skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 17 – 2012: Opbevaring af fødevarer

Opbevaring af fødevarer

SPØRGSMÅL

Kære Rose

Jeg opbevarer madrester, mel, gryn etc. i glasbeholdere.

Mine kosttilskud og proteinpulver er imidlertid i den oprindelige emballage.

Hvad anbefaler du og hvorfor?

kh K

 

SVAR

Kære K

Tak for dit spørgsmål om opbevaring af proteinpulver og kosttilskud.

Generelt er det jo en god idé at omhælde sine fødevarer til glas. Det er især emballage af pap og papir, som kan være problematisk i forhold til sundheden. Det skyldes, at den type emballage kan indeholde fluorstoffer, som ophobes i kroppens organer, hvor de kan gøre skade. Fluorstoffer benyttes ofte, fordi de er fedt- og smudsafvisende. Det er især vigtigt så vidt muligt at undgå fed og proteinholdig mad i den type emballage (for eksempel fast food).

Glas er det sundeste valg. Plastik er bedre end pap og papir. Men selv om plastikemballage er uden PVC, ftalater, BPA og så videre, kan der godt være skadelige stoffer i, typisk additiver med østrogenlignende effekt. Det kan man desværre ikke få oplyst, og producenten er måske ikke engang selv klar over problematikken.

Kosttilskud ville jeg opbevare i originalemballagen. Det kan jeg ikke se noget sundhedsmæssigt problem i. Det har også den fordel, at du har helt styr på indholdet. Generelt er det vigtigt at opbevare ”farlige” substanser i originalemballagen, så man (læs: børn) ikke kommer til at indtage dem ved en fejltagelse.

Med hensyn til proteinpulver, så fås de jo som regel i poser af plastik eller dåser af plastik. Det mest optimale ville være at hælde dem på glas. Men skal der prioriteres, så er det fødevarer fra papirsposer (for eksempel mel, havregryn og så videre), som er vigtigst.

Kh Rose

 

 

This Post Has 2 Comments
 1. Hej Rose
  Jeg har kig på nogle opbevaringsglas fra Alessi med stållåg. Der er i midlertidig en lille silikone kant monteret på glaskanten for at gøre glasset tæt. Når jeg hælder gryn fra glasset vil grynene kortvarigt komme i kontakt med silikone kanten. Risikerer jeg derved at der kommer hormonforstyrrende stoffer /BPA i grynene?

  Jeg har også kig på glas for Bodum. De har dog også en silikone kant i låget, der sikrer at glasset slutter tæt. Silikonekanten sidder i midlertidig i låget og kommer således ikke i direkte berøring med madvarerne. Har silikonen i låget nogen betydning, her tænker jeg på om det efterlader nogle skadelige stoffer på indersiden af glasset, som kan overføres til madvarerne, når de hældes ud af glasset?

  Hvad anbefaler du?

  Det er nok i bagatelafdelingen, men jeg vil gerne gøre det så godt som muligt i forhold til mine børn.

  Vh. Susanne Maj Andersen

  1. @Susanne – tak for dit spørgsmål. Det er på ingen måde noget, som jeg ville være bekymret over.
   Jeg tænker, at du kunne få rigtig god gavn af at tage et kig på min e-guide “Top ti til god kemi”. Den er en supergod støtte til at få styr på prioriteringerne, så du ikke bruger unødig energi, tid og penge på detaljer, som ikke betyder noget i den store sammenhæng, men derimod har overskud til at sætte ind der, hvor effekten er størst. Se mere her:
   https://rosemaimonide.com/top-ti-til-god-kemi-2/
   Kærligst
   Rose

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Back To Top