespiseproblemer. Der synes at være et ‘kritisk vindue’ i 7-8-måneders-alderen, hvor barnet lettere accepterer ny smag og konsistens, specielt tyggemad.”

Så den snak om kritisk vindue ved 4-5-6-måneders alderen er en myte!

Jeg håber med dette, at du kan være tryg ved det, du allerede gør!

KH Rose

 

PS. Vidste du, at du som medlem af Grøn Stue kan spørge mig lige så tosset du vil 24/7 om alt, hvad der bekymrer dig omkring din og familiens sundhed og grønne livsstil? Sig farvel til tvivlen og få et personligt svar serveret på et økologisk sølvfad i min brevkasse i medlemsforum, ofte inden for et døgn!
Tjek alt det, du går glip af, hvis du ikke er medlem – lige her!

 

This Post Has One Comment
  1. Vi havde også en ssp som snakkede meget om et kritisk vindue inden de 6 mdr, og det står desværre også i ss brochure om mad til babyer, selvom det ikke stemmer overens med de anbefalinger Rose citerer. Som skrevet gælder det om at følge sin mavefornemmelse.
    Problemet med grød og mos er lige præcis at det er svært for baby at vælge fra eller til når en ske bliver ført til munden. Nysgerrighed omkring mad gør ofte at baby automatisk åbner munden og derfor kan få mad ned, uden egentlig at være klar, allerede fra 4 mdr.
    Hvis du gerne vil lade dit barn vise om det er klar kan du lave noget fingremad, fx. letkogte grønsager, agurk og lign. som barnet kan undersøge og lege med, men samtidig også spise lidt af når det selv er klar.
    Hos os, hvor vi ikke praktiserer mos og grød, gik der faktisk flere måneder hvor maden blev tygget på, leget med og undersøgt før der rent faktisk blev spist noget egentlig mad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top