skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 34

Spørgsmål
Kære rebecca.

Vi vil snart igang med at lave vidunder nummer 2 – altså en baby;) og i den anledning tænker jeg på hvad vi kan gøre for at optimere vores chancer.

Vi spiser 100%øko og tager vores almindelige vitaminer + fiskeolie. Jeg er ret glad for kaffe – burde jeg droppe det helt eller…?

Min mand cykler 20km om dagen, løber 30km om ugen og er generelt i smuk form:) jeg til gengæld går mest med barnevogn eller barn til fods og får faktisk kun pulsen op når vi… Øh… Øver os på at lave nummer to.

Vi er begge normalvægtige, mit bmi er 24 og mandens 20.

Nå ja, jer ammer stadig nummer et:) mon der er mere du skal vide for at kunne svare?

Mvh S

 

Svar

Kære S

Tak for dit spørgsmål og til lykke med beslutningen om vidunder nr. 2.

Jeg har fundet et af mine tidligere brevkassesvar, som du og din mand også kan bruge:

“Jeg vil rigtig gerne fortælle noget om sund livsstil før graviditeten, så du og din partner kan køre hormonerne i stilling og optimere jeres fertilitet. Emnet er ret omfattende og meget spændende, så det bliver kun en quickguide her i mit svar!

Sådan gør I:

 • Beskyt dig selv mod hormonforstyrrende problemkemi fra produkter, mad og indeklima.
 • Drop kaffe, alkohol og rygning (sorry).
 • Få evt. tjekket om du har Polycystisk Ovarie Syndrom (PCOS).
 • Giv din partner zink, C- og E-vitamin, en god multivitamin og Omega 3 fra Nordic Naturals – det får hans sædceller til at strutte!
 • Skær så meget ned på sukkeret som muligt.
 • Snup et par skefulde koldpresset økologisk oliven-, kokos- og hørfrøolie hver dag.
 • Spis sundt fedt og protein til hvert måltid.
 • Svælg i grønne grøntsager.
 • Sæt fuld turbo på powertilskud! Tag selv en god multivitamin, Omega 3 fra Nordic Naturals, folinsyre (B9) samt ekstra tilskud efter behov.
 • Vælg økologiske fødevarer.

–       og hvis alt dette ikke er nok, så søg professionel hjælp.

Du kan også tage et kig på Foresight.

Det er et engelsk koncept, som især bruges til par, som ikke kan få børn. Hele 80% af de barnløse blev gravide med dette hardcore program! Men det egner sig bestemt også til os, der bare gerne vil være så sunde som muligt inden graviditeten. Det gjorde jeg selv, inden jeg blev gravid med mit første barn – altså for snart 14 år siden. Dengang var det højst ukendt i Danmark, og er det for så vidt stadigvæk. Optinut.dk m.fl. tilbyder konceptet.

Der er ikke så meget litteratur på dansk. Den nyere eksisterende henvender sig mest til kvinder, som har PCO(S) – men der er nu også meget god inspiration at hente. Jeg foretrækker Tine Grandjeans bog “Fra barnløs til frugtbar”.
Jeg håber du kunne bruge rådene til en start.

Mht. kaffen, ja så har en undersøgelse vist, at kvinder, som hver dag drak 2-3 kopper kaffe, kun havde 25% chance for at blive gravide i forhold til dem, som kun drak 1 kop om ugen. Så det er en god idé at begrænse eller pause med kaffen, hvis man gerne vil være gravid.

Ja, motion, hvor du får pulsen op, vil være godt. Men hvis du er meget stresset, ville jeg måske prioritere yoga eller andre rolige motionsformer, som kan hjælpe dine hormoner med at stresse af. Og bliv endelig ved med at øve jer 😉 !

Jeg ved, at det kan være svært at få tid til motion i en travl hverdag. Vælg den motionsform, som du har mest lyst til. Vil du træne alene, med en makker eller på hold? For nogle virker det motiverende at træne sammen med andre – så man har fællesskabet og holder sine aftaler – for andre er det mere optimalt med den fleksibilitet, som ligger i at træne alene, typisk ved at løbe.

Eller måske skal din motion integreres mere i dagligdagen; f.eks. cykle til og fra arbejde og evt. daginstitution, eller fysisk akvitiet sammen med familien. Men hvis tiden er en udfordring, så tænker jeg, at hvis der er tid i familien til, at din mand kan træne, som han gør (hvilket er flot flot!) så er der præcis lige så meget tid til, at mor kan træne – ikke?

Mht. amningen, ja så stiller det lidt ekstra krav til din krop. Det er ekstra vigtigt, at du bliver godt bygget op med sund kost og nøje udvalgte kosttilskud. Følg de anbefalinger, jeg giver i min bog BABY om ”Max helse til ammende mor”, hvor jeg kommer med forslag til kost og kosttilskud. Og har du ikke bogen, så skriv til mig igen, så fortæller jeg noget mere om det her i brevkassen!

God fornøjelse med projekt baby!

Kh Rose 

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top