skip to Main Content

Fredagsbrevkassen uge 16 – 2012

Fredagsbrevkassen Uge 16 – 2012

Børneeksem baby

SPØRGSMÅL

Hej Rose.

Først vil jeg sige tak for en fantastisk hjemmeside!

Jeg har en datter på 4 md som har børneeksem (vi skal først til hudlæge om 1 uge, men lægen har konstateret det).
Det startede som tørre plamager og vi smører og smører med aderma, og da vi skiftede til locobase repair kom der røde knopper på hele kroppen og i knæhaser og meget tør rød hud foran på anklerne..

Jeg startede med at give hende bifiform flydende for ca 1 uge siden og smører stadig m aderma.
Hormoncremen fra lægen har vi endnu ikke brugt da vi vil prøve alt andet inden.

Vi har samtidig anskaffet os en luftfugter da vi lige efter fødslen flyttedei en splinterny lejlighed og har fundet ud af at luften er meget tør.. Jeg har selv fået skæl og tør hud over hele kroppem. Nu er luftfugtigheden oppe på ca 30-37% og det føles bedre! Min datters hud er også blevet mege t bedre og nogle dage er der intet at se…. og andre dage er det rødt og kløende – det er faktisk derfor jeg skriver – hun klør sig i nakken om natten og aftenen og græder, fordi det irriterer og klør.

Jeg har overvejet at starte på hormoncremen (locoid 0,1%) hvis den er kløestillende, da det ikke er til at bære at hun klør sig. Har du et forslag til hvad jeg skal gøre? Hvad kan jueg bruge som er kløestillende?

Jeg har købt avene vand til spray som jeg bruger lidt af om natten, men da det kan udtørre bruger jeg ikke meget. Jeg ammer men hun får en lille portion kogt gulerod/kartoffel m hørfrøolie i engang om dagen.

Jeg skal samtidig købe probiotika idag og har tænkt at købe panda, men hvilken skal jeg købe?

Jeg håber du kan tyde mit kodesprog – lige nu ligger E på maven på min skød og sover, så nakken ikke bliver varm og klør…
Jeg håber du kan og vil hjælpe mig lidt med alle mine mange spørgsmål?

Hilsen M

 

 

SVAR

Kære M

Tak for dit spørgsmål om emnet “børneeksem baby”.

Jeg har tidligere her i fredagsbrevkassen skrevet en række gode råd til en mor med et barn på 4 måneder med meget tør hud, måske børneeksem.

Dem kan du læse her – og jeg vil anbefale dig at følge dem. Især med den kæmpenatlysolie – det er ”naturens hormoncreme.”

Probiotika er også vigtigt.
Ja, jeg vil anbefale enten NDS Probiotic Panda eller Udo’s Choice Infant’s Blend Probiotics – men da den sidste er udsolgt for tiden alle vegne, bliver det NDS Panda.

Eksem skyldes ofte allergi, mangel på essentielle fedtstoffer eller generelt dårligt immunforsvar.
Får dit barn levertran? Ellers vil jeg varmt anbefale, at du giver ½ tsk. Arctic-D Cod Liver Oil fra Nordic Naturals. Det er den bedste og reneste på markedet. Så er vi godt dækket ind med de essentielle fedtsyrer.

Du kan overveje, om det er lidt for tidligt med mos. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at et barn 0-6 måneder udelukkende får modermælk eller modermælkserstatning. Det gør jeg også. Hvis der er behov for at supplere til et ammebarn på 4 måneder, ville jeg vælge modermælkserstatning. Det er nemmere at fordøje. Og er der knas med fordøjelsen, kan det give problemer med hudlidelser, nedsat immunfunktion og meget andet.

En del cremer fra apoteket er baseret på petrokemikalier, det vil sige restprodukter fra olieindustrien. Det går under navne som paraffin, petrolatum m.fl.

Jeg vil foretrække en creme baseret på naturlige, rene ingredienser. Selvfølgelig parfumefri.

Jeg vil anbefale dig at lave Universalsalven fra min bog “BABY – 100% naturlig uden tilsætning” (Politikens Forlag, 2011).

Her får du opskriften:

Universalsalve
Verdens bedste babysalve hedder Universalsalve, og opskriften er inspireret af maisha.dk. Den er perfekt til røde numser, og du skal selv lave den! Universalsalve er også god til sår, rifter, ansigtspleje, knopper på overarmen med mere. Endelig er den super i frostvejr, da den er vandfri. Du kan købe alle ingredienserne, også små krukker, hos urtegaarden.dk. Denne portion fylder cirka 250 ml.

Ingredienser

 • ½ dl palme- eller bivoks
 • 1 dl sheasmør
 • 1 dl olivenolie

Sådan gør du!

 • Ingredienserne hældes i en skål og sættes i vandbad i en gryde. Vent, til det hele er smeltet og klart. Det tager 5-10 minutter, men pludselig er den der.
 • Rør rundt, og hæld salven på rene, skoldede/vaskede krukker med det samme.
 • Salven omrøres eventuelt, mens den stivner – det giver en mere ensartet konsistens, men er ikke nødvendigt.

Holdbarhed
Salven kan opbevares i køleskab mindst 1 år, men kan også sagtens stå på badeværelset, hvis den bruges op i løbet af et par måneder. Den er lidt grynet i konsistensen, men bliver helt glat, når den gnides ud på huden.

Variation
Erstat halvdelen af olivenolien med raps- eller mandelolie. Det fedter ikke så meget som olivenolie. Du kan også eksperimentere med at ændre blandingsforholdene eller tilsætte lidt lanolin.

Du kan også for eksempel lave havresalven fra maisha.dk.

Hvis du hellere vil købe en salve, er der mange muligheder.
Vælg for eksempel Derma ECO balm eller Essential Care Organic Rich Ultra.

Jeg anbefaler mange flere ekstra fede cremer, salver og balsammer i min e-guide Hud- og hårpleje uden kemi.

Du skriver, at jeres lejlighed var spritnyt ved indflytning. Der kan også være tale om (kombination med) reaktion på stoffer i jeres indeklima, desværre. Mange byggematerialer, maling m.m. er problematiske. Sørg for at lufte godt ud med sus i skørterne flere gange dagligt.

I min bog BABY kan du få flere råd om børneeksem (se side 212), sund økomad og optimale kosttilskud til baby, praktisk opdelt måned for måned.

Jeg håber, at dette har gjort dig klogere på emnet “børneeksem baby”.

God bedring med den lille!

KH

Rose

 

PS
Kunne du tænke dig at have mig i baghånden 24/7, så du kan få svar på alle dine spørgsmål omkring din og dit barns sundhed og bæredygtighed i hverdagen?
Og ville det være cool, hvis det kun kostede fra 135 kroner om måneden?
Så er Grøn Stue noget for dig! Læs mere om alle dine medlemsfordele her (der er nemlig mange flere!).

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 3 Comments
 1. Jeg vil lige sige tak for de gode opskrifter på salve mm. Og samtidig informere om, at du evt kan tilføje de rigtig lære øko og håndlavede salver til listen ift børneeksem osv, som Herbal Salvation forhandler:-)
  Dem bruger jeg selv til mig og min søn. Vi elsker dem!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top