skip to Main Content

Onsdags-urten: Kamille

Kamille

Kan det virkelig passe, at jeg ikke har skrevet om kamille i onsdagsurten før nu?
Nå, men så er det sandelig på tide!
Kamille (chamomilla matricaria) er en uomgængelig urteklassiker. Brug den til ansigtsdampbad og selvfølgelig til te.

Kamille virker betændelseshæmmende og beroligende. En perfekt børneurt. Den er så mild og uden bivirkninger, at den kan bruges af alle, også spædbørn, gravide og andre særligt sarte væsener. Eneste undtagelse er dem, der har allergi over for kurveblomstfamilien.

Den fine urt ville være mit første valg til babyer med kolik. Den har dokumenteret krampeløsende effekt og kan også bruges, hvis du har oppustet mave eller morgenkvalme.

Navnet matricaria hentyder til “det moderlige/kvindelige”. Måske fordi kamille er en traditionel kvindeurt, som blandt andet kan afhjælpe menstruationssmerter?

Du kan både få den fine urt som elevatorte i breve og i løs vægt i poser. Det sidste er et godt valg, hvis du for eksempel vil bruge kamilleblomsterne til ansigtsdampbad. Det virker betændelseshæmmende og bakteriedræbende. Et godt tiltag, hvis du er ved at blive forkølet eller har bihulebetændelse.

Kamille virker også let søvndyssende og beroligende, så den er en perfekt aftenurt (lige som lindeblomst) og værd at overveje, hvis du er stresset og har svært ved at falde i søvn. Kamille er oven i købet ret billig, også i økologisk version. Den går rigtig godt i spænd med fast, dansk honning i et krus te …

Forresten, du kan også bruge stærk kamillete som verdens sundeste skintonic!

Kan man andet end at elske kamille?

Forestil dig …

 • at du uden de store anstrengelser ved præcis, hvordan du skal lave en sund og lækker madpakke, som dit barn glæder sig til at skulle spise
 • at du har knækket koden til at få dit barn til at spise flere grøntsager
 • at du aldrig mangler inspiration til, hvad du skal komme på rugbrødet
 • at du bliver bedre til at planlægge dine indkøb og lave store portioner af børnevenlig mad, som du kan have på lager til travle dage

Lyder det som ren ønsketænkning?
Det er det ikke.

Du skal bare opdage, hvordan du sætter det i system, så du ikke igen og igen står der og vifter med to flade med leverpostej, en vindtør gulerod og nogle pølsehorn, der ikke ligefrem strutter af sundhed.

Hent kvit og frit dit uddrag af min e-bog Den Sunde Madpakke.
Så vil du opdage, hvor nemt det er.

Ja tak, giv mig genvejene til sunde madpakker – helt gratis.

This Post Has 7 Comments
 1. Hej Rose

  Vedr. kamille og spædbørn, så fraråder man kamille for at undgå at barnet skal udvikle allergi netop overfor kurveblomstfamilien som du selv skriver.

  Brug af kamille er et gammelt husråd og det er nok forholdsvis nyt, at man er blevet opmærksom på sammenhæng m udvikling af allergi. Derfor findes der utrolig mange modsatrettede råd på nettet og fra sundhedsplejersker m.m.

  1. @Lise-Lotte
   Tak for din kommentar!
   Det er interessant, jeg har ikke kunnet finde nogen udtalelse fra Sundhedsstyrelsen eller andre officielle sundhedsmyndigheder, som fraråder brug at kamillete til småbørn – altså, i beherskede mængder selvfølgelig.
   Men det er muligt, at der er kommet nyt, som jeg ikke er bekendt med, det er jeg meget interesseret i.
   Du skriver, at “man” fraråder kamille – hvem er man?
   Jeg ved, at det var op at vende omkring 2005 (?ca.?), at der kunne være en risiko, men at det blev frafaldet, fordi det ikke kunne dokumenteres, at det kunne øge risikoen for allergi.
   Personligt ville jeg dog være meget obs. hvis der var allergi over for kurveblomstfamilien i barnets familie.
   Til gengæld er jeg meget obs i forhold til æteriske olier, herunder også fra kamille. Der er kamilleolie i mange babyprodukter, bl.a. vådservietter, lotion osv, det er jeg absolut ikke fan af.
   Jeg fraråder også at bruge det til at gnide øjne med ved øjenbetændelse.
   De bedste hilsener Rose

 2. Hej Rose

  Så blev jeg det klogere. På trods af min megen søgen på nettet, er jeg aldrig kommet forbi en beskrivelse af, at denne kamille-advarsel er udokumenteret.

  “Man” er forskellige sundhedsplejersker, der har udtalt sig i diverse fora på nettet. Jeg har ikke været obs på datoen, da jeg som sagt aldrig er faldet over indlæg, der beskriver at det var en unødig advarsel.

  Mange hilsner Lise-Lotte

 3. Jeg bliver nysgerrig på hvad du så bruger til øjenbetændelse ?
  Hilsen Pia, der lige har bestilt din bog og kan næsten ikke vente med at modtage den 😉

 4. @Pia, tak. Det står forklaret i BABY på side 218-219.
  Kort version: tør med en ren vattot (et strøg pr. vattot) dyppet i kogt vand eller fysiologisk saltvand.

  KH Rose

 5. Husk, at kamilleblomsterne vokser lige uden for døren mange steder, ganske gratis!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top